Sport

Jiu Jitsu kampioen Marah: 'Kleren vouwen met de persoon er nog in'

Marah tijdens de training
Marah tijdens de training © Omroep Gelderland
ARNHEM - Marah doet een sport die relatief onbekend is: Braziliaans Jiu Jitsu. En de 30-jarige Arnhemse behoort zelfs tot de wereldtop.
"In mijn gewichtsklasse, super heavy weight, heb ik vorig jaar in Rome meegedaan aan het EK zonder pak om vast te pakken. Ik heb in Las Vegas brons gehaald op het WK. En in januari heb ik met pak gevochten en ook goud gehaald in Parijs op het EK. Ik ben nummer één van Europa. Dat is heel bijzonder, het voelt onwerkelijk."
Marah deed aanvankelijk aan kickboksen. "Ik vond het veel meer op zichzelf en ik voelde me een beetje eenzaam. Deze sport is veel breder en we hebben echt een groepsgevoel hier, dat spreekt mij heel erg aan. Deze sport begin je net als bij judo staand, maar wij gaan op de grond door. Het mooiste is als je dan de tegenstander kunt laten afkloppen door een bepaalde greep. Maar je kunt ook op punten winnen. Het is een beetje kleren vouwen met de persoon er nog in", lacht Marah.
Marah is een wereldtopper
De sport heeft haar veel gebracht. "Heel veel persoonlijke groei. Ik was hier net twee maanden aan het trainen, toen mijn vader overleed. Dat was best wel heftig. Mede door mijn trainer en het team hier ben ik blijven trainen, dat heeft mij echt geholpen."

Niet alleen op kracht

"Deze sport is vooral heel veel beheersing en techniek. Ik ben best zwaar en sterk en het is heel makkelijk om op kracht te gaan, maar alleen op kracht win je het niet. Er zit veel uitdaging en geduld in."
Bij de club zijn ze heel trots op Marah. "Geweldig. Ik ben heel fanatiek. Als zij twijfels hebben, ga ik gewoon. Ik doe heel veel zonder coach, ik ben niet zo heel goed in luisteren. Ik ga vaak alleen naar het buitenland naar de toernooien. Ik ga dit jaar vooral focussen op techniek. Daarna wil ik zeker weer het EK winnen en ook weer meedoen aan het WK."