Sport

De Graafschap-debutant Mike Veenstra is een man met een missie

Mike Veenstra maakt lange passen.
Mike Veenstra maakt lange passen. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Ineens is daar zijn debuut, een droom gaat in vervulling. Met lange passen snelt hij over het veld van De Vijverberg. Op zoek naar een moment om te schitteren, op zoek naar geluk. Zijn imposante gespierde lijf van bijna twee meter lang valt direct op. De Graafschap trainer Jan Vreman heeft op een kille maandagavond in Doetinchem van Mike Veenstra voor even de gelukkigste jongen op aarde gemaakt.
Heel lang was het niet, maar het ging puur om de gebeurtenis. Het aantal minuten deed er niet toe. Debuteren in het profvoetbal is immers maar voor weinigen weggelegd. Veenstra is erin geslaagd en dat is al heel wat. "Voor mij is dit waar ik jarenlang naartoe heb gewerkt. Iedere jongen die op voetbal zit, heeft die droom."

'Het is nooit genoeg'

"Er komen super veel emoties uit op zo'n moment', vertelt hij op rustige toon in de ruimte waar interviews worden afgenomen. "Mijn dag kan niet meer stuk. Maar eigenlijk is het nu pas net begonnen. Iedereen wil als topsporter het hoogst haalbare en dat geldt ook voor mij. Het is nooit genoeg."
De boomlange spits is begin december 22 jaar geworden. Nog voor zijn eerste levensjaar werd Mike geadopteerd uit Zuid-Afrika, het land waar hij werd geboren.

'Twee hele lieve ouders'

"Mijn vader is Nigeriaans en mijn moeder Malawisch. Ja, zij zullen ontzettend trots zijn. Vooral mijn moeder. Toen ik een paar maanden oud was, hebben twee hele lieve ouders uit Drenthe mij opgenomen. Zij hebben er alles aan gedaan om me een goede toekomst te geven."
Baby Mike kwam terecht in het gemoedelijke Emmen. "Daar heb ik alles geleerd, gezien en gedaan. Ik ben daar super blij mee en kon er alle tijd nemen om te ontdekken wat ik graag wilde worden. Al heel snel bleek dat ik hoopte dat dat een voetballer zou zijn. Ik woonde in de wijk De Rietlanden. Daar voetbalde ik iedere dag op pleintjes en op velden."
Met een vriend reed Mike op een dag naar Hardenberg waar door de plaatselijke club HHC op hoog niveau werd gespeeld. "Ik ben bij die club doorgebroken in het eerste. Je komt in aanraking met een hoger tempo. Vanuit daar kun je weer nieuwe stappen maken."

Hattrick bij test

En dat gebeurde ook. De sterke spits werd gescout en kreeg een kans tijdens een oefenwedstrijd met het elftal van De Graafschap onder 21. Hij viel direct op. "Ik maakte in dat duel een hattrick. In januari van het vorig jaar ben ik toen naar Doetinchem gekomen en mocht ik een contract tekenen voor anderhalf jaar."
Mike Veenstra mag voor het eerst invallen van Jan Vreman
Mike Veenstra mag voor het eerst invallen van Jan Vreman © Orange Pictures

'Ik moet het van kracht en snelheid hebben'

Maandagavond debuteerde hij, eerder dan verwacht, in het eerste. Tegen Jong PSV viel Veenstra in de slotfase in. Hij had een aantal onderscheppingen, kleunde er een keertje hard in en trok over links een lange sprint. Na een lach weer serieus: "Ik ben een speler die het van mijn kracht en snelheid moet hebben. En als je dat hebt, moet je het ook toepassen. In de diepte kan ik gevaarlijk zijn met mijn één tegen één duels."
Hij schaaft elke dag aan zijn explosiviteit en stabiliteit. "Dat is belangrijk ook met het van richting veranderen. Dat moet je soepel houden. Een beetje techniek heb ik ook wel. Verdedigend? Daar hoop ik nog wel wat stappen te maken. Ik sta in alles aan het begin, maar ben nu vooral de staf en spelers heel dankbaar dat ik mocht debuteren."

'Ik wil mijn familie financieel helpen'

Mike Veenstra is een voetballer met een missie. Ooit hoopt hij mooie dingen terug te kunnen doen voor zijn geliefden in Afrika. "Ik zie mijn ouders nu niet veel, maar in de toekomst zal dat vaker gebeuren met bezoekjes. Dan wil ik graag helpen waar het kan, ook financieel. Ik doe dit namelijk ook voor mijn hele familie. Dat zij zien dat ik het beste van mijn leven probeer te maken."