Sport

Kriebels bij De Graafschap met volle Vijverberg en bezoek van titelfavoriet

Jeffrey Fortes geniet: 'Hier doe je het voor'
Jeffrey Fortes geniet: 'Hier doe je het voor' © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Guus Hiddink zal er zijn, net als 11.000 andere enthousiaste Achterhoekers. Nu al is zeker dat de sfeer uitbundig zal zijn bij de topper tegen Willem II. Vol verwachting kijkt De Graafschap uit naar deze interessante clash waarin de Superboeren uitstekende zaken kunnen doen in de race om promotie.
Jeffrey Fortes is een ervaringsdeskundige. Hij speelde voor de club uit Doetinchem al vaker een grote wedstrijd in een vol stadion, maar vervelen doet dat nooit. De 34-jarige verdediger straalt al bij de eerste vraag dat er mogelijk iets heel moois aankomt op De Vijverberg.

'Ook qua historie een echte topper'

Hij krijgt er zichtbaar kriebels van. De Vijverberg zal stampvol zitten. "Dit zijn de wedstrijden waar je het in je carrière voor doet", glundert Fortes, die bezig is aan zijn derde seizoen.
"Het wordt leuk. Niet alleen als voetballer, maar ook als persoon geniet ik op voorhand van dit soort wedstrijden. Ook qua historie van deze clubs is het een echte topper. Wij staan vierde, zij bovenaan."
De Graafschap doet nog altijd mee om de twee promotieplaatsen, al is het niet realistisch dat de ploeg van trainer Vreman kampioen gaat worden. De tweede plek, die ook eredivisie betekent, is nog wel zeer goed mogelijk. Met Willem II is het verschil nu acht punten. Daarachter staan ADO Den Haag en Roda JC.

'We moeten nu ook eens dit soort wedstrijden winnen'

"Wij leggen de lat in de groep zeer hoog", zegt Fortes. "We lopen niet weg voor waar we staan. Dat is nu vierde, met kleine verschillen naar de nummers twee en drie. Als De Graafschap moeten we nu ook dit soort wedstrijden gaan winnen. Daar is alles op gericht vrijdag. En dat hoort ook bij ons."
Het is stoere taal van de Rotterdammer met Kaapverdische roots. Zijn eerste twee seizoenen brachten niet wat hij hoopte. Nu speelt Fortes, voormalig speler van onder meer Sparta en Excelsior, om de prijzen. "Het gaat nu gelukkig wel echt ergens over. We laten het regelmatig zien in de wedstrijden, al is het nog steeds niet goed genoeg. Vorige week waren we heel teleurgesteld tegen NAC, maar uiteindelijk verlies je daar niet en dat kun je weer meenemen naar Willem II."
De Vijverberg zal kolken als De Graafschap kan brengen wat de spelers zelf verwachten. "We hebben een hele goede mix met talenten als Basar Önal, Phillip Brittijn en Donny Warmerdam. Maar inderdaad ook heel veel ervaring. Dat moet leiden tot promotie."

'Ze mogen me niet als twijfelgeval zien'

Fortes erkent dat hij zelf niet bezig is aan zijn beste seizoen. Hij speelt wel altijd. "Ik zorg ervoor dat ik altijd zo fit mogelijk ben en hard werk. Ze mogen mij nooit als een twijfelgevalletje zien. Maar ik ben het ermee eens dat ik niet hetzelfde presteer als vorig jaar. Ze kunnen wel altijd op mij bouwen."
Zijn positie in het team is veranderd, van centrale verdediger tot rechtsback dit seizoen. Fortes heeft zijn hele carrière al op veel verschillende plekken in het elftal gespeeld. "Er wordt als pure rechtsback nu iets anders van mij gevraagd. Daar kan ik wel van alles over zeggen, maar dat hoeft niet."

'Mijn loopbaan is een marathon'

Hij staat er in het belang van de ploeg. En heeft naast promotie maar één doel. "Ik zie mijn carrière als voetballer als een marathon. Ik wil het zo lang mogelijk blijven doen. Daarom zorg ik dat ik fit en stabiel blijf. En daarnaast wil ik ook de jonge spelers in de selectie zoveel mogelijk helpen", besluit Fortes.
Kriebels bij De Graafschap