Sport

Tegenvaller voor Vitesse: Van der Kraan zegt af

Paul van der Kraan zegt Vitesse af
Paul van der Kraan zegt Vitesse af © Orange Pictures
ARNHEM - Hij was de droomkandidaat om eindelijk eens orde te scheppen in de chaos bij Vitesse. Maar na wat wikken en wegen heeft Paul van der Kraan al snel besloten niet in te stappen bij zijn oude werkgever. "Dan kost je dat 70 uur per week, dat kan ik niet meer opbrengen."
Vitesse benaderde de Brabantse bestuurder dinsdag om zo snel mogelijk puin te ruimen bij de Arnhemse club. "Ik ben inderdaad gebeld, heb een dag bedenktijd gevraagd en vanmiddag teruggebeld. Toen heb ik ze gezegd dat ik niet beschikbaar ben."
Van der Kraan was in de ogen van veel Vitessenaren de ideale opvolger van de opgestapte Peter Rovers die heeft aangekondigd eind volgende maand plaats te maken. Als Vitesse sneller een nieuwe directeur vindt, vertrekt Rovers onmiddellijk.

'Ik wilde toch even nadenken'

De poging om de ervaren Van der Kraan binnen te halen is dus mislukt. Voor Vitesse is dat een fikse tegenvaller. "Het was best een moeilijke beslissing, want het gaat me enorm aan mijn hart wat daar gebeurt. Ik wilde er toch even goed over nadenken", zegt de man die Vitesse in 2008 redde van een faillissement.

'Genieten van mijn rust'

Van der Kraan: "Twee weken geleden heb ik aangekondigd om helemaal te stoppen en met pensioen te gaan. Dan past het niet om nu dit te gaan doen. Ik wilde namelijk van mijn rust genieten. En als je hieraan begint, kost je dat zestig tot zeventig uur per week. Dan wil ik er ook vol voor gaan en dat kan ik allemaal niet meer opbrengen."
"Ik blijf dus bij mijn eerdere standpunt. Fulltime ga ik niet meer aan de slag, hooguit komt er misschien nog wat advieswerk op mijn pad in de toekomst", stelt Van der Kraan.
Vitesse zal de komende tijd dus verder moeten zoeken en dat zal niet meevallen. Op dit moment kampt de club met een machtsvacuüm nu Rovers zijn afscheid heeft aangekondigd en de Raad van Commissarissen slechts twee leden telt. De technisch directeur vertrekt ook in mei.
Op organisatorisch vlak is de afgelopen jaren veel blijven liggen. Financieel staat Vitesse er belabberd voor en sportief dreigt degradatie. Vorige week ketste ook nog eens een Amerikaanse overname af bij de KNVB.

'Er zal een duidelijk plan moeten komen'

Bij Van der Kraan doet de aanhoudende malaise in Arnhem pijn. "Ik vind het echt vreselijk wat er bij Vitesse allemaal aan de hand is. Wat er nu moet gebeuren? Er zal een duidelijk plan moeten komen. Ja, daar heb ik wel ideëen over, maar die zijn niet relevant. Ik wil een opvolger van de zittende directeur niet voor de voeten lopen."