Sport

Deze Gelderlanders kunnen goud winnen op Olympische Spelen

Lieke Klaver en Femke Bol gaan ook op de Spelen op medaillejacht.
Lieke Klaver en Femke Bol gaan ook op de Spelen op medaillejacht. © Associated Press
ARNHEM - De Olympische Spelen in Parijs beginnen over ruim vier maanden. Maar het is nu al duidelijk dat Gelderse sporters daar goed kunnen gaan scoren. Zeker bij atletiek zijn meerdere Gelderse medaillekandidaten.
Databureau Gracenote voorspelt dat Nederland komende zomer een recordaantal van 38 medailles mee naar huis neemt: 16 keer goud, 9 keer zilver en 13 keer brons. En daarvan kunnen er aardig wat voor Gelderse sporters zijn.

Drie keer goud voor Lavreysen

De grootste kanshebber op goud komt uit bij het baanwielrennen. De in Apeldoorn woonachtige Harrie Lavreysen (26) is topfavoriet voor maar liefst drie gouden medailles: op de sprint, de teamsprint en het keirin. Drie jaar geleden won hij al twee keer goud en één keer brons op de Spelen.
Sindsdien rijgt hij de titels aaneen. Hij heeft twee olympische titels veroverd, is dertien keer wereldkampioen geworden en twaalf keer Europees kampioen. Daarnaast won hij twee keer goud op de Europese Spelen. En hij is nog maar 26 jaar.

Femke Bol goud op Spelen

Femke Bol uit Arnhem werd afgelopen weekend bij het WK indoor de wereldkampioen op de 400 meter en de 4 x 400 meter. Op dat laatste onderdeel is ze - met onder andere stadgenote Lieke Klaver - grote kanshebber voor goud op de Spelen.
Maar individueel kiest ze daar voor de 400 meter horden. Op de vorige Spelen pakte ze daarop brons. De Amerikaanse Sydney McLaughlin was toen veel sneller. Maar zij heeft al dik anderhalf jaar geen 400 meter horden gelopen. Of de grootste concurrent van Bol meedoet in Parijs, is zelfs maar de vraag,

Klaver wil ook individueel scoren

Lieke Klaver kan naast de estafette ook individueel hoge ogen gooien op de 400 meter, zeker omdat Bol niet meedoet op die afstand. De Arnhemse pakte op het WK indoor zilver op de 400 meter. Dat was haar eerste individuele medaille op een WK. Vorig jaar won ze ook zilver op het EK indoor. Op de Spelen is ze ook een medaillekandidaat.
Van Sifan Hassan is nog niet zeker op welke onderdelen ze meedoet. De Arnhemse heeft zich gekwalificeerd op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Ook op de marathon heeft ze de limiet ruimschoots gelopen. Op de vorige Spelen won ze goud op de 5000 en 10.000 meter en pakte ze brons op de 1500 meter. Op die afstanden behoort ze weer tot de favorieten.
Op de marathons van Londen en Chicago heeft ze vorig jaar ook indruk gemaakt. Nijmegenaar Abdi Nageeye kan bij de mannen ook hoge ogen gooien op de marathon.
Nadine Visser kende een weinig succesvolle WK indoor, maar de Arnhemse is toch een kandidaat voor een plak op de 100 meter. Dat geldt ook voor stadgenote Anouk Vetter op de zevenkamp. Vetter was bij de vorige Spelen tweede. Op de WK's won ze twee keer brons en één keer zilver. Ook veroverde ze één keer de Europese titel op dit onderdeel.

Zussen Smulders gaan voor het podium

Op het onderdeel BMX zijn de zussen Smulders in de race voor een medaille. Laura, die in Wijchen woont, pakte al eens brons op de Spelen. Bovendien veroverde ze twee wereldtitels en vier Europese titels. De Nijmeegse Merel Smulders pakte op de vorige Spelen brons en kijkt ook nu zeker weer naar het podium.
Ook in de teamsporten kan Nederland winnen. De hockeyvrouwen, met Xan de Waard uit Renkum, zijn de grote favoriet voor goud. Ook de waterpolovrouwen gaan voor een medaille. In het team zitten Simone van de Kraats uit Barneveld, Laura Aarts uit Beuningen, Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde en Iris Wolves, Lola Moolhuizen en Nina ten Broek (allen uit Ede).

Nog eens een olympische plak

Zelster Annette Duetz uit Zeddam komt samen met Odile van Aanholt uit in de 49er FX klasse. In Tokio pakte ze brons, toen nog met Annemiek Bekkering. Met Van Aanholt won ze de World Cup in Palma en de Allianz regatta in Almere. Duetz mag dus hopen op een nieuwe olympische plak.