Sport

Technisch directeur NEC ziet toenemend opportunisme: 'Ik sluit me af van kritiek'

Carlos Aalbers (links) presenteert weer een nieuwe speler (Mees Hoedemakers)
Carlos Aalbers (links) presenteert weer een nieuwe speler (Mees Hoedemakers) © Orange Pictures
NIJMEGEN - Na een fraaie serie ging NEC afgelopen weekend ineens verrassend onderuit. Maar het verlies bij RKC doet niets af aan de indrukwekkende opmars die de Nijmeegse club heeft gemaakt. Technisch directeur Carlos Aalbers blijft er onverstoorbaar onder. "Iedere week wordt ook door jullie de winst- en verliesrekening opgemaakt."
De Gelderse media schreven over een 'blamage en een wanprestatie' die NEC leverde in Waalwijk. Topsporters liggen nu eenmaal iedere wedstrijd opnieuw onder het vergrootglas. En zeker in het voetbal worden spelers en trainers keer op keer gemeten. De ene week is het hossanna, een week later deugt er soms niets meer van.

Beide voeten op de grond

Ook de supporters schroomden niet om na elf officiële wedstrijden zonder nederlaag een kritische duit in het zakje te doen. Zo staat NEC weer met de beide voetjes op de grond, maar strijdt de ploeg van trainer Rogier Meijer nog altijd mee om twee prijzen.
Gedroomd wordt van het winnen van de KNVB beker op 21 april, maar ook het bereiken van Europees voetbal via de play-offs zou een prachtig resultaat zijn dit seizoen. Over twee weken winnen van Cambuur in Leeuwarden en NEC mag naar De Kuip voor de finale.
Carlos Aalbers moet er soms wel eens om glimlachen als hij de supporters hoort en de commentaren in de pers leest. Hoewel, de rasechte NEC'er die na avonturen bij FC Groningen, Willem II en AZ terugkeerde in De Goffert, zegt dat alle reacties van buitenaf behoorlijk langs hem heen gaan.

'Ik word ook een dagje ouder'

"Ik heb er geen invloed op", zegt de 59-jarige inwoner van Beuningen. "En je wordt ook een dagje ouder hè? In al die jaren in het voetbal heb je wel wat ervaring, maar ik meen het echt als ik je zeg dat ik me afsluit van kritiek. Je krijgt het wel mee, maar het beste is om door te gaan met wat je samen bij de club voor ogen hebt."
De woorden van Aalbers moeten worden gezien tegen de achtergrond van de mislukte competitiestart. De technisch directeur zou een hoop verkeerde spelers hebben gehaald en werd net als Meijer mikpunt van harde kritiek.

'Alles is intenser geworden'

Hij noemt het opportunistisch en ziet dat toenemen. "Supporters en media kijken vaak niet verder dan de eerste wedstrijd", verdedigt Aalbers zich. "Iedere week opnieuw wordt de winst- en verlies rekening opgemaakt. Alles is ook intenser geworden, de maatschappij is verhard. Dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven."
"In mijn vorige tijd bij NEC werd Mario Been als trainer verketterd", haalt Aalbers herinneringen op uit 2008. In de nacht, na weer een nederlaag, werden spandoeken opgehangen in het stadion. "Er lagen vuilniszakken met zand op de grond op de posities van de spelers. Mensen stonden in de kleedkamer."

Schering en inslag

Aalbers: "Maar emotie hoort bij topsport. Dit seizoen werd onze bus opgewacht. Dat is best heftig. Je hebt social media erbij gekregen waarin mensen anoniem van alles spuien. Iedereen zit er zo bovenop. Het is schering en inslag geworden."
Toch is de stemming de afgelopen maanden behoorlijk omgeslagen. NEC laat eindelijk zien over een uitstekende selectie te beschikken. Thuiswedstrijden zijn een feestje, het voetbal was tot vrijdag in Waalwijk vaak een genot om naar te kijken en dat maakt uiteraard ook Aalbers dan weer trots.

'Dingen gaan niet van vandaag op morgen'

"Het is wel waarvoor je het doet. Dat het NEC goed gaat en de mensen gelukkig zijn. Ik zie dat de mensen weer vol trots en met plezier over hun cluppie praten. Met elkaar wil je iets bereiken en stappen maken. Maar dat gaat gewoon niet van vandaag op morgen."
NEC moest nieuwe spelers inpassen. Volgens Aalbers haalde de club er liefst twaalf afgelopen zomer. "De selectie ging op de schop en dat vraagt gewoon een hoop aanpassingen. Onder de radar gaat daar een hoop werk in zitten. De mensen kijken alleen wat er boven de radar uitkomt."

'Structureel linker rijtje is een opdracht'

"Je moet ambities hebben in topsport, maar soms ook realistisch zijn", vindt de technisch directeur, die in zijn vorige periode miljoenen euro's aan winst maakte voor NEC. "Aan ons is het dan om het verwachtingspatroon te managen. Dat valt niet altijd mee. Structureel in het linkerrijtje spelen is namelijk wel waar we ieder jaar willen eindigen. Dat is één van de opdrachten die ik heb meegekregen."