Sport

Psychologen melden zich bij Vitesse, maar Sturing zit er niet op te wachten

Edward Sturing praat over de impact van psychologen
Edward Sturing praat over de impact van psychologen © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse staat onder hoogspanning. De Arnhemmers incasseren dreun na dreun en ook de mogelijke overname zorgt voor onrust. Ondertussen melden zich regelmatig psychologen bij de club, die de boel zo weer op de rit zouden hebben. Maar trainer Edward Sturing wil er niets van weten.
Aan alle kanten voelt Vitesse de stress. Bestuurlijk, organisatorisch en sportief. De afhankelijkheid van de licentiecommissie over de toekomst, die enorm onzeker is, trekt een zware wissel op de Arnhemse club.
Een 'nee' van de KNVB voor de Amerikaanse investeerder Coley Parry betekent dat er een plan moet worden uitgerold waarbij gefortuneerde Vitessenaren de gevallen club overeind moeten houden. Maar wie durft in te stappen? En wie heeft daar veel geld voor over?

Impasse

Die vragen liggen al weken op tafel en worden concreet indien de bond Parry niet vertrouwt en daar bewijzen voor gevonden heeft. De impasse die al anderhalf jaar duurt heeft zijn weerslag op de selectie.
Die kan door de armlastige financiële situatie ook al ruim een jaar niet serieus worden versterkt. De gevolgen op de ranglijst zijn zichtbaar en cijfers liegen niet. Vitesse koerst als hekkensluiter af op degradatie. De bekeruitschakeling bij Cambuur Leeuwarden vormde een blamage.
Zaterdagavond wacht weer een cruciaal duel, uit tegen Heracles. Een nederlaag op het kunstgras in Almelo betekent weer een stapje dichterbij de uitgang van de eredivisie. Vitesse kampt met blessures, vaak ook veroorzaakt door pech. En veel jonge spelers die nog moeten wennen.

'Situatie accepteren zoals die is'

"Je hebt dan altijd meer tegenslagen", weet Sturing uit ervaring. "Dat roep je over jezelf af vanwege de positie waar je staat. Blessurelijstjes zijn langer. Er zijn meer schorsingen. Je moet het accepteren zoals het is. Maar moeilijk werken is het wel. Een elftal dat langere tijd samen speelt, lukt niet. Maar het is eigenlijk wel noodzakelijk."
"Dan zijn de backs er niet, vier middenvelders vallen ineens weg en er komen vier nieuwe spelers binnen", somt Sturing op. "We waren deze week bezig met: 'hoe zetten we druk'. Omdat het nu nodig is. Dat doe je normaal gesproken in de voorbereiding. Maar wij moeten steeds wisselen in ons team. Het is heel lastig."

Pyscholoog: 'Geef me een uurtje en het is voor elkaar'

Vitesse is voer voor psychologen. En die melden zich ook volop aan volgens Sturing. Maar de ervaren no-nonsense coach uit Eerbeek heeft er weinig mee. Hij wordt er zelfs een tikkeltje fel van. "We krijgen er veel aangeboden die zeggen 'ik kan je wel helpen. Geef me een uurtje en dan is het voor elkaar'. Ja prima allemaal. Je moet iemand binnenhalen als je bovenaan staat. Niet als je onderaan staat."
Sturing verklaart zich nader: "Het zijn mensen die vaak uit zijn op eigen reclame. Ik heb het eerder meegemaakt. Toen kwam er ook een psycholoog bij Vitesse en een week later stond er een gigantisch stuk in de krant van deze man. Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik wuif het weg."
Bij de Arnhemse club loopt Jan van Norel, ook inspanningsfysioloog, met wie spelers in gesprek kunnen. Maar volgens de trainer hebben voetballers vooral eigen mensen met wie ze praten over druk, tegenslagen en mentale weerbaarheid.

'Jongens hebben zelf iemand met wie ze praten'

"Ik geloof er helemaal niet in om iemand binnen de club neer te zetten en dan te zeggen: 'met die man moeten jullie praten'. Zo werkt het niet. Ik zou het nooit doen. Die jongens hebben zelf iemand waar ze mee praten. Daar hebben ze vertrouwen in en daar gaat het om. Dan kun je alles eruit gooien. Je moet er zelf een goed gevoel bij hebben."

'Ik ben geen type voor een psycholoog'

Sturing heeft dat duidelijk niet. Hij haast zich erbij te zeggen dat hij uit een andere generatie komt. "Tijden zijn veranderd en vroeger was echt niet alles beter, maar toen hadden we het daar helemaal niet over. Of ik er wel eens eentje heb gehad? Nee joh, ik heb geen psycholoog nodig. Met dat soort mensen heb ik niets, maar ik ben er ook niet het type voor. Ik kan zelf prima een groepsgesprek voeren."
Dan vanuit de nuance: "En natuurlijk moet je als trainer weten wat er leeft bij je spelers. Dat is ook één van je taken als trainer. Generaties veranderen en daar moet je wel in mee. Maar ik ben voor mijn zoon een andere vader dan mijn vader voor mij was. Tegenwoordig zijn spelers met hele andere dingen bezig. Social media spelen een grote rol.

'Je moet gewoon voetballen'

Juist die social media zorgen voor veel spanning bij de spelers. Zaterdagavond bij Heracles (aanvang 21:00 uur) zal de druk echter weer enorm zijn, want de tijd dringt voor Vitesse om punten te halen. De laatste vier duels gingen verloren. "Je moet voetballen en langere tijd in dezelfde samenstelling kunnen spelen. Dat is veel belangrijker dan een psycholoog voor een groep zetten."