Sport

Bekerkoorts bij NEC: 'Voor velen de wedstrijd van het jaar'

NEC-trainer Rogier Meijer
NEC-trainer Rogier Meijer © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Er heerst bekerkoorts bij NEC. De club kan voor het eerst in 24 jaar weer de finale halen, maar dan moet er morgenavond wel worden afgerekend met Cambuur.
"Ik heb er heel veel zin in", zegt trainer Rogier Meijer. "Dat had ik al wat langer en zeker na zaterdagavond. Maar gespannen ben ik niet. Ik ben tot nu toe nog nuchter. Dit is geen normale wedstrijd, dat begrijp ik ook wel. Alleen proberen we ons op een normale manier voor te bereiden. Maar morgen komt er vanzelf spanning."

'Niet te veel bezig zijn met uitkomst'

Het is voor tegenstander Cambuur de wedstrijd van het jaar. "Voor velen van ons is het ook de wedstrijd van het jaar", zegt Meijer. "Ik weet niet hoe vaak je de kans krijgt om de bekerfinale te halen als speler of als trainer. Dat is voor ons ook zo."
"We moeten niet te veel bezig zijn met de uitkomst van de wedstrijd, maar vooral met de manier waarop je gaat spelen. Bij Cambuur doen ze alles om die spanning nog omhoog te helpen. Wij moeten ons richten op het voetbal en dat hebben we ook gedaan."

Keepersdilemma

Robin Roefs was tot dusverre de bekerdoelman, maar in Leeuwarden staat Jasper Cillessen onder de lat. "We hebben het beide keepers gisteren verteld. Robin stond niet te juichen, hij was teleurgesteld. Maar dit is de eerste keer in 25 jaar dat deze club een finale kan halen. Dan vind ik dat de eerste keeper moet keepen."
NEC moet het stellen zonder Dirk Proper. "Die gaat het niet halen. Hij is zaterdag uitgevallen. We hebben nog niet helemaal scherp hoe lang het gaat duren. Die is er morgen niet bij."

Klein stapje naar finale

Normaal gesproken speelt Lasse Schöne dan op zijn plaats. De Deen is na lange afwezigheid net weer fit. "Ik heb tweeënhalve maand geen hele wedstrijd gespeeld. Ik ga zeker geen negentig minuten spelen. Maar ik ben er zeker klaar voor. Dit zijn mooie wedstrijden, het is nog een heel klein stapje naar de finale toe. We zijn er dichtbij."
Lasse Schöne is precies op tijd weer fit
Lasse Schöne is precies op tijd weer fit © Omroep Gelderland
De Deen weet wat het is om een finale te spelen. Hij won met Ajax in 2019 de beker. "Dat is fantastisch. In de finale komen is natuurlijk mooi, maar als je er dan bent, wil je winnen ook. Het is een bijzondere wedstrijd. Voor NEC is het een hele tijd geleden dat ze in de finale stonden."

Niet op 80 procent

Uit tegen Cambuur maakte Schöne vorig seizoen de enige en dus winnende treffer. "Dat was een prima goal toen. Het maakt mij niet uit hoe we nu doorgaan, als we maar winnen. Wie die goal dan ook binnenschiet. Het wordt lastig daar. Een avondwedstrijd, slecht kunstgras. Cambuur staat niet fantastisch in de eerste divisie, dus dit is voor hun de wedstrijd van het jaar. We moeten er niet te licht over denken en niet op 80 procent spelen. Dat is niet goed genoeg."
NEC zonder Proper, Cillessen in het doel