Sport

Zo verging het de recordtransfers van NEC, Vitesse en De Graafschap

Stefan Postma, Björn Vleminckx en Wilfried Bony.
Stefan Postma, Björn Vleminckx en Wilfried Bony. © ANP / BSR Agency (beeldwerking Omroep Gelderland)
NIJMEGEN - De kassa rinkelt flink in Nijmegen deze week: NEC heeft Magnus Mattsson voor om en nabij de 5 miljoen euro verkocht en met dat bedrag een nieuw clubrecord gevestigd. Mattsson is zo in een bijzonder rijtje terechtgekomen, met daarin onder meer Wilfried Bony en Stefan Postma.
De 24-jarige Deen lost met zijn uitgaande transfer Björn Vleminckx af. Die vertrok in de zomer van 2011 voor zo'n 3,3 miljoen euro van NEC naar Club Brugge, nadat hij een uitmuntend seizoen achter de rug had in Nijmegen: alles wat hij aanraakte veranderde in goud en met 23 doelpunten werd Vleminckx topscorer van Nederland.
Björn Vleminckx in het seizoen 2010/11.
Björn Vleminckx in het seizoen 2010/11. © BSR Agency

Fiasco in België

Zijn terugkeer naar België werd een fiasco. In anderhalf jaar tijd maakte Vleminckx slechts negen doelpunten voor Club Brugge, dat hem daarna naar Turkije liet vertrekken. De spits haalde nooit meer het niveau uit zijn Nijmeegse jaren en zijn loopbaan ging in 2019 als een nachtkaars uit.
Een andere speler voor wie NEC veel geld ontving, is Jasper Cillessen. De doelman uit Groesbeek maakte in zijn eerste seizoen in Nijmegen zo veel indruk, dat Ajax hem voor 3 miljoen euro weghaalde uit De Goffert. Cillessen steeg daarna naar grote hoogten: hij werd drie keer kampioen van Nederland, groeide uit tot international van Oranje en stond in totaal zes jaar onder contract bij Barcelona en Valencia. Inmiddels is Cillessen alweer geruime tijd terug bij NEC.

16 miljoen voor Bony

De bedragen die NEC ontving voor Mattsson, Vleminckx en Cillessen verbleken bij de bedragen die Vitesse in het verleden opstreek voor zijn beste spelers. Met stip op één staat Wilfried Bony. De Ivoriaanse krachtpatser arriveerde voor 5 miljoen euro in Arnhem, schoot daarna alles aan flarden en leverde Vitesse tweeënhalf jaar later zo'n 16 miljoen euro op toen hij met veel bombarie naar Swansea City vertrok.
Wilfried Bony kwam tweeënhalf jaar uit voor Vitesse.
Wilfried Bony kwam tweeënhalf jaar uit voor Vitesse. © BSRAgency
Ook in de Premier League werd Bony een hit, al was het van korte duur. Bij Swansea zette hij zijn imponerende ontwikkeling door, maar de stap naar Manchester City bleek te groot en het vuur in de Afrikaanse spits doofde snel. In 2022 dook hij nog even op bij NEC, zonder wedstrijdritme en met een flinke fysieke achterstand. Officieel voetbalt Bony nog, maar alleen op papier.
Achter Bony vinden we Marco van Ginkel terug op de recordlijst bij Vitesse. De middenvelder uit Scherpenzeel maakte als exponent van de jeugdopleiding de stap naar het eerste, groeide al in zijn Arnhemse jaren uit tot Oranje-international en transfereerde na drie seizoenen voor een bedrag van dik 9 miljoen euro naar Chelsea.

Terug in Arnhem

Tussen het sterrenensemble van José Mourinho lukte het hem niet zijn plek te veroveren en een hele rits uitleenbeurten volgde. Van Ginkel werd veelvuldig verhuurd en floreerde nog kort bij PSV, maar mede door blessures piekte de middenvelder nooit meer echt. Een jaar geleden keerde hij terug in Arnhem, waar hij nu als leider vooropgaat in de strijd tegen degradatie.
Bij De Graafschap kunnen ze alleen maar dromen van de miljoenensommen die Vitesse in het verleden ontving. In de zomer van 2002 lieten de Doetinchemmers doelman Stefan Postma voor het recordbedrag van 2,2 miljoen euro naar Aston Villa in Engeland gaan. Daar was de doelman in de regel stand-in tussen de palen. Via ADO Den Haag keerde hij terug bij De Graafschap en in 2011 beëindigde hij zijn carrière in het shirt van AGOVV Apeldoorn.
Stefan Postma.
Stefan Postma. © BSRAgency

Postma en Rzasa

Postma is nog altijd de duurste uitgaande transfer op De Vijverberg. Achter de doelman volgt Tomasz Rzasa, de linksback die de club om en nabij de 1,8 miljoen euro opleverde toen Feyenoord hem overnam. Rzasa bereikte in Rotterdam het toppunt van zijn loopbaan en won in 2002 de UEFA Cup.