Sport

Atlete Esselink wil via crowdfunding naar de Spelen

Marijke Esselink tijdens de training
Marijke Esselink tijdens de training © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK MEDDO - Marijke Esselink stoot door naar de wereldtop in de meerkamp. Maar toch is de 24-jarige atlete uit het Achterhoekse Meddo allerminst zeker van deelname aan de Olympische Spelen.
"Ik voel me goed. Het wordt een heel spannend jaar. Ik sta in de top 24 voor de Spelen in Parijs en er mogen 24 atletes meedoen. Maar het enige wat tegenzit is dat er maar drie per land mogen starten en ik ben nummer vier. We hebben een ontzettend sterk damesveld in de meerkamp. We trekken elkaar mee naar betere prestaties, maar het maakt het ook moeilijker."
Want eigenlijk strijdt Esselink maar om één plek. Anouk Vetter pakte de vorige Spelen zilver op de meerkamp en Emma Oosterwegel brons. Zij zijn al gekwalificeerd. De concurrente voor dat laatste ticket is Sofie Dokter. Het verschil qua persoonlijke records is maar 99 punten en daar liggen kansen voor Esselink, die in 2023 haar beste jaar ooit kende, met onder meer een EK-debuut met een tiende plaats en een nationale titel op de 60 meter horden. "Ik heb mijn persoonlijk record gezet met een score die tot de top dertig van de wereld behoort. Daarom heb ik reële kansen om dichterbij de Spelen te komen."

Baan ernaast

Maar qua omstandigheden is het lastig. "We moeten veel buiten trainen in de kou en de regen. We moeten ons veel aanpassen hier en daar. En financieel ook. Ik word als de nummer vier niet gesteund door de bond, de eerste drie wel. Ik moet dus zelf alles oplossen. Dat is soms lastig. Ik werk ernaast, twaalf uur in de week, verdeeld over vier avonden. Daarom heb ik vrij weinig rust naast je trainingen. Ik moet vaak meteen door naar mijn werk."
Maar ze heeft wat bedacht. Via crowdfunding is ze geld gaan inzamelen. "Ik heb verrassend veel steun gehad, al meer dan tienduizend euro. Voor mijn sport zijn zo al heel wat kosten gecoverd. Trainingsstages, mijn coach, materiaalkosten, hotels en voeding worden nu vanuit dat potje betaald. En het zou kunnen dat ik nog maar twee avonden per week hoef te werken of misschien een tijdje helemaal niet richting de Spelen. Ik wil mij daar eigenlijk honderd procent op kunnen focussen."
Kijk naar een korte reportage:
Marijke Esselink via crowdfunding richting Parijs
Marijke Esselink traint en woont sinds drie jaar in Heerenveen. "Ik had verwacht dat de Friezen wat stugger zouden zijn, maar het valt echt mee. Heerenveen is een beetje Nederland in Friesland. Ik kwam er goed tussen met een leuke trainingsgroep, maar ik mis de Achterhoek wel."
Het wedstrijdseizoen begint nu. "Ik heb me ingeschreven voor het NK meerkamp, maar ik moet even afwachten hoe ik herstel van mijn meerkamp in Frankrijk. Ik doe ook mee aan het senioren EK op de 60 meter horden, waar ik mijn titel wil verdedigen. Ik ben ook uitgenodigd voor de meerkamp in Götzis. Dat wordt het officieuze WK genoemd. Maar ik kies die periode waarschijnlijk voor Tenerife, daar kan ik meer punten scoren. Dat kan belangrijk zijn richting de Spelen."