Sport

Vitesse en Parry reageren met onbegrip op afwijzing: 'Grote teleurstelling'

Coley Parry tijdens een persconferentie.
Coley Parry tijdens een persconferentie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse heeft met onbegrip gereageerd op de beslissing van de licentiecommissie van de KNVB om de overname door de Common Group af te keuren. "Dit is echt een bittere uitkomst." Ook de Amerikaan Parry is teleurgesteld. "Het lijkt erop dat het besluit al vaststond."
Na de invasie van Rusland in Oekraïne trok Vitesse-eigenaar Valeri Oyf zich in maart 2022 terug. In september van datzelfde jaar werd Coley Parry met zijn Common Group gepresenteerd als de nieuwe, beoogde eigenaar van Vitesse. Er werd geproost op een mooie toekomst en natuurlijk werden er grote ambities uitgesproken.
Wat Vitesse echter niet voorzag is dat de licentiecommissie grondig onderzoek deed naar de kapitaalkrachtigheid van de Amerikaan en de herkomst van het geld. Dat duurde meer dan anderhalf jaar. De conclusie viel in het nadeel uit van Vitesse.
Algemeen directeur Peter Rovers reageert nu op dat besluit: "Na al die maanden waarin er keihard is gewerkt om de overname tot stand te brengen, is dit natuurlijk een grote teleurstelling. Helemaal na het gesprek dat we eind januari nog met de licentiecommissie van de KNVB hadden. In dat gesprek werd duidelijk dat er geen vragen meer waren vanuit de licentiecommissie."

'Ongelukkige communicatie'

"Dat nu wordt gesteld dat er onvoldoende informatie is, is onbegrijpelijk. Verder is het op zijn zachtst gezegd ongelukkig dat de beslissing uiteindelijk slechts ruim één uur voor de externe communicatie van de KNVB met Vitesse gedeeld is.”
Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd door onderzoeksbureau Integis. Een naar het Russische verleden van Vitesse en een naar de beoogde nieuwe eigenaar Parry met zijn Common Group. De uitkomst die er nu ligt is op basis van het onderzoek naar de Amerikaan.

'Argumentatie over vermogen Parry wrang'

Rovers verdedigt zich tegen de toelichting onder de uitspraak. "Feit is dat Parry heeft laten zien de financiële middelen, inmiddels meer dan elf miljoen euro, te kunnen opbrengen. Hij heeft ook alle informatie aangeleverd. Er ligt daarnaast een toezegging voor een bankgarantie van tien miljoen euro voor de komende jaren. Dat maakt de uitkomst en argumentatie over het vermogen van Parry extra wrang.”
De uitkomst van het onderzoek naar het Russische verleden van Vitesse volgt nog. Bij een positieve uitkomst kunnen de aandelen in ieder geval op korte termijn wel worden overgedragen aan de Stichting Betaald Voetbal Vitesse. De club is dan uit Russische handen en er zal een alternatief plan opgezet moeten worden.

Vorderingen met alternatieve plannen

Rovers: "We zijn ver met een alternatief plan, dat is getoetst bij de Raad van Commissarissen en het Stichtingsbestuur. We zitten woensdagmiddag samen met vertegenwoordigers van de businessclub, de supportersvereniging Vitesse en andere supportersgroepen. De continuïteit van de club moet gewaarborgd worden. Daar voorziet het beoogde plan in, ook bij een onverhoopte degradatie. We willen daar op korte termijn al meer duidelijkheid over geven."
Ook Coley Parry reageert schriftelijk: "Ik ben teleurgesteld, maar niet geschokt door de uitkomst. De afgelopen zeventien maanden hebben zowel de licentiecommissie als Integis ons aanbod om te praten met verschillende betrokken specialisten, zoals accountants en juristen, afgewezen."

Onbegrip over tijdsduur onderzoek

"Het lijkt erop dat de beslissing al vast stond", zegt Parry ook. "Ik begrijp niet dat dit zolang moest duren. Op dit moment is de continuïteit bij Vitesse het allerbelangrijkste. We blijven de club ondersteunen en zijn vastberaden. Ook binnen het beoogde alternatieve plan."