liveblog | 2 februari

Ajax wilde Overmars terughalen • Bos vijfde op EK skeleton

In dit liveblog vind je alles over de Gelderse sport. Sylla Sow is terug bij NEC en Mexx Meerdink uit Winterswijk speelt meteen bij Vitesse, waar Davy Pröpper ontbreekt.
Laatst bijgewerkt: 2 februari, 18:56 uur
vrijdag 2 februari
18:56

Ajax wilde Overmars terughalen

Marc Overmars.
Marc Overmars. © Orange Pictures
Ajax heeft zijn voormalig technisch directeur Marc Overmars twee keer gevraagd terug te keren in zijn rol in Amsterdam. Dat meldt de NOS vrijdag. Overmars (50) stapte op, nadat naar buiten kwam dat hij grensoverschrijdende berichten zou hebben gestuurd aan vrouwelijke collega's.
De Epenaar ging in februari 2022 weg bij Ajax. Nog geen vier weken later benaderde Leen Meijaard (toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen) hem voor een gesprek. Meijaard vroeg Overmars of hij in de zomer van 2022 wilde terugkeren. Later deed ook Danny Blind een poging Overmars terug te halen.
Beide pogingen strandden: Overmars zei nee tegen het aanbod en koos ervoor werkzaam te blijven bij Antwerp FC in België. Overigens zegt Overmars nu tegen de NOS dat zijn schorsing er kwam omdat hij één vrouwelijke collega grensoverschrijdende berichten stuurde. "Dat het app-verkeer wederzijds was, doet niets af aan het feit dat ik dat nooit had mogen doen. Het is dom geweest. En ik vind het heel erg voor mijn vrouw Chantal, mijn twee kinderen en mijn familie die door mijn fout een verschrikkelijke tijd hebben doorgemaakt."
17:27

Zo verging het de duurste spelers van Gelderland

Björn Vleminckx in het seizoen 2010/11.
Björn Vleminckx in het seizoen 2010/11. © BSR Agency
De kassa rinkelt flink in Nijmegen deze week: NEC heeft Magnus Mattsson voor om en nabij de 5 miljoen euro verkocht en met dat bedrag een nieuw clubrecord gevestigd. Mattsson is zo in een bijzonder rijtje terechtgekomen, met daarin onder meer Wilfried Bony en Stefan Postma.
17:07

Bos vijfde op EK skeleton

Kimberley Bos uit Ede.
Kimberley Bos uit Ede. © ANP
Kimberley Bos uit Ede is vrijdag als vijfde gefinisht op het EK skeleton in Letland. Bos (30) kende wat problemen in haar eerste heat en zette daarin slechts de vijftiende tijd neer. De tweede heat verliep juist sensationeel goed: Bos won die en vestigde en passant een nieuw baanrecord.
In de eerste run bleek Bos toch te veel tijd te hebben verloren, waardoor een podiumplaats er niet in zat. Mirela Rahneva uit Canada finishte over twee heats bezien als eerste, gevolgd door Kim Meylemans uit België.
De wedstrijd van vrijdag was eigenlijk de zesde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen, maar de organisatie merkte het ook aan als het EK. De beste Europese deelnemer mag zich Europees kampioen noemen. Die eer ging dus naar Meylemans. Bos eindigde in die rangschikking als vijfde. Twee jaar geleden pakte de Edese nog de Europese titel.
In het wereldbekerklassement gaat Bos nog altijd aan de leiding, met 1186 punten. Meylemans staat tweede met 1042 punten en Valentina Margaglio uit Italië staat derde met 942 punten.
16:30

Bekerduel NEC in uitverkochte Goffert

NEC speelt dinsdag in de kwartfinales van de beker thuis tegen ADO Den Haag in een volledig uitverkochte Goffert. De laatste kaarten werden vandaag verkocht.
Volle bak dinsdag bij NEC-ADO
Volle bak dinsdag bij NEC-ADO © Omroep Gelderland
14:00

NEC nog altijd zonder Schöne

Lasse Schöne is nog niet fit
Lasse Schöne is nog niet fit © Omroep Gelderland
Lasse Schöne ontbreekt nog steeds bij NEC. De Deense routinier traint nog apart, maar het gaat wel de goede kant op. Tegen Heracles zaterdag zal Tjaronn Chery voor het eerst in de basis beginnen als aanvallende middenvelder op de positie van de aan FC Kopenhagen verkochte Magnus Mattsson.
Youri Baas is ook nog geblesseerd. Brayann Pereira traint deels met de groep mee, maar is nog niet fit genoeg om bij de wedstrijdselectie te zitten. Sylla Sow, die gisteravond werd vastgelegd, start op de bank.
NEC wil goede reeks vervolg geven
10:30

Meerdink mag het meteen laten zien

Vitesse begint zondag met Mexx Meerdink in de spits. De Winterswijker, van AZ gehuurd, staat aan de aftrap in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dat viel vrijdag af te leiden uit de training. Vitesse verkeert het hele seizoen al in zwaar weer. Degradatie dreigt nadrukkelijk.
Mexx Meerdink staat direct in de spits bij Vitesse
Mexx Meerdink staat direct in de spits bij Vitesse © Orange Pictures
Een grote tegenvaller voor Vitesse is opnieuw de terugslag van Davy Pröpper. De middenvelder uit Arnhem is niet fit. Melle Meulensteen speelt wel. Hij viel tegen PEC uit met een hoofdblessure. Domgjoni is de andere middenvelder met Marco van Ginkel op de 'tien' positie.
Trainer Edward Sturing kiest op de zijkanten voorin Gyan de Regt en Amine Boutrah, afgaande op de voorlaatste training. Achterin lijkt Dominik Oroz zijn basisplaats kwijt. Hij ging in de fout bij de 1-0 van PEC Zwolle vorige week. Carlens Arcus keert terug als rechtsback. Mica Pinto staat waarschijnlijk ook weer in de basis als linksback.
Opstelling: Room, Arcus, Isimat-Mirin, Hendriks, Pinto; Domgjoni, Van Ginkel, Meulensteen; De Regt, Meerdink, Boutrah