Sport

Machteloos De Graafschap laat het weer liggen: 'Deze komt heel hard aan'

Jeffrey Fortes kon zijn 100e duel niet bekronen met een overwinning.
Jeffrey Fortes kon zijn 100e duel niet bekronen met een overwinning. © Orang Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap likt zaterdag de wonden van de pijnlijke thuisnederlaag tegen Willem II. De koploper en titelfavoriet was een maatje te groot voor de Achterhoekers (0-2). Opnieuw ging De Graafschap onderuit op het moment dat aanhaken bij de echte top mogelijk was. De play-offs lijken het hoogst haalbare.
Jeffrey Fortes speelde vrijdag op de stampolle Vijverberg zijn honderste wedstrijd voor De Graafschap. De 34-jarige verdediger had zich in aanloop naar de topper helemaal klaargestoomd en zat vol vertrouwen. Maar iedereen die de club een warm hart toedraagt, en Fortes hoort daarbij, moest constateren dat De Graafschap tekort kwam. De Achterhoekers brachten veel te weinig.

'We zullen bij elkaar moeten komen'

"Dit kom erg hard aan", mijmerde Fortes met het hoofd naar beneden. "Ik wilde af van het idee dat we in een grote wedstrijd niet kunnen winnen. Het doet enorm pijn dat je er dan niet in slaagt tot goed voetbal te komen. We zullen bij elkaar moeten komen en het hier serieus over moeten hebben."
De Graafschap kwam in het matige duel kwaliteit tekort, vooral op het middenveld was Willem II de baas. "Ik vond ons aan de bal heel slordig. Deze nederlaag is terecht, maar ligt grotendeels aan onszelf. Er had veel meer ingezeten, maar je doet het gewoon niet."
"Wij spelen Willem II in de kaart", analyseert Fortes. "Natuurlijk voetballen zij makkelijk van achteruit. Maar door onze fouten vallen de goals. Zij straffen het af en wij zetten er niets tegenover."

De Graafschap wint niet van topploegen

Zo werd De Graafschap opnieuw geconfronteerd met de realiteit. Het is geen toeval dat dit seizoen twee keer van Willem II werd verloren en dat het tot nu toe ook niet lukte van ADO Den Haag en Roda JC te winnen, de nummers twee en drie op de ranglijst.
"Maar we hebben nu niet ineens alles vergooid", verheft Fortes zijn stem een beetje. "We hoeven niet te kijken naar Willem II, die zijn weg voor ons met elf punten verschil. Vergeet niet dat De Graafschap van ver komt. Het zegt veel dat de mensen dit ons zeer kwalijk nemen. De lat ligt namelijk hoog."

'Ik ga niet uit emoties praten'

Fortes: "Onze groep en ook de supporters verwachten veel, dat is ook positief. Ik ga niet negatief doen en uit emoties praten. Ik weet hoe dat kan lopen. Oke, je moest winnen om aan te haken, maar ik ga het geloof niet verliezen. Er komen nog genoeg wedstrijden."
De competitie duurt nog wel even. Op het programma staan voor De Graafschap nog dertien wedstrijden. Maar ondertussen verloor de ploeg van trainer Vreman dit seizoen al acht keer.
Roda JC en ADO Den Haag deden dat pas vier maal. Zondag kan ADO het verschil met De Graafschap bovendien vergroten tot zes punten, als het thuis wint van FC Den Bosch. Onder plek vier jagen FC Groningen en FC Dordrecht de Superboeren op.
De ontknoping wordt daarmee spannend genoeg. De doelstelling van De Graafschap blijft promoveren, maar de kans is vrij groot dat dat via de play-offs moet gebeuren. Daarvoor komen in principe de nummers drie tot en met acht in aanmerking.

Oppassen voor De Graafschap

De marge met VVV Venlo en NAC, die met evenveel punten achtste staan, is zeven punten. Maar beide clubs hebben nog een wedstrijd tegoed. Het blijft dus oppassen. "We moeten naar onszelf kijken. We hadden een mooie reeks neergezet. Er is genoeg kwaliteit", besluit Fortes.