Sport

Comeback van bokser Elaige Camara: 'Eigenlijk is het net schaken'

Elaige Camara
Elaige Camara © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Elaige Camara gaf er acht jaar geleden de brui aan. De meervoudig Nederlands kampioen uit Nijmegen had motivatieproblemen. Maar nu is hij terug in de boksring.
"Motivatiegebrek en privé, daarom was dat. Maar ik heb de motivatie teruggevonden. Ik miste stiekem toch het in beweging zijn en het vechten. Ik ging het spelletje missen en ben na acht jaar terug in de ring. Het is mij uiteindelijk toch gelukt om in korte tijd weer Nederlands kampioen te worden na nog geen drie maanden trainen."

Flink afvallen

Camara traint graag bij de Boksfabriek Nijmegen. "Het is heel belangrijk om hier te kunnen trainen. Ik heb een hele goeie band met mijn trainer Willy van Haaren en ook Kemal Kirmiziyuz. En ik heb een eigen krachttrainer, die heeft mij heel erg geholpen om mijn gewicht weg te halen. Ik ben in oktober begonnen op 110 kilo en ben nu strak 95 kilo."
Dat vereiste een ijzeren discipline. "Dat heeft heel veel tijd en werk gekost. Elke ochtend vijf uur opstaan en hardlopen. En naar de gym en in de ochtend trainen met Willy en Kemal. Dan door naar je werk en 's-avonds weer trainen. En dan slapen en zo weer verder, drie maanden lang. Ik ben weer fit en nu is dat niet meer zwaar, nu is het vooral bijhouden."

Begonnen als jeugdbokser

Willy van Haaren van de Boksfabriek Nijmegen geniet van zijn pupil. "Elaige is ooit begonnen bij mij als jeugdbokser. Toen is hij Nederlands kampioen geworden bij het superzwaargewicht. Daarna was hij uit beeld. Nieuwe job, nieuwe gezinssituatie. Nu bokst hij weer een aantal maanden hier. Na een hele korte voorbereiding is hij alweer kampioen van Nederland geworden. Hij wordt alleen maar beter en sterker. Ik geniet daarvan."

Gruwelijk harde punch

"We kunnen hem alleen heel moeilijk bezetten in Nederland. We gaan nu heel veel naar Duitsland en proberen te kijken of hij in de nationale selectie kan boksen. Elaige kan drie ronden vol doorgaan en heeft een gruwelijk harde punch. Hij anticipeert op zijn tegenstander en bestraft dan zijn fouten. Hij kan zijn tegenstander perfect lezen."
Dat beaamt Elaige. "Het is eigenlijk schaken op hoog niveau. Het is je tegenstander lezen en dan proberen uit te schakelen. Voor dit jaar wil ik weer het NK winnen en misschien heb ik nog andere toekomstplannen in petto. Ik heb er echt zin in."
Elaige Camara is alweer Nederlands kampioen boksen