Sport

Voor Mexx Meerdink komt zondag in Arnhem weer een droom uit

Mexx Meerdink zou zondag ook graag voor Vitesse juichen
Mexx Meerdink zou zondag ook graag voor Vitesse juichen © Orange Pictures
ARNHEM - Een nieuwe droom gaat zondagmiddag in Arnhem in vervulling voor Achterhoeker Mexx Meerdink: in GelreDome staat hij als gehuurde speler van AZ voor het eerst in de basis tijdens een eredivisiewedstrijd. Hij doet dat in het shirt van Vitesse. "Deze club blijft erin, zeker weten."
Op zijn schouders rust direct veel druk, maar dat is ook wat de 20-jarige centrumspits zegt te zoeken bij degradatiekandidaat Vitesse. "Ik wilde per se naar een eredivisieclub. Deze uitdaging is enorm. En dit is een grote warme club, waar ik me snel thuisvoel."

'Druk is wat ik zoek'

"Degradatievoetbal is nieuw voor me", zegt Meerdink. "De eredivisie eigenlijk ook, ik heb vooral bij Jong AZ gespeeld. Hier bij Vitesse is de druk het grootst. Dat zoek ik. AZ wilde vooral dat ik minuten zou maken, waar maakte ze niet zo veel uit."
Het zijn eerlijke woorden van de zoon van Martijn Meerdink, de voormalige buitenspeler van De Graafschap en AZ die populair was in Doetinchem. Hij zal zondag, wanneer Vitesse thuis Go Ahead Eagles ontvangt, op de tribunes zitten en hopen dat zoon Mexx de verwachtingen direct inlost.

'Ik heb een goede linker'

"Wat voor spits ik ben? Ik ben multifunctioneel, denk ik", zegt Meerdink junior over zichzelf. "Ik heb een neusje voor de goal en kan daar goed positie kiezen. Daarnaast ben ik balvast, heb een goede linker en kan een speler wegsteken. En ik heb altijd oog voor mijn medespeler, al word ik afgerekend op doelpunten."
"Maar die maak je met het team", doceert de pas 20-jarige Meerdink, die door trainer Edward Sturing een 'spits met toekomst' wordt genoemd. Tijdens zijn eerste training posteerde Sturing de geboren Winterswijker in de punt van de aanval. Om zo snel mogelijk te wennen, ritme op te doen en vertrouwen te krijgen dat hij voorlopig de nummer één is in de voorhoede.

'Pavlidis is een fenomeen'

Met Vangelis Pavlidis had Meerdink de afgelopen jaren regelmatig een ervaren leermeester. "Pavlidis is een fenomeen, dat altijd keihard werkt. Als je ziet wat hij ervoor doet en laat, dat is fantastisch. Ik sprak wel eens met hem. Hij adviseerde mij ook om voor een eredivisieclub te kiezen vanwege de druk en weerstand."
Tijdens zijn eerste training voor Vitesse
Tijdens zijn eerste training voor Vitesse © Omroep Gelderland
Voor Mexx Meerdink was deze winter veel belangstelling. Vooral uit de eerste divisie, maar ook Duitse clubs wilden hem graag huren. Bij AZ ligt hij vast tot de zomer van 2027. "Ik denk dat ik de clubs die mij wel wilden hebben niet op twee handen kon tellen", zegt Meerdink.

Youth League-finale

Hij is pas 20 jaar, maar heeft op voetbalgebied al een hoop meegemaakt. Een hoogtepunt was het spelen van de Europese finale van de Youth League Onder-18 met AZ, de club waar ook vader Martijn speelde tussen 2002 en 2007. Beide Achterhoekers zijn afkomstig uit de opleiding van De Graafschap en begonnen met voetballen bij WVC in Winterswijk.
Een nog groter hoogtepunt dan de finale van de UEFA Youth League vormde voor Meerdink de jeugdfinale om de wereldbeker in Buenos Aires. AZ speelde in het iconische La Bombonera tegen Boca Juniors, de club waar Diego Maradona opgroeide. AZ speelde knap met 1-1 gelijk, maar verloor na strafschoppen.
"Goud", is het eerst woord dat Mexx kiest. "Ik krijg echt weer kippenvel als ik er nu aan denk. Dat zal ik nooit meer vergeten. Het was ongelooflijk om naar Argentinië te mogen gaan voor deze wedstrijd."

'Spugen en op tenen staan'

De finale was een wijze leerschool voor de talenten van AZ, maar de Nederlanders zagen in Zuid-Amerika ook een voetbalcultuur die wij niet kennen. En misschien ook maar gelukkig. "Wat zij doen is spugen, op je tenen staan en elleboogjes in je rug geven. Het is letterlijk leven of dood. Ze doen alles om te winnen. Het gaat daar gewoon heel anders dan in Nederland. De ervaring was fantastisch."
Ook Vitesse levert in de krochten van de eredivisie een strijd op leven en dood. "We gaan erin blijven", zegt Meerdink, alsof hij al maanden rondloopt op Papendal. "Dat is ook mijn doel hier. Zelfs al maak ik nauwelijks doelpunten: als Vitesse het haalt, ben ik tevreden."