Sport

Dramatisch seizoen Vitesse heeft op spelers grote impact: 'Overal word je aangesproken'

Eloy Room houdt hoop: 'Nu moet ie er nog in'
Eloy Room houdt hoop: 'Nu moet ie er nog in' © Orange Pictures
ARNHEM - Binnen de lijnen voelen de spelers van Vitesse een gigantische druk om resultaat te halen. Een overwinning blijft al weken uit en dus komt degradatie steeds een stap dichterbij. Doelman Eloy Room merkt die angst en zorg elke dag op straat. "Buiten het voetbal heb je ook nog een leven."
Hij keerde afgelopen zomer terug uit Amerika. Daar beleefde Room prachtige jaren in de Major Soccer League. Met successen en volle tribunes. De Nijmegenaar genoot er met volle teugen van. Toch keerde hij terug naar zijn oude liefde. De ervaren keeper kon toen ook niet bevroeden dat het seizoen zo hectisch, lastig en emotioneel zou verlopen.

'Niet fijn zo terug te komen'

"Iedereen had wel iets anders in gedachten dan dit denk ik", vertelt Room vlak voor de lunch op Papendal. "Het is niet fijn om zo terug te komen. Spijt daarvan? Nou ja, je denkt er wel eens aan hoe het daar was natuurlijk."
Room maakte vooral keuzes op privégebied. "Ik wilde mijn dochtertje graag weer zien en ben ook teruggekomen voor mijn familie en vrienden. Daarnaast wilde ik graag weer naar Vitesse, om deze club te helpen."

'Overal word je wel aangesproken'

Nu de club aan alle kanten onder grote druk is komen te staan, lopen de emoties vaak hoog op bij de supporters. Ook op straat als Room niet op de club is merkt hij dat. En dat valt niet altijd mee. "Overal waar je komt word je er wel op aangesproken. Het is zeker niet altijd positief. Maar dat is ook normaal in deze situatie."
"Ik sta er echt voor open hoor om een normaal gesprek te voeren, maar buiten het voetbal heb je ook een leven", stelt Room. "Soms krijg je vragen van de mensen waar je echt geen antwoord op hebt. Dat vind ik wel eens lastig. Maar het hoort erbij."

Vitesse wacht al weken op een zege

Zondag krijgt Vitesse een nieuwe kans om de concurrentie zenuwachtig te maken. Op Woudestein stuit de ploeg van Edward Sturing dan op Excelsior dat geen overwinning boekte in zijn laatste vier duels. Vitesse pakte echter op tien december voor het laatste de volle buit in een competitiewedstrijd en wacht nog veel langer op een zege in de eredivisie.
Natuurlijk heeft Room er nog vertrouwen in. Het is wat hij moet uitstralen als een van de meest ervaren spelers in de selectie. "We hebben de laatste twee duels met lef gevoetbald. Nu moet de bal er nog wat vaker in."
Vitesse kwam niet verder dan 1-1 en schoot met dat punt heel weinig op. "FC Volendam was enorm opgelucht dat ze niet verloren. Wij domineerden de hele wedstrijd. Ik heb vertrouwen dat we hier nog uit gaan komen. Dat we het gaan omdraaien', blijft Room hoop houden.
Vitesse maakt zich op voor weer een kraker

'Concurrentie onder druk zetten'

Dan is een driepunter wel noodzakelijk in Rotterdam, weet ook Edward Sturing. "We hebben nu twee echte finales achterelkaar gespeeld en dit is er weer zo eentje. Alles is nog mogelijk. We moeten proberen om de concurrentie, RKC vooral, onder druk te zetten. Dat gat kunnen we misschien verkleinen dit weekend. Iedereen is daar echt van doordrongen. Maar het moet nog wel gebeuren."
Met Anis Hadj Moussa heeft Vitesse een talent met veel dreiging in huis gehaald. De Algerijnse vleugelspits valt op met acties en snelheid en staat zelfs al bij de grote clubs Feyenoord en PSV op de radar.

'Handig mannetje'

Hadj Moussa zou wel eens kunnen gaan schitteren op het kunstgras in Kralingen. "Het is wel een handig mannetje dus dat zou kunnen", gniffelt Sturing. "Maar zij spelen er elke week op. Voor ons is het denk ik in elk geval geen nadeel."
Room weet dat er iedere week weer een mogelijkheid ligt voor Vitesse. Maar hij erkent ook eerlijk dat het een vervelend en naar seizoen is. "Er gebeurt ook veel buiten het veld. Dat volg je ook. Je neemt dingen soms mee naar huis, terwijl je het toch moet loslaten dan. Het is niet makkelijk allemaal, maar je moet door."
Ook Sturing blijft strijden en voorop lopen. "Ik hoop dat we het niveau van zondag tegen Volendam weer aantikken. Ik ben heel positief geweest naar de spelers na die wedstrijd."

Spelers stimuleren

"Je moet ze dan ook stimuleren, ook al speel je gelijk. Maar ons positiespel was goed en we kwamen ook prima door via de zijkanten. Ik zie de progressie in de laatste twee wedstrijden. Nu moet het nog punten opleveren."