Sport

Ralf Seuntjens: 'Duurzaam beleid is voor De Graafschap het beste'

Ralf Seuntjens maakt overal een praatje bij De Graafschap
Ralf Seuntjens maakt overal een praatje bij De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Ralf Seuntjens steekt zijn mening niet gauw onder stoelen of banken. Zijn terugkeer bij De Graafschap heeft daarmee voor een nieuwe dynamiek gezorgd in de kleedkamer. Een andere hiërarchie. De ervaren en mondige spits zegt doorgaans wat hij vindt en verhoogt intern op die manier ook de door De Graafschap zo gewenste prestatie- en topsportcultuur.
Een voorbeeld. Devin Haen is de eerste spits. Seuntjens is gehaald als invaller. Maar hij is hongerig genoeg om zelf ook te willen starten. Zoals hij dat ook bijna altijd deed in zijn succesvolle eerste periode in Doetinchem. Twee keer werd net naast promotie gegrepen.

'Druk maakt Devin beter'

"Als het kan wil ik de druk nog meer opvoeren op Devin, want dat is alleen maar gezond en maakt hem beter. Ik help hem wel, maar het is altijd goed om de hete adem in je nek te voelen. Bovendien wordt mijn conditie steeds beter. Data vertellen dat ook", weet Seuntjens.
Vrijdagavond keert hij terug bij NAC, zijn club uit zijn geboortestad Breda. Een pikant weerzien voor Seuntjens nadat er twee jaar geleden ineens geen plek meer voor hem was. Een droom ging in vervulling toen de lange spits eindelijk het geel zwart mocht aantrekken, maar het avontuur NAC strandde ook alweer vroegtijdig.

'Je weet hoe Amerikanen werken'

Natuurlijk speelde een prachtige transfer naar Japan voor Seuntjens daarbij een grote rol. "Maar NAC leek destijds in Amerikaanse handen te vallen. En je weet hoe die werken. Rendement creëren en goedkope jonge spelers halen. Ton Lokhoff zou een leidende rol krijgen en die wilde mij niet hebben daar. Dan kies je eieren voor je geld, ook al speel je voor NAC."
Bij Seuntjens werd daarna lymfeklierkanker geconstateerd. Hij herstelde en werd zelfs genezen verklaard. Het was een medisch wonder.

Rancune

Hij keerde terug op het veld, eerst in Japan en sinds dit kalenderjaar bij De Graafschap waar hij wil rechtzetten wat in 2020 en 2021 niet lukte. "Noem het een soort rancune, maar promotie is waarvoor ik hier ben. We lagen twee maal op pole position met een enorm budget."
Kippenvel zal er bij Seuntjens ongetwijfeld vrijdagavond op zijn armen staan als hij in een volgepakt Rat Verlegh Stadion in Breda het veld opkomt. Eerst als wisselspeler en hopelijk voor hem ook als invaller. Maar die kans is vrij groot, gezien het rendement dat hij al had.

'Alleen even de armen breed'

Extreem juichen zal The Seun of God niet, mocht hij scoren. "Het liefst de winnende, mooi toch", lacht hij erbij. "Maar ik zal niets overdreven vieren hoor. Misschien even de armen breed. Ik heb mijn respect voor de supporters. NAC en De Graafschap zijn prachtige clubs. Eigenlijk is het schandalig dat ze al vijf jaar op dit niveau spelen."
Ralf Seuntjens viert een doelpunt met Mimoun Mahi tegen VVV
Ralf Seuntjens viert een doelpunt met Mimoun Mahi tegen VVV © Orange Pictures
Dan is hij voor het eerst even voorzichtig. "NAC mijn grote liefde? NAC is een mooie club, maar nu is De Graafschap mijn club. Ik sta hier onder contract." Seuntjens lacht even.
Hij kan niet wachten op de clash vrijdag in zijn eigen Breda en kijkt nog eens rond op trainingscomplex De Bezelhorst. Mimoun Mahi wacht al op hem. De twee routiniers trekken veel op samen bij De Graafschap. Maar de toekomst ligt als je het Seuntjens vraagt toch echt bij de jeugd. En bij voorzichtig en weloverwogen beleid maken.

'De Graafschap leeft boven zijn stand'

Eerst deelt hij nog een compliment uit. "De Graafschap had zijn financiën niet op orde en moest flink terug. Wat dat betreft leven ze nu sportief boven hun stand en dat is knap. Veel clubs, waaronder ook NAC en vooral FC Groningen, hebben veel meer te besteden. Daar ligt veel meer druk."
Dan geeft hij zijn laatste voorlopige visie. "Het is nu zaak voor De Graafschap om eerst uit dit financiële dal te klimmen", zegt Seuntjens. "Als je jongens als Önal en Brittijn zou verkopen gaat dat ineens heel snel."
"Maar de vraag is wat doe je dan? Dat is heel erg belangrijk voor deze club. Ik zou kiezen voor duurzaam en rustig beleid. Niet de enorme risico's nemen van ADO Den Haag. Grotendeels doorgaan op je jeugd. En niet in één keer al je transferinkomsten erin pompen."