Sport

'Ninja Warrior' event in Dubai: Joey en Ruben doen mee

Bakker en Dinkelman doen mee in Dubai.
Bakker en Dinkelman doen mee in Dubai. © Kees Bakker & ANP, beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - De een denkt: 'Wat gaaf!'. En de ander zal misschien denken: 'Wat doe jij jezelf in vredesnaam aan'. Maar zo denken Joey Bakker (28) en Ruben Dinkelman (33) er niet over. Voor hen is de survivalsport het mooiste wat er is. Na de survivalsport bijna uitgespeeld te hebben, gooien de jongens het eventjes over een andere boeg. Ze doen met een team mee aan de 'Gov Games' in Dubai.
"Ik heb zelf twee survivalbanen en geef survivaltrainingen", vertelt Bakker. Bakker komt uit Arnhem en is bijna dagelijks bezig met sport. "In mijn ogen is het de leukste sport die er is."
Ondanks dat hij 'knetterdruk' met zijn werk is, maakt hij tijd om zelf nog tien keer per week te trainen. In zijn vrije tijd loopt hij survivalruns in verschillende afstanden voor het landelijk klassement.

'Geduchte' tegenstanders

Dinkelman was vroeger een van de 'geduchte' tegenstanders van Bakker bij survivalruns. Maar nu zitten ze samen in een team. "Momenteel zijn de wedstrijden wat minder vanwege blessures, maar door training ben ik er nog wel actief in. Zo probeer ik met andere sporten fit te blijven", vertelt Dinkelman
Samen strijden de mannen voor team Zwolle, een team dat meedoet in de stedencompetitie bij de Gov Games in Dubai. "Bij het evenement zijn drie competities", vertelt Bakker. "Je hebt steden, community en government. Er is ook nog een jeugdklasse."
Bakker (l), Dinkelman (tweede van links) en team.
Bakker (l), Dinkelman (tweede van links) en team. © Team Zwolle

Burj Khalifa

Dit evenement is nieuw voor de mannen. "Ik heb eerder meegedaan aan Ninja warrior", vertelt Dinkelman. "Maar doordat dit in teamverband is, is het net wat anders. Bij survival is het meer klimmen. Hier is het teamwork heel belangrijk." Bakker vult aan: "Het is geen survival run maar ook geen obstacle run. Het is een soort Ninja Warrior teambuilding. Met soms een gekke challenge tussendoor." Een van die gekke challenges was de Burj Khalifa run.
"We moesten de Burj Khalifa oplopen, een toren van wel achthonderd meter", vertelt Bakker. De Burj Khalifa is het hoogste gebouw ter wereld. Met een team van vijf personen, aan elkaar verbonden met een draad moesten ze 160 verdiepingen omhoog rennen.
"Daar krijg je een bepaald aantal punten voor. Toevallig zijn we daarbij zevende geworden." Het was de eerste keer dat het team zo samen streed. Nog niet eerder hadden ze samen getraind. "We hebben het in 31 minuten gedaan, voor het maximale aantal punten moesten we het redden in 30 minuten. Dat is net niet gelukt, maar we zijn wel supertrots op deze eerste prestatie. Het is allemaal aftasten maar het ging wel lekker."

Vliegticket en gaan

Bakker werd gevraagd door de teamcaptain of hij mee wilde doen vanwege een afzegging. Hij vond het een ultieme kans en greep die met beide handen aan. "Ik dacht: 'dit is wel heel erg gaaf.' Ik hoefde alleen mijn vliegticket, inschrijfgeld en bagage te regelen."
Het hotel werd geregeld door de organisatie. Dinkelman wilde eerder al meedoen aan het event en werd ook gevraagd. "Vorig jaar ging het niet door. Ik zit dus met die blessures, maar vind ik obstakels toch heel erg leuk om te doen. In dit evenement zit niet heel veel hardlopen, dus is het minder belasting. Het is een mooie uitdaging denk ik", vult hij aan.
Nu mogen ze twee dagen rusten na deze inspanning. Bakker: "Zaterdag begint de echte wedstrijd. Dan worden we verdeeld in kleinere groepen- zogenoemde heats- en krijgt iedere kleine competitie een eigen obstakelparcours. Ik heb geen idee wat het precies is. Ik laat me verrassen."
Gov Games word sinds 2018 georganiseerd door Dubai en destijds geopend door kroonprins Sjeik Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.