Sport

Montferland wil EK Veldrijden 2026 alsnog naar de regio halen

EK Veldrijden mogelijk weer terug
EK Veldrijden mogelijk weer terug © Regio 8
ZEDDAM - Op aandringen van de Montferlandse gemeenteraad wordt alsnog geprobeerd het EK Veldrijden in 2026 naar de regio te halen. Vorig jaar besloot de gemeente nog een streep te zetten door het voornemen, hoewel ze het beste bid had.
Die stap zorgde voor veel frustratie bij de nationale wielerbond (KNWU) en Achterhoek in Beweging, de organisatie die aan het ingediende bid meewerkte. Tot nu toe spraken raadsleden zich nog niet over de situatie uit, maar met een motie wordt Montferland alsnog opgeroepen zich hard te maken het EK Veldrijden in 2026 naar de gemeente halen.
De organisatie van het NK Wegwielrennen in 2017 leverde de gemeente namelijk een flinke strop op. Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging gaf eerder al aan dat dergelijke risico’s met het ingediende bid van vorig jaar niet bestonden. Voor Kamperman ligt nu ook een sleutelrol weggelegd in het alsnog binnenhalen van het sportevenement.

‘Muur van Zeddam’

Montferlandse raadsleden zijn zonder uitzondering enthousiast over de kansen. “Ik zie Poelleke (Mathieu van der Poel, red.) en Wout van Aert al door dezelfde Montferlandse bossen struinen als waar ik vanmiddag was”, zegt John Teunissen van Eén Montferland tegen REGIO8.
Ook het Zeddamse raadslid Menting ziet maar wat graag een veldrit terugkeren op de ‘muur van Zeddam’: “Het is een uitstekend moment om exposure te geven voor ons toerisme. Het is prachtig voor Zeddam, dus we zijn er zeer blij mee.”

‘Goede herinneringen’

Ook de Achterhoekse topveldrijder Joris Nieuwenhuis, die zondag wereldkampioen kan worden, liet eerder al weten zich te verheugen op een nieuwe rit rond Zeddam. Hij was daar in 2006 toeschouwer bij het WK. “Alle oudere veldrijders die ik ken hebben goede herinneringen aan het parcours”, zei de Zelhemmer eerder.