Sport

Tien jaar blindentribune NEC: 'We missen geen bal'

De blinde supporters leven mee met NEC
De blinde supporters leven mee met NEC © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het was feest bij NEC. Niet alleen vanwege de winst op Heracles, ook omdat de blindentribune jubileerde. Al tien jaar lang worden blinde en slechtziende supporters van de club voorzien van speciaal commentaar.
"Het is geweldig", zegt NEC-fan Rens van Dijk. "Iemand vertelt wat er gebeurt, dat helpt enorm. Het zou anders niet mogelijk zijn om het voetbal te volgen. Ik ben echt supporter, ik ben opgegroeid met deze club en dan wil je er ook bij zijn. Tien jaar geleden was het eerste seizoen wel dramatisch, want NEC degradeerde. Maar als je supporter van NEC bent, weet je dat winnen niet altijd gewoon is."

Speciaal uitstapje

Bart Frenken vindt het een fantastisch initiatief. "Die tien jaar zijn voorbij gevlogen, het voelt nog als de dag van gisteren dat we de eerste wedstrijd hadden hier. Iedere keer is het weer genieten, dat we door middel van speciaal commentaar de wedstrijd kunnen volgen. We missen geen bal. Iedere actie, alle spandoeken, de kleur van de schoenen, ze vertellen alles. Het is een speciaal uitstapje waar ik steeds weer naartoe leef."
Hans de Beun is al sinds het begin verslaggever op de blindentribune. "Schitterend dat er nu zoveel aandacht voor is. NEC speelt nu in shirts met de namen in braille erop. Het was in het begin even wennen. We hebben een speciale cursus gehad en we begonnen met vier man per wedstrijd, twee per helft. In het begin hadden we maar één microfoon die we aan elkaar over gaven. Het was pionieren."
De verslaggevers Bart Frouws (links) en Hans de Beun
De verslaggevers Bart Frouws (links) en Hans de Beun
"Het verschil met radio is dat dit gedetailleerder is. Nu zie ik een uitvak met witzwarte vlaggen, dat neem je meteen mee. En als het spannend is, zit je wat vaker op je klok te kijken. Dus de tijdsaanduiding melden we ook veel."

Bekerfinale en linkerrijtje

Rens is benieuwd hoe het seizoen gaat aflopen. "Ze zijn nu hun beste speler kwijt. De vraag is of ze dat kunnen opvangen. Maar het linkerrijtje moeten ze toch kunnen halen. En als ze de winnaar van Feyenoord-AZ ontlopen, kunnen ze de bekerfinale halen in theorie. En de angstgegner zit er nog in: Vitesse, daar gaat het niet zo goed tegen de laatste keren. Ze hebben een slecht seizoen, maar winnen elke keer hier. Dat zijn helaas de feiten."
Bart gelooft ook in een goeie afloop. "We kunnen de play-offs halen en dan meedoen voor Europees voetbal. En het zou mooi zijn als we de bekerfinale mogen spelen in De Kuip. Dat zou een hele mooie happening zijn. Mijn favoriete speler is Philippe Sandler. Ik hoor altijd van onze commentatoren dat de opbouw van achteruit beter verzorgd is als hij aan de bal komt."
De blinde supporters genieten mee van het succes van NEC