Sport

'NEC topfavoriet tegen Cambuur, op iedere positie een betere speler'

Arno Arts
Arno Arts © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voor Arno Arts is de halve finale van de beker vanavond heel bijzonder. Cambuur en NEC zijn voormalige clubs van de stijlvolle middenvelder. Maar Arts is heel duidelijk: "NEC is de topfavoriet".
De Groesbeker is er vanavond zelf ook bij in Leeuwarden. "Ik ben uitgenodigd door Cambuur. Ze zijn me daar nog niet vergeten. Ik ben eregast. Geweldig, twee ex-ploegen van mij."

Wereldkampioen Ajax

Met Cambuur speelde Arts een historische bekerwedstrijd in 1995 tegen het grote Ajax. Het werd 2-0. "Dat staat nog in mijn geheugen gegrift en bij iedereen van de club. Het grote Ajax kwam op bezoek. Ze waren net wereldkampioen geworden. Ze waren op volle sterkte en ze hebben ons echt onderschat. En wij groeiden in de wedstrijd."
"We hadden ook een behoorlijk team, met Frank Berghuis, Marcel Keizer en René van Rijswijk. In de eerste divisie zaten we drie jaar heel dichtbij promotie. We wonnen in de beker ook nog van Heerenveen. Dat noemen ze daar DKV, dertig kilometer verder. Dus stunten in de beker heeft Cambuur wel vaker gedaan."

'Voetbal is soms politiek'

Met NEC haalde Arts in 2000 de finale. Maar dat is nog altijd een open wond bij de middenvelder en niet alleen omdat Roda JC met 2-0 te sterk was. "Vreselijk, ik ben er nog ziek van. Want toen bleek dat voetbal soms politiek is. Ik speelde tot dan toe alles. In de halve finale schakelden we AZ uit na strafschoppen, ik nam toen de eerste. Het was bloedstollend spannend. Maar ik was gehuurd van Willem II en had aangegeven dat ik na dat seizoen weer terug zou keren. En daarom werd ik gepasseerd in de finale."
Aankondiging van de finale in 2000
Aankondiging van de finale in 2000 © Broer van den Boom
"Ze kozen voor iemand die ook volgend seizoen voor NEC zou spelen. Ik gaf aan dat ik het er niet mee eens was. Je moet je beste team opstellen, zeker in de finale. Ik mocht nog wel invallen, maar al met al is het een slechte herinnering. Want ik had ook het idee dat ze de finale bij NEC als een extraatje zagen. Ze waren al blij dat ze niet waren gedegradeerd. Zo zag ik dat helemaal niet. In de bus terug werd er gewoon feest gevierd, dat vond ik heel ongepast."

Geen VAR

Arts speelde in 2003 met FC Utrecht nog een finale. "We wonnen in De Kuip met 4-1 van Feyenoord. Daar zat wel een verhaal aan vast, want een jaar eerder leken we in de halve finale Ajax uit te schakelen. Maar door een doelpunt vlak voor tijd van Wamberto, die vier meter buitenspel stond, lukte dat toch niet. De VAR was toen nog ver te zoeken."

Schande uitwissen

"Des te mooier was het om een jaar later in het hol van de leeuw Feyenoord te verslaan. We waren daar enorm op gebrand, want we wilden de schande van het jaar daarvoor uitwissen. We speelden een geweldige wedstrijd met Dirk Kuijt in een hoofdrol. En dat feest in Utrecht vergeet ik nooit meer. De stad stond volledig op z'n kop. We reden rond in een open Engelse bus, we stonden twee uur stil bij het feest onder de Dom. Het onrecht was helemaal weggepoetst."

NEC topfavoriet

Voor vanavond is het voor Arts heel duidelijk. "NEC kan eigenlijk alleen maar verliezen als ze de boel onderschatten en als Cambuur een hele goeie dag heeft. Maar je hoeft niet uit een ei te komen om te zien dat NEC de topfavoriet is. Op iedere positie hebben ze een betere speler en iedereen die op de bank zit bij NEC, zou in de basis staan bij Cambuur."
"NEC moet zich schamen als ze verliezen. Maar het kan raar lopen in bekervoetbal, dat maakt het ook zo leuk. Je kunt natuurlijk tegen een domme rode kaart oplopen. Maar NEC is voetballend zoveel beter. Ik kijk heel graag naar ze, het is één van de beter voetballende ploegen van de eredivisie. Ik vind ze ook te bescheiden. Gooi dat complex van je af en zeg gewoon dat je voor Europees voetbal gaat."

Schöne voor Proper

NEC is niet op volle sterkte vanavond in Leeuwarden. "Het is een aderlating dat Dirk Proper er niet bij is. Die heeft zich geweldig ontwikkeld. Maar Lasse Schöne speelt in zijn plaats. Of dat een luxe is!"

De keeperskwestie

Maar wie gaat er keepen? Robin Roefs was tot nu toe de vaste doelman in de beker. Jasper Cillessen gaf wel aan dat hij nu graag wil keepen. "Eigenlijk kun je niet om Roefs heen, die heeft het geweldig gedaan. Aan de andere kant moet je ook in de beker eigenlijk gewoon je sterkste elftal opstellen, anders neem je het toernooi niet serieus."
Jasper Cillessen (met bal) en Robin Roefs
Jasper Cillessen (met bal) en Robin Roefs © Omroep Gelderland
"Jasper keept weer hartstikke goed. En je moet hem dan niet gaan wisselen als het op strafschoppen aan komt. Ik weet ook niet hoe Roefs is met strafschoppen. Maar Jasper heeft er laatst ook één gepakt, al moest die ten onrechte opnieuw worden genomen. Het moet geen eigen leven gaan leiden voor hem. Ik zie hem er zo twee of drie pakken. Al is het zo dat een goed geschoten penalty niet te pakken is."