liveblog | 28 februari

Mister Vitesse herdacht • Anne van Dam naar de Spelen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Vitesse herdenkt clubheld Theo Bos. En golfster Anne van Dam mag naar de Spelen.
Laatst bijgewerkt: 28 februari, 14:05 uur
14:05

Vitesse herdenkt clubicoon Theo Bos

Vitesse herdenkt vandaag clubicoon Theo Bos, die precies elf jaar geleden overleed. Hij speelde zijn hele carrière voor de Arnhemse club en geldt dan ook als Mister Vitesse. Hij was nadat stopte als voetballer enkele jaren jeugdtrainer en assistent-trainer bij het eerste elftal. Daarna verkaste hij naar FC Den Bosch. In 2009 keerde hij terug als hoofdtrainer, maar na de overname door Merab Jordania werd hij in oktober 2010 ontslagen. Daarna was hij trainer in Polen en bij FC Dordrecht.
Theo Bos
Theo Bos © Omroep Gelderland
De Zuid-tribune met de meest fanatieke supporters draagt dan ook zijn naam en er is een borstbeeld van de oud-voorstopper bij het trainingscomplex op Papendal.
14:00

Anne van Dam naar Olympische Spelen

Golfster Anne van Dam uit Arnhem gaat naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het is de tweede keer, in Tokio deed ze ook mee. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF).
"Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille winnen voor onze golfsport – en natuurlijk ga ik voor goud", zegt Van Dam. Ze hoopt daarmee de sport in Nederland populairder te maken en te laten groeien. "De Spelen gaan echt over de eer van het vertegenwoordigen van je land en daar ben ik echt heel trots op." In 2021 was ze de eerste Nederlandse golfster die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen.
Het olympisch golftoernooi van 2024 zal plaatsvinden op Le Golf National, gelegen nabij Parijs. Van Dam zal spelen van 7 tot en met 10 augustus.
13:25

Atlete Deelstra stopt

Andrea Deelstra stopt als atlete. De 38-jarige Apeldoornse veroverde titels op verschillende discipliners.
Zo werd ze Nederlands kampioen op de marathon, de halve marathon (twee keer), de steeple chase (twee keer) en de lange cross (twee keer).
Ze deed mee aan de olympische marathons in Rio (60e in 2016) en Tokio (44e in 2021). In 2015 liep ze de marathon van Berlijn in 2.26.46. Dat was op dat moment de vierde Nederlandse tijd ooit.
Andrea Deelstra.
Andrea Deelstra. © Ed Turk
13:05

Boete voor Vitesse

De KNVB heeft Vitesse een boete van 15.000 euro opgelegd voor wanordelijkheden door een deel van de aanhang van Vitesse bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 21 januari.
Zo'n 20 à 30 Vitesse-aanhangers zochten toen de confrontatie met supporters van Feyenoord. Zij probeerden via het veld bij die Feyenoord-fans te komen. Hierdoor moest het duel tijdelijk worden gestaakt.
De politie moest na de wedstrijd in actie komen.
De politie moest na de wedstrijd in actie komen. © Persbureau Heitink
11:00

NK Schermen in Arnhem

Het Nederlands kampioenschap schermen voor clubteams is dit jaar opnieuw in Arnhem. Vorig jaar vond het NK plaats in het gemeentehuis van de provinciehoofdstad. Dit jaar is Sportcomplex Valkenhuizen het strijdtoneel voor de beste schermers van Nederland.
Tristan Tulen
Tristan Tulen © Omroep Gelderland
Het Arnhemse Scaramouche doet mee met zeven teams. Het herenteam werd de laatste vijf jaar al landskampioen. Tristan Tulen geldt als de sterspeler van de équipe. Hij is ook nog in de race om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.
08:30

Lasse Schöne wil een tweede finale

Lasse Schöne en Tjaronn Chery wonnen als speler al ooit een finale. Chery met FC Groningen in 2015 en Schöne in 2019 met Ajax. De Deen aast met NEC nu op zijn tweede finale.
"Dat is fantastisch. In de finale komen is natuurlijk mooi, maar als je er dan bent, wil je winnen ook. Het is een bijzondere wedstrijd. Voor NEC is het een hele tijd geleden dat ze in de finale stonden."
Lasse Schöne
Lasse Schöne © Omroep Gelderland
Van onderschatting tegen Cambuur is zeker geen sprake. "Het wordt lastig daar. Een avondwedstrijd, slecht kunstgras. Cambuur staat niet fantastisch in de eerste divisie, dus dit is voor hun de wedstrijd van het jaar. We moeten er niet te licht over denken en niet op 80 procent spelen. Dat is niet goed genoeg."