Sport

Mimoun Mahi op weg naar basisplek De Graafschap: 'Ik klop op de deur'

Mimoun Mahi scoorde tegen FC Den Bosch en manifesteert zich steeds iets meer.
Mimoun Mahi scoorde tegen FC Den Bosch en manifesteert zich steeds iets meer. © Orange Pictures (archief)
DOETINCHEM - Jan Vreman is geen trainer die snel ingrijpt, maar De Graafschap voetbalt al weken matig en heeft met de ervaren Mimoun Mahi een echte kwaliteitsspeler in huis. Die echter vooral gebruikt wordt als invaller, wat hij vrijdagavond tegen FC Den Bosch prima deed. "Ik wil langer spelen dan nu het geval is."
Zijn eerste balcontacten waren direct goed toen Mahi bij een 1-0 voorsprong diep in de tweede helft binnen de lijnen kwam. "Het ging heerlijk. Ik had als taak de bal wat meer in de ploeg te houden. Als je eerste acties dan lukken, gaat de rest vanzelf."

Super sub

Na vijf minuten scoorde hij al door een voorzet bij de tweede paal hard en hoog binnen te rossen. Daarmee was het duel beslist. "Ik ben een super-sub geworden", lachte de voormalig speler van onder meer FC Groningen, Sparta en FC Utrecht.
In potentie is Mahi een eredivisiespeler die ook daar beslissend kan zijn. Maar de afgelopen jaren speelde de 29-jarige aanvaller weinig. Bij De Graafschap had hij geen beste entree. Hij sukkelde met spierblessures en kwam maar mondjesmaat aan de bak. "Ik kreeg steeds weer te maken met een terugslag", zegt hij er zelf over.

Drie goals in 120 minuten

Dat lijkt nu voorbij. Mahi is naar eigen zeggen bijna drie maanden fit. Maar trainer Vreman is voorzichtig met de creatieve Hagenaar, die bij De Graafschap de komende periode nog wel eens het verschil zou kunnen maken. Hij overlegt in twee uur voetbal als invaller drie goals en één assist. Dat zijn prima statistieken.
"Deze was het belangrijkste", kijkt Mahi terug. "Je ziet dat zij voor rust een aantal keren kunnen scoren. Dat mag hier thuis gewoon niet. We zijn nog niet stabiel genoeg en dat is met veel jonge spelers ook niet raar. We kunnen van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen."
Mahi popelt om te mogen starten, al blaast hij niet te hoog van de toren en komt hij naar buiten toe geduldig over. Maar hij zegt ook: "Ik klop op de deur denk ik. Of ik vind dat ik moet beginnen? Het is moeilijk om dan nee te zeggen toch?
Hij lacht en oogt zeer ontspannen. Ook al verbijt Mahi zich ongetwijfeld op de bank. "Ik ben een liefhebber en wil natuurlijk langer spelen dan nu. Op mijn manier probeer ik energie en flair in het elftal te brengen. Een uur lang kan ik zeker volhouden. Als ik de kans krijg in de basis grijp ik die met beide handen aan."

Vormdip

Dat moment van beginnen lijkt steeds dichterbij te komen. Veel spelers, zeker ook op het middenveld, maken een matige periode door en missen vorm. Dat Vreman gisteravond een goede en gretige Mahi zag, komt dan ook zeer gelegen.
"Absoluut viel hij goed in', bevestigde de ervaren coach. "Als je het over kwaliteiten hebt, zit Mimoun aan de bovenkant. Maar fysiek is het fragiel. Tegen ADO brachten we hem vroeg, maar moest hij er ook weer snel af. Dat wil je ook niet."
"We zoeken dus naar de balans. Hoe lang laten we hem staan? Als we hem brengen, gebeurt er wel iets. Ook dat telt en vind ik belangrijk", aldus Vreman.

Verschil maken

Mahi wil promoveren. Hij is het podium van de eredivisie gewend en wil daar spelen. "We hebben afgesproken toen ik hier kwam om de club weer hogerop te brengen. Dat is wat ik wil. Ik hoop aan het einde van dit seizoen het verschil te kunnen maken."
Rechtstreekse promotie zal moeilijk worden. Maar via de play-offs kan het eventueel ook. Mahi is ervan overtuigd dat hij een meerwaarde kan zijn. "Ik denk dat ik nog wel een paar stappen extra kan leveren om de ploeg te helpen."

'Ralf en ik'

Over zijn missie praat hij veel met Ralf Seuntjens. De twee trekken veel met elkaar op bij De Graafschap. "Ralf en ik voelen elkaar goed aan. Ik denk dat we samen veel teweeg kunnen brengen. Dat kan nog wel eens genieten geblazen worden."