Sport

Crisisclub Vitesse staat hopeloos laatste, maar kan nog wel de beker winnen

Edward Sturing: 'Verzaak je bij me, dan heb je een groot probleem'.
Edward Sturing: 'Verzaak je bij me, dan heb je een groot probleem'. © Orange Pictures
ARNHEM - Sport is soms onvoorspelbaar. Zeker in voetbal. En vooral het bekertoernooi verrast altijd. Zo werd het grote Ajax uitgeschakeld door Hercules, dat actief is op het vierde niveau. Vitesse hoopt als club, die bijna alles verliest dit seizoen, op een soortgelijk wonder. "Twee wedstrijden winnen en je staat in de finale van iets heel moois." Edward Sturing benadrukt in Arnhem het positieve in tijden van, misschien wel, de grootste crisis ooit.
Aartsrivaal NEC gaf dinsdag alvast het goede voorbeeld en schaarde zich bij de laatste vier door eerste divisieclub ADO te kloppen. Voor Vitesse zal het vanavond in Leeuwarden waarschijnlijk een stuk zwaarder worden op bezoek bij Cambuur.
Ook zij spelen een niveautje lager en presteren dit seizoen zelfs minder goed dan de Hagenaars. Maar bij Vitesse is het zelfvertrouwen diep weggezakt en bij NEC gaat momenteel veel vanzelf. De Nijmegenaren zijn al negen wedstrijden ongeslagen. Vitesse staat troosteloos onderaan.

Minder spanning

Voor Vitesse is in het bekertoernooi dus alleen maar iets te winnen. Terwijl de ploeg van Edward Sturing in de bikkelharde degradatiestrijd van de eredivisie alleen maar alles te verliezen heeft. De toekomst van één van de oudste clubs van Nederland op het spel.
Maar de bekerwedstrijd tegen Cambuur is daarmee wel minder beladen. Er staat minder spanning op. In de eredivisie is elke speelronde een finale. Elke ronde die het zwalkende Vitesse in de beker overleeft is pure winst. En geldt als een mentale opsteker.
Sturing benadrukt dat ook voor een deel. "Ga lekker voetballen. Fouten maken mag, die maak je ook gewoon. Alleen moet je zo weinig mogelijk cruciale fouten maken", glimlacht de geplaagde coach. Hij hoopt op nieuw elan. "Ik wil vanavond ook andere jongens zien. We hebben ze niet voor niets gehaald."

Onbevangen en niet bang

De Algerijnse aanvaller Anis Hadj-Moussa (21) mag starten. Hij komt over van het bescheiden Patro Eijsden, de club van de beoogde Vitesse eigenaar Coley Parry. "Een echte straatvoetballer", veert Sturing op. "Hij is getruct, onbevangen en niet bang, daar houd ik van."
"Er is natuurlijk veel om voor te spelen. Van de finale in De Kuip zijn we nu twee wedstrijden verwijderd. We zijn met Vitesse dus al ver gekomen. Maar iedere wedstrijd is voor ons lastig, dat is geen nieuws. Dat was tegen AFC al zo in de vorige ronde, laten we maar eerlijk zijn. Alleen is iedere wedstrijd ook weer uniek."

'Ze willen graag'

De ervaren Sturing maakt al weken een rustige indruk. Hij foetert niet of nauwelijks, probeert het plezier erin te houden bij zijn spelers en zelf positiviteit uit te stralen. "Alleen als je verzaakt op het veld heb je met mij een probleem", waarschuwt de Eerbeker wel even.
"Maar ik geloof juist in het helpen van die jongens. En ik zie niet dat ze de kantjes er vanaf lopen. Dan is dat ook de grens. Ze willen namelijk graag. Meer kun je dan niet vragen."
Sturing zegt dat hij dit wel had verwacht toen hij vlak voor de winterstop instapte. "Ik wist dat dit zou gebeuren toen ik aan deze klus begon. Deze groep heeft veel klappen opgelopen. Dat is ook logisch. We hebben pas drie keer gewonnen."

'Je ziet hoe broos het is'

"Je zag het zondag tegen Go Ahead. Na die 1-0 van hen zie je hoe broos het bij ons is. En kan het ook nog een grote nederlaag worden. Dat zit ook in deze groep, maar tot die eerste goal was er niets aan de hand", stelt Sturing.
Vanavond tegen Cambuur hoopt hij dus een fris en onbevangen Vitesse te zien. Het zou bijzonder zijn als de in alle opzichten aangeslagen hekkensluiter van de eredivisie zich gaat plaatsen voor de halve finales.
Dan zou daar in de loting FC Groningen, Fortuna en ook NEC uit kunnen rollen. Wedstrijden die Vitesse, als het een keer meezit, ook kan winnen. Sturing moet het in Leeuwarden echter wel doen zonder een aantal ervaren middenvelders. Zo blijven de tegenslagen zich opstapelen. Zowel Davy Pröpper, Marco van Ginkel, Mathijs Tielemans en Melle Meulensteen zijn niet inzetbaar.