Sport

'NEC moet altijd in het balkenshirt blijven spelen'

Geertjan Ebbers (links) en Danny Hoekman met het balkenshirt.
Geertjan Ebbers (links) en Danny Hoekman met het balkenshirt. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - NEC speelt in een voor Nederland uniek wedstrijdtenue. Want geen enkele club heeft een horizontale balk op het shirt. En de fans van de Nijmeegse club zijn er enorm aan gehecht. "Het is ondenkbaar dat het ooit nog zal verdwijnen."
Geertjan Ebbers is verzamelaar van balkenshirts. "Ik ben in 1995 begonnen en mijn eerste shirt was meteen een balkenshirt. En daar heb ik altijd een voorliefde voor gehouden. Ik verzamelde ook Duitse en Engelse shirts, maar vooral balkenshirts. Een paar jaar geleden is mijn verzameling naar de supportersvereniging gegaan. Maar ik ben toch weer opnieuw begonnen. Mijn vrouw verklaart mij voor gek."

Heel veel trots

"Dit is belichaming van een voetbalshirt. Door de combinatie van de misschien wel lelijke kleuren voor de een, de lelijke positie van de balk midden op een shirt. Het heeft eigenlijk alles: passie, bloed, liefde, de stad, de club, de supporter en trots. Heel veel trots vind ik dit shirt uitstralen."

Actiegroep

NEC speelde jarenlang in het balkenshirt, maar het verdween in 1998. "Toen kwam er een standaard template-shirt. Daarna een wit shirt en een harlelijnshirt en een shirt met van die lelijke vlakken. Gelukkig kwam er toen een actiegroep om het balkenshirt terug te krijgen."
Oud-speler Danny Hoekman was ambassadeur van dat initiatief. "Ik vond het zonde dat mensen met te weinig historisch besef bij de club er niet meer aan wilden. NEC heeft in zoveel shirts gespeeld, zelfs nog in geel-zwart. Een paar supporters vroegen mij om er een steentje aan bij te dragen. Gelukkig is het sinds 2016 terug. Het is ondenkbaar dat het ooit nog zal verdwijnen."

Voetballen in balkenshirt

"De jeugd groeit er nu weer mee op. Net als ik destijds. Toen ik NEC leerde kennen, speelden ze er ook in. Als speler vond ik al geweldig om in een NEC-shirt te voetballen en helemaal toen we in het balkenshirt gingen spelen. Het is uniek in zijn soort. Maar weinig clubs voetballen met een balk. Boca Juniors en Sampdoria bijvoorbeeld, en Elche in Spanje."
"En dan die kleurencombinatie, rood, groen en zwart, dat is uniek op de velden. Het is je identiteit. NEC herkende je altijd al door het balkenshirt en met die kleuren, je ziet meteen dat het NEC is."

Succes in balkenshirt

Ebbers vindt het ook een uniek shirt. "Voor mij is het balkenshirt de belichaming van een voetbalshirt. In het eerste jaar dat het balkenshirt terugkeerde, degradeerde NEC. Maar nu kunnen we eindelijk succes halen in dit shirt. Misschien dus bekersucces."
Kijk naar een reportage:
Het balkenshirt gaat niet meer verdwijnen