Sport

Ongerust Vitesse heeft haast met aandelenpakket voor Coley Parry

Coley Parry, CEO van de Common Group.
Coley Parry, CEO van de Common Group. © ANP
ARNHEM - Nu Vitesse niet volledig in Amerikaanse handen komt, wil het snel zaken doen met Parry. De angst bestaat dat de zakenman zijn geïnvesteerde geld terug wil hebben nu de overname door de KNVB is geblokkeerd. Vitesse hoopt daarom dat hij snel minderheidsaandeelhouder wil worden. Dan zou de schuld helemaal verdwijnen, zo vertellen ingewijden. Een cruciale stap voor de Arnhemse club.
Het is de bedoeling dat Parry Vitesse wordt ingebracht met 24,9 procent van de aandelen. Dan is er geen goedkeuring nodig van de licentiecommissie van de KNVB. De overige 75 procent wil Vitesse dan verdelen onder sponsoren die net als Parry bereid zijn fors te investeren. Ook wordt gedacht aan het uitgeven van certificaten onder supporters waarbij het gaat om veel kleinere bedragen. Op die manier wil Vitesse meer invloed realiseren bij ondernemers uit de regio en de binding met de achterban versterken.

Parry ontkent vertrek

De onderhandelingen over het aandelenpakket dat Parry in handen moet krijgen zijn dus in volle gang. Vitesse wil haast maken omdat de Amerikaan mogelijk toch eieren voor zijn geld kiest en de club van de hand wil doen. Daar bestaat in de toplaag van de club de nodige angst voor. Zelf ontkent de zakenman uit New York een spoedig vertrek ten stelligste.
Volgens Parry hebben zich wel wat partijen gemeld bij hem, maar die wilden Vitesse voor het symbolische bedrag van één euro kopen. Parry zegt erbij dat er geen andere aandeelhouders in zijn netwerk in beeld zijn om in te stappen bij Vitesse. Hij zinspeelt op een toekomst met investeerders uit de regio Arnhem.

Hoeveel zeggenschap krijgt Parry?

Vitesse wil de Amerikaan niet te veel zeggenschap geven. De club wil zelf weer meer de regie gaan voeren. Maar Parry staat op zijn beurt sterk met een lening van rond de 12 miljoen euro die hij de club met zijn maatschappij de Common Group heeft verschaft.
Daar hangt ook nog een fors rentepercentage aan. Hij zou met een bankgarantie van 10 miljoen euro bovendien garant staan voor het nieuwe seizoen. Parry en Vitesse zijn daarmee in de huidige situatie tot elkaar veroordeeld.
Ook de Russen, die gebaat zijn bij een succesvolle overdracht, praten op de voorste rij mee. Vitesse is op papier nog in handen van Valery Oyf. Dat alles maakt de onderhandelingen met Parry complex en tegelijkertijd essentieel voor de toekomst van de club.

'Gezonde club bij aandelenpakket Parry'

Gaat Parry akkoord met de strategie die Vitesse voor ogen heeft en wil hij met 24,9 procent van de aandelen bij Vitesse blijven, valt de miljoenenschuld weg. Vitesse is dan op papier weer een gezonde club met een positief eigen vermogen, zo stellen meerdere insiders los van elkaar.

Van woorden naar daden

Achter de schermen staat bovendien een select gezelschap sponsoren klaar om met een miljoeneninjectie ook in te stappen. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. De komende weken zal moeten blijken of de mooie woorden achter de schermen in de praktijk omgezet worden in echte daden. Zeker is dat er grote plannen zijn bij een aantal gefortuneerde mannen om Vitesse weer continuïteit te verschaffen.
Bij al die gesprekken die gevoerd worden speelt Peter van Bussel - hij heeft zitting in de Raad van Commissarissen - een cruciale rol. Hij vervult op de achtergrond een soort verbindingsrol. De accountant is bijna dag en nacht met de Arnhemse club in de weer en onderhoudt contacten met grote sponsoren, scheidend directeur Rovers, Parry, maar ook eigenaar Oyf.

Oyf praat in alles weer mee

De Oekraïner met Russisch paspoort laat zich sinds kort weer nadrukkelijk gelden bij Vitesse. Oyf praat in alles mee en wil van de hoed en de rand weten. Dat doet hij op grote afstand net als het tweede RvC-lid van Vitesse, Andrey Sololiev.
Zo houden zij nog altijd nadrukkelijk de vinger aan de pols bij Vitesse. Er loopt ook nog een KNVB-onderzoek naar het verleden van de Russen bij Vitesse. Daar komt snel duidelijkheid over.
Opvallend is dat vooral Sololiev zich vanuit Moskou enorm betrokken toont bij Vitesse. Dat doet hij al jaren, maar hij is er nooit mee gestopt. Het gaat dan over de aandelen, maar zeker ook over het voetbal. De temperamentvolle Soloviev vertelt trainer Edward Sturing nog net niet wie hij moet opstellen, maar de Rus leeft ook op dat gebied intens mee met de club.

Nieuwe lijntjes

Vitesse heeft ondertussen ook al wat nieuwe lijntjes uitgegooid naar kandidaten voor de functie van algemeen directeur. Die is vacant nu interim-directeur Peter Rovers vorige week zijn vertrek bekendmaakte.
Bij Paul van der Kraan ving Vitesse deze week bot. De Brabander, die nog wat adviezen geeft bij FC Twente, is benaderd en nam een dag bedenktijd. Maar hij geeft de voorkeur aan een rustiger leven. Van der Kraan is al met pensioen.