Sport

Groot paardenevenement stopt na 35 jaar 'wegens regeldruk en financiën'

De paardenwedstrijd trok altijd veel bekijks, beeld ter illustratie.
De paardenwedstrijd trok altijd veel bekijks, beeld ter illustratie. © Unsplash
VARSSEVELD - Het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld, al 35 jaar een groot en internationaal paardensportevenement, stopt definitief. De vrijwilligersorganisatie kampt met een toenemende wirwar van regels. Die drijven de kosten op, terwijl het organisatiebudget in de toekomst juist onder druk komt te staan. Het gaat de organisatie verschrikkelijk aan het hart. "Maar we moeten realistisch zijn."
De organisatie is in handen van 150 vrijwilligers, voor wie de beslissing een flinke teleurstelling is. "Het is een erg moeilijk besluit geweest", vertelt Robert Venderbosch, een van bestuursleden achter de internationaal vermaarde wedstrijd in natuurgebied de Vennebulten.
Om het festijn te organiseren zijn tienduizenden euro's nodig. Dat kwam uit onder meer subsidie en kaartverkoop. "We zijn de provincie en de gemeente zeer dankbaar voor de fantastische steun die we daarbij van hen hebben gekregen." Maar oplopende kosten, en een toekomstige vermindering van deze steun, maken dat het organisatiebestuur de risico's te groot vindt om door te gaan.

Regels drijven de kosten op

Voor de internationale wedstrijd met springen, dressuur en de zogeheten cross-country moet de organisatie voldoen aan steeds maar meer regels van de 'FIFA' voor de paardensport: Fédération Équestre Internationale (FEI). En ook aan regels van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie KNHS. Die maken het niet makkelijker en zeker niet goedkoper.
"Ze vaardigen bijvoorbeeld steeds meer officials af die je moet betalen en verzorgen", vertelt Venderbosch. "Bijvoorbeeld aparte officials voor elk onderdeel, terwijl vroeger één afvaardiging alle onderdelen deed. Als je het vergelijkt met voetbal: vroeger kon je een wedstrijd organiseren met een scheids en twee grensrechters. Nu heb je ook een eerste en een de tweede official. Er moeten steeds meer mensen over gaan."
Ook eisen voor een veilige organisatie met onder meer een medisch team en kosten voor huur en materialen rijzen de pan uit, argumenteert de organisatie.

Subsidie voor evenement

Tegenover deze stijgende kosten, moeten inkomsten staan. Maar die zullen gaan veranderen, nu de provincie overweegt om vanaf 1 oktober het subsidiebeleid te veranderen. De provincie had voor 2024 de subsidie voor het evenement weer beschikbaar, maar kreeg - een beetje tot haar verbazing - geen aanvraag binnen, vertelt een woordvoerder. "We zijn de subsidie wel aan het heroverwegen, maar dat is pas na 1 oktober, ná het evenement."
Venderbosch legt uit waarom het evenement dan toch nu al stopt. "Straks wordt de subsidie waarschijnlijk maximaal 30.000 euro. Nog steeds een gewéldig mooi bedrag, laten we wel zijn. Maar wel pakweg een kwart minder dan voorheen. Het risico op het verlies wordt dan te groot en we willen niet de prijs voor de bezoeker te hoog maken."
Daar komt bij dat er wéér nieuwe regels aankomen. "Daardoor zouden we het cross country onderdeel nog dit jaar helemaal opnieuw moeten ontwerpen. Dan ga je dit jaar dus een enorme investering doen, terwijl we voor volgend jaar al weten dat we de financiele risico's te groot vinden."

Vrijwilligersorganisaties

Volgens Venderbosch speelde de beschikbaarheid van vrijwilligers geen rol bij de beslissing. "Tuurlijk is het de laatste jaren, lastiger geworden om vrijwilligers te vinden. Je bent afhankelijk van 150 mensen die zich inzetten voor het event. Dit is echter niet de reden. Het is gewoon jammer dat er in vrijwilligersland weer iets prachtigs wegens regeldruk en financiën moet sneuvelen."
Het Achterhoeks Hippisch Festijn wist deelnemers en liefhebbers van ver over de landsgrenzen te trekken.