Sport

Fenomenale Bol droomt nu al van EK in Apeldoorn

Femke Bol loopt een wereldrecord in Apeldoorn.
Femke Bol loopt een wereldrecord in Apeldoorn. © Orange Pictures
APELDOORN - In een uitverkocht Omnisport juichten de ruim 5000 fans 'hun' Femke Bol naar een nieuw wereldrecord op de 400 meter indoor. En de in Arnhem woonachtige koningin van de atletiekbaan kan niet wachten tot ze volgend jaar op het EK opnieuw kan schitteren in Gelderland.
"Femke, Femke, Femke!", riepen alle jonge hardloopfans meteen haar naam op de vraag voor wie ze naar het sportcentrum in Apeldoorn waren gekomen. Overal waar je keek, zag je oranje shirts met 'Team Femke' erop. En vooral jonge meisjes waren druk met het volschrijven van blaadjes om de publiekstrekker van de NK Indoor nog een extra duwtje in de rug te geven.
En de topatlete gaf het publiek waar het voor kwam. Op de 400 meter snelde ze met een tijd van 49,24 seconden naar een nieuw wereldrecord. Juichend kwam ze over de finish.

Opnieuw wereldrecord

Toen ze hoorde dat ze opnieuw een wereldrecord had gelopen, sloeg ze haar handen even vol verbazing over haar gezicht. Topprestaties volgen elkaar in rap tempo op en Apeldoorn is een baan die haar goed ligt. Vorig jaar verbeterde ze hier op deze afstand nog het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova.
Deze sfeer hier heb ik nog nooit meegemaakt. Kippenvel!
"Ja, ze hebben me vandaag echt naar een toptijd geschreeuwd", straalt Bol even later voor de camera van Omroep Gelderland. "Ik hoor het publiek zo hard juichen. Dan kan ik echt rennen met mijn hart. Deze sfeer heb ik nog nooit meegemaakt. Kippenvel!"
Voor het eerst in vijftien jaar was Omnisport op de finaledag uitverkocht. Zelfs sprinticoon Dafne Schippers kreeg dat in haar glorietijd niet voor elkaar. Dat jongens en meisjes massaal aangeven voor haar in het stadion te zijn, doet Bol veel. "Het is heel bijzonder. We hebben geluk met deze atletiekgeneratie. Dat zoveel jonge mensen door mij, maar zeker ook door Lieke die zo hard loopt, worden geïnspireerd en genieten van atletiek is heel speciaal."

Bol en Klaver

Bol noemt terecht ook Lieke Klaver. Door Bols fenomenale prestaties zou je het haast vergeten. Maar de eveneens in Arnhem woonachtige Klaver is ook van wereldklasse. Zo verbeterde Klaver zondag haar persoonlijke record. Lang bleef ze bij Bol, ze snelde naar het zilver en is tijdens de wereldkampioenschappen indoor in Glasgow over twee weken een belangrijke medaillekandidaat op de 400 meter.
Ik kijk nu al enorm uit naar de EK hier in dit stadion
Ook in Schotland zullen op de 400 meter alle ogen gericht zijn op Femke Bol. Ze is de gedoodverfde titelfavoriet. Alhoewel ze dat zelf, ondanks haar nieuwe wereldrecord, niet hardop durft te zeggen. "Dat weten jullie altijd in mijn mond te leggen", zegt ze met een glimlach. "Maar ik wil daar weer goede races neerzetten. Natuurlijk individueel, maar ook op de 4x400 meter. Met zijn allen dus. Ik kijk daar heel erg naar uit."

Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Parijs zijn dit seizoen Bols hoofddoel. Ze moet daar schitteren om op de 400 meter horden de Amerikaanse wereldrecordhouder Sydney McLaughlin te verslaan. In Zuid-Afrika traint ze momenteel hard om sterker te worden en de ultieme olympische droom te verwezenlijken. Maar toch kijkt de atlete nu al graag naar volgend jaar, als Omnisport in Apeldoorn de thuishaven is van de Europese kampioenschappen indoor.
"Ik kan me niet voorstellen hoe de sfeer dan is. Het gaat supermooi worden. Ik kijk nu al enorm uit naar het EK hier in dit stadion." En de vele fans zullen haar ongetwijfeld weer massaal toejuichen.
Femke Bol