Sport

Zó ziet Vitesse een uitweg na de afgeketste overname

Peter Rovers (midden) en Coley Parry (rechts).
Peter Rovers (midden) en Coley Parry (rechts). © ANP
ARNHEM - Vitesse en Coley Parry zijn tot elkaar veroordeeld. De Amerikaan heeft de Arnhemse club nodig om eventueel nog rendement te halen uit zijn investeringen. Vitesse is afhankelijk geworden van Parry die bijna 12 miljoen euro pompte in Vitesse. Ondanks een akkoord met de investeerder over een minderheidsbelang blijven de zorgen voor de kwakkelende eredivisionist onverminderd groot. Interim-directeur Peter Rovers reageert uitgebreid over oplossingen.
Een geblokkeerde overname, een boete van de licentiecommissie en een torenhoge schuld met een fikse rente. Daarnaast loopt er nog altijd een onderzoek naar de vermeende betrokkenheid van Roman Abramovitsj bij Vitesse waar binnenkort meer duidelijkheid over komt. En dat is er nog de dreiging van degradatie die steeds serieuzer wordt. Voetballen in de eerste divisie zou een nieuwe mokerslag zijn voor Vitesse dat dan sponsoren, supporters en een hoop tv-gelden zal kwijtraken.
Kortom, de Arnhemse crisisclub zit nog altijd diep in de problemen en de uitspraak van de licentiecommissie heeft daar zeker niet bij geholpen. Vitesse voelt zich slecht behandeld door de KNVB. "We vinden het teleurstellend, onbegrijpelijk, onrechtvaardig en niet professioneel", klonk het donderdagochtend vanuit een zaaltje op Papendal waar de club een persconferentie gaf.

'Iedere kans moet je pakken'

De prangende vraag is hoe nu verder. Rovers gaf daar wel wat toelichting op. Een mogelijke oplossing tot verlichting zit in een aangekondigd hoger beroep. Vitesse gaat procederen. "Ook al is er een kleine kans, die moet je pakken. Wij vinden dat we al onze verplichtingen zijn nagekomen en bovendien ligt er een bankgarantie voor volgend seizoen. Allemaal feiten. Alleen is het niet toereikend geweest."
"We willen nu inzoomen op de argumentatie en dat neerleggen bij de beroepscommissie die er hopelijk met een frisse blik naar kijken. Zowel binnen als buiten het veld moeten we iedere mogelijkheid aangrijpen. Belangrijk is dat het niet mag leiden tot verdere vertraging. Maar voorlopig zullen we moeten dealen met de uitspraak die er ligt", vertelt Rovers.
Vitesse, dat sowieso zeven miljoen euro moet bezuinigen, ziet verder ruimte ontstaan door de schuld van Parry om te zetten in een minderheidsbelang. De Amerikaan krijgt, als het allemaal doorgaat, 24,9 procent van de aandelen in handen. De KNVB gaat zich er dan niet mee bemoeien. Voor het voorbestaan van Vitesse is deze constructie cruciaal. Vooral vanwege de tekorten waarvoor Parry tot nu toe garant staat.

'Minderheidsbelang betekent dat de schuld oplost'

Rovers bevestigt dat Parry nu een minderheidsbelang gaat nemen in Vitesse. De zakenman uit New York staat hier ook voor open, omdat hij zijn investering anders helemaal dreigt kwijt te raken. Zo zijn beide partijen nadrukkelijk tot elkaar veroordeeld. Rovers: "Maar dan is wel de schuld opgelost en kunnen de aandelen van Valery Oyf ook eindelijk worden overgedragen", oordeelt hij over het einde van de Russische heerschappij in Arnhem.
Na de teleurstelling van de afwijzing schakelt Vitesse dus door. Woensdagmiddag schaarde een delegatie van sponsoren en supporters zich al achter de plannen om meerdere aandelenpakketten uit te geven. Doel is tot meer regionale inbreng te komen. "We werken samen aan oplossingen en daar hoort het uitgeven van meerdere aandelenpakketten bij. Ik kan zeggen dat daar draagvlak voor is."

Parry komt al zijn verplichtingen na'

Zo blijft Vitesse strijdbaar en ziet Rovers ondanks de argumentatie van de KNVB over de Amerikaan ('herkomst geld onduidelijk, geen eigen vermogen') toekomst zien in de Amerikaan. "Hij is tot nu toe al zijn verplichtingen nagekomen. Er is een toezegging gedaan voor dit seizoen en er ligt een bankgarantie voor volgend seizoen en ook de jaren erna. Stap voor stap willen we de weg naar voren inzetten en daar hoort uiteindelijk ook een functie voor Parry bij. Niet in de dagelijkse leiding van de club maar wel in de Raad van Commissarissen. Dan zie ik toekomst."