Sport

Dolend Vitesse beleeft de ene na de andere tegenvaller

Edward Sturing is niet te benijden nu Pröpper opnieuw wegvalt
Edward Sturing is niet te benijden nu Pröpper opnieuw wegvalt © Orange Pictures
ARNHEM - Nog altijd leeft Vitesse tussen hoop en vrees en is het wachten op een signaal vanuit Zeist. De KNVB laat de Arnhemse club ook na het gesprek van vorige week met de beoogde eigenaar nog wachten. Vitesse ziet de uitslag met angst en beven tegemoet. En temidden van die fnuikende onzekerheid moet de selectie punten pakken. En snel ook.
Zondag speelt hekkensluiter Vitesse thuis tegen Go Ahead Eagles: weer een cruciaal duel. In een reeks met tegenstanders waarin de formatie van trainer Edward Sturing denkt onderin weg te komen, was de start van die serie vorige week teleurstellend.
Vitesse verloor in Zwolle niet alleen van PEC, maar liet zich ook eenvoudig aftroeven. Spelers als Enzo Cornelisse en Thomas Buitink spraken vanuit hun emoties harde woorden in de media. "We moeten gewoon echt harder werken. Dit kan niet", sprak Cornelisse.
In GelreDome is het zondag weer nieuwe ronde nieuwe kansen voor de geplaagde groep van Sturing, die samen met FC Volendam twaalf punten heeft gesprokkeld. De nummer zestien RKC Waalwijk, dat is de nacompetitieplek, heeft er slechts drie meer.
Go Ahead Eagles is zondagmiddag weer een finale voor Vitesse. Die ploeg geldt juist als de revelatie van dit seizoen. Een kleine club met bescheiden middelen en nooit in de schulden. In Deventer werd Vitesse begin november meedogenloos op de pijnbank gelegd. Phillip Cocu voelde zich door zijn spelers in de steek gelaten na de 5-1 nederlaag.

Revanche voor afgang

"Ik hoop dat ze daar revanche in zien", zegt Sturing vrijdagmiddag op Papendal, waar hij op de training zijn nieuwste aanwinst Mexx Meerdink direct in de spits zet tijdens het partijspel. "Ik was daar toen bij als supporter en heb deze week ook aangegeven dat de groep met die uitslag van toen iets moet doen."
Sturing is blij met Winterswijker Meerdink. "Hij is een talentvolle spits met toekomst. We hebben inderdaad nog wat andere jongens gehaald voorin. Het probleem is namelijk dat we weinig kansen creëren. En een probleem is ook dat we weinig scoren."
Vitesse heeft ook op andere fronten al flink wat tegenslagen moeten verwerken dit seizoen. Het overnameproces legt de hele club al anderhalf jaar lam en het lange wachten frustreert de werknemers in hoge mate.

Molensteen om de nek

Bovendien hangt een forse miljoenenlening van Coley Parry, met fikse rente, Vitesse als een molensteen om de nek. De vraag is wat de Amerikaan doet als de KNVB de overname afkeurt. Die signalen zijn er nog altijd. De licentiecommissie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond en komt spoedig naar buiten met haar bevindingen.
Door alle onzekerheden en schimmige constructies heeft huisbankier ING al een tijdje geleden de relatie met de voetbalclub opgezegd. In het najaar van 2023 kwam naar buiten dat ze vragen hadden gesteld over de banden met de Russen.
Daarmee kwam de continuïteit van Vitesse in acuut gevaar. Het gevolg was dat accountant BDO geen goedkeuring wil geven aan de jaarrekening. Deze problemen spelen nog altijd voor Vitesse.

Terugval Davy Pröpper

Maar ook sportief beleeft Vitesse de ene na de andere tegenvaller. Het opstappen van Cocu hakte er flink in bij de groep, al zorgde dat vertrek ook voor minder financiële druk door het wegvallen van zijn salaris. De hoop was gevestigd op de terugkeer van Davy Pröpper na een kruisbandblessure, maar de Arnhemmer valt steeds terug. Hij is niet fit en Vitesse houdt hem voorlopig uit de publiciteit.

'Hij is er doodziek van'

"Hij is hier zelf ook doodziek van", stelt Sturing. "Natuurlijk hoop je op hem. Hij heeft extra kwaliteiten. Maar in de rust in Zwolle zei hij al dat het niet meer ging. Hij heeft niets kunnen doen, deze week. Het is niet goed, helaas. Maar aan de andere kant, je moet weer verder."
En dan was er nog de noodzaak van de verkoop van Million Manhoef, deze week. Vitesse hield er bijna 4 miljoen euro aan over. Ook al speelde de snelle vleugelspits dit seizoen beduidend minder, Sturing had hem graag gehouden. Maar hij is er ook niet voor gaan liggen.

'Vertrek Manhoef ook compliment'

"Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik ken de situatie van de club. Die moet ook verder en doorgaan hoop ik. Dat geld was gewoon keihard nodig. En bovendien is het ook een compliment aan de opleiding. Die kost ook geld en dan is het belangrijk dat een speler die je zelf hebt opgeleid hier af en toe iets opbrengt. Maar puur sportief is het natuurlijk wel een groot gemis."