Sport

Manhoef openhartig: 'Mentaal ga je steeds een stapje achteruit'

Million Manhoef
Million Manhoef © orange pictures
ARNHEM - Vitesse staat vrijdagavond weer voor een krachttoer in de eredivisie. Tegenstander PEC Zwolle verloor dit seizoen thuis weliswaar al vijf keer, maar Vitesse past als hekkensluiter slechts bescheidenheid. "Het is gewoon zwaar", erkent aanvaller Million Manhoef.
Eerder dit seizoen verprutste Vitesse, dat toen nog onder leiding stond van Phillip Cocu, legio kansen tegen PEC Zwolle en werd het in Arnhem slechts 1-1. In de wetenschap dat PEC toen met ruime cijfers verslagen had moeten worden en dat toch wat vertrouwen moet geven, reisde Vitesse vrijdag af richting de hoofdstad van Overijssel.

Tegenstanders voor een reeks

Vitesse begon 2024 met 0-0 tegen FC Utrecht en verloor zondag nipt van de landskampioen. "Van Feyenoord kun je verliezen", zegt Manhoef nu. "Die nederlaag is niet heel raar. PEC Zwolle is wat dat betreft belangrijker voor ons. We hebben slechts twaalf punten en moeten omhoog. En snel ook."
Manhoef: "Je zal moeten leveren. De komende weken krijgen we tegenstanders tegen wie we een reeks hopen neer te zetten. Zoals Go Ahead Eagles, Heracles en Volendam. Dat zijn hele belangrijke wedstrijden."
Manhoef leverde vorig seizoen met goals en assists voor Vitesse. Hij kende een sterk seizoen, ondanks de teleurstellende prestaties van Vitesse.

Minder rendement

Dit seizoen is het rendement minder en staat de snelle aanvaller op vier doelpunten en nul assists. De kans dat hij nog voor de transferdeadline vertrekt van 1 februari is klein. "Ik blijf hier", glimlacht hij aan het eind van het gesprek.
Vitesse voelt de druk toenemen. Degradatie zou catastrofaal zijn. "Dit is een hele grote club. Wij hebben op papier ook een goed team. Maar de realiteit is dat we onderaan staan. Daar moet je mee leven. En dat is frustrerend."

'Verliezen gaat in het koppie zitten'

Manhoef vertelt hoe slopend die degradatiestrijd is. "Als sporter ben je gedreven, je wil altijd winnen. En als je dan zo vaak verliest, gaat dat in je koppie zitten. Mentaal ga je steeds een stapje achteruit. Dat is heel pittig. Je bent niet meer zelfverzekerd en het is moeilijk om daaruit te komen. Het enige dat je helpt is wedstrijden winnen, want dan krijg je vertrouwen."
"Presteren onder druk is topsport", vervolgt Manhoef. "Voor iedereen binnen de club is die overigens voelbaar. Vorig jaar was het zwaar. Nu staan we er opnieuw slecht voor, maar is het nog wat zwaarder. Maar druk hoort erbij."
Het is aan Edward Sturing om druk, vooral ook van buitenaf, zoveel mogelijk weg te houden bij de spelers. Maar eenvoudig is dat niet, weet de ervaren coach van Vitesse. Nu het overnameproces zijn climax nadert, en de meeste geluiden zijn niet positief momenteel, wordt de spanning nog eens extra opgevoerd.

'Spelers krijgen dingen mee'

"Spelers worden ermee geconfronteerd", weet Sturing. "Je kunt die twee dingen onmogelijk los koppelen van elkaar. Op straat krijgen ze te horen of het salaris wel wordt betaald. Dat soort fratsen."
Hij concentreert zich enkel en alleen op het voetbal. "Dat vraagt alles van me. Ik weet echt niet hoe het ervoor staat met de overname of welke kant het opgaat."
"We hopen de lijn van de afgelopen weken door te zetten al zal dat ook de komende tijd weer met vallen en opstaan gaan. We scoren te weinig als je kijkt naar Utrecht, AFC en ook Feyenoord, maar krijgen ook minder goals tegen. Al klop ik dat ook direct weer af."