Sport

Parry licht overnameplannen toe, onderzoek bijna afgerond

Vitesse wacht met angst en beven de toekomst af
Vitesse wacht met angst en beven de toekomst af © Orange Pictures
ZEIST - De Amerikaanse zakenman Coley Parry heeft woensdagmiddag in Zeist de kans gekregen een uitgebreide toelichting te geven op zijn plannen met Vitesse. De licentiecommissie van de KNVB doet al anderhalf jaar onderzoek naar het overnameproces. Een fiat of een veto duurt niet lang meer. De seinen staan vooral op rood.
Vitesse wil voorlopig niets kwijt over de gesprekken die vandaag gepland staan. "Vanwege het vertrouwelijk karakter geven we er nu geen ruchtbaarheid aan", zegt een woordvoerder desgevraagd. Ook de KNVB wil niet inhoudelijk reageren. De verwachting is dat er uiterlijk medio februari definitief duidelijkheid komt of Parry Vitesse mag overnemen.
Zeker is dat bij het onderhoud een afvaardiging van de onafhankelijke licentiecommissie aanwezig is. Namens Vitesse zitten in elk geval interim-directeur Peter Rovers en Parry aan tafel.

Recht op toelichting

Het is pas de eerste keer dat de Amerikaanse zakenman persoonlijk de overname mag toelichten. Het slepende onderzoek is zijn einde genaderd en de hoofdrolspeler heeft nu nog het recht om zijn kant van het verhaal te schetsen. Verschillende bronnen vertellen Omroep Gelderland echter dat het er niet goed uitziet voor Vitesse.
De zieltogende Arnhemse club heeft de afgelopen maanden tientallen vragen vanuit Zeist moeten beantwoorden en documenten moeten toesturen over de beoogde overname. Dat ging met horten en stoten. Soms moest de commissie weken wachten op antwoorden vanuit de clubleiding.
Op de burelen van de KNVB is in een ruim een jaar een vuistdik dossier opgebouwd waarbij ook de Russische geldstromen richting Vitesse uitgebreid onder de loep zijn genomen.

Europese ambities overeind

Officieel zijn de aandelen van Vitesse nog in handen van Valery Oyf, die naar verluidt een schuld kwijtschold van een slordige 150 miljoen euro. Oyf vertrok toen de oorlog in Oekraïne uitbrak.
Voormalig directeur Pascal van Wijk, maar ook Rovers, zette vervolgens vol in op de Amerikaan Parry, ook om de ambities (Europees voetbal) overeind te houden. Dat was en is echter een enorm risico voor Vitesse dat al jaren meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Wie is de Common Group?

De bond besteedde zijn onderzoek deels uit aan bureau Integis. In de wandelgangen, en ook door de licentiecommissie wordt al maanden getwijfeld aan de financiële slagkracht van Parry. Over zijn vage investeringsmaatschappij Common Group, waarvan Parry aan het hoofd staat, is niets te vinden. Een jaarrekening ontbreekt. Wie zijn investeerders zijn, blijft ook onduidelijk hoewel de licentiecommissie volledig op de hoogte schijnt te zijn.

Legaal of illegaal?

De KNVB heeft uitgezocht of de gelden, van de Russen en nu Parry, legaal zijn verkregen. Dat is steeds de kern van het onderzoek geweest. Op basis daarvan wordt een beoogde eigenaar van een club wel of geen zeggenschap verleend. Deze centrale vraag lag het afgelopen jaar dan ook bij de vijfkoppige licentiecommissie onder het vergrootglas. Parry zei onlangs allesbehalve een crimineel te zijn en al zijn zaken eerlijk en legitiem te doen.
Het lijkt er echter steeds meer op dat Vitesse met Parry het verkeerde pad heeft gekozen en dat constructies, afspraken en zelfs aangeleverde documenten richting de KNVB niet altijd zuiver zijn. Dat vertellen meerdere ingewijden. Ondertussen vrezen werknemers van Vitesse al maanden voor de toekomst. Zij worden nauwelijks voorzien van enige informatie van de directie.

Vitesse-directeur Peter Rovers laat weten dat de club nu wacht op een beslissing. Groen of rood licht is nabij, denkt Rovers. "Het gesprek zal nu eerst op een zorgvuldige manier worden vastgelegd, waarna de licentiecommissie alle benodigde informatie heeft om tot dat besluit te komen", aldus de interim-directeur. Hij zegt dat Vitesse ook alternatieven in gedachten houdt.

Plan Arnhem

Als de KNVB de overname afkeurt, en daar heeft het alle schijn van, zal Vitesse moeten overschakelen naar het zogeheten Plan Arnhem. Mensen met een clubhart en een goedgevulde portemonnee zouden dan een nieuw financieel fundament onder Vitesse moeten leggen. Maar dat plan verloopt nog niet heel succesvol.

Crediteurenakkoord

Vitesse zit bij een afwijzing van de licentiecommissie ook opgescheept met een forse lening van Parry. Die bedraagt naar verluidt bijna 15 miljoen euro. In de regeling is een behoorlijke rente afgesproken. Via een crediteurenakkoord zou Vitesse van de ondergang gered kunnen worden, maar feit is dat de afspraken met Parry de club als een molensteen om de nek hangen.
Een optie die nadrukkelijk op tafel ligt is dat Parry een minderheidsbelang neemt binnen Vitesse van 25 procent. Daarmee zou de club weer in eigen handen komen. Zeker is echter, ook bij een goedgekeurde overname, dat Vitesse op alle fronten fors zal moeten bezuinigen om de uitgaven en inkomsten weer wat meer in balans te krijgen.

Gapende gaten

Dat zal een proces van jaren zijn, want de vorige en ook huidige directie koos er tot nu toe voor om de sportieve ambities overeind te houden. Dat betekende (jarenlang) vooral relatief hoge salarissen voor spelers en staf. Realiteitszin ontbrak daarbij. De ingediende begrotingen van de directie zorgden de afgelopen jaren direct voor een gapend gat, waardoor Oyf en nu ook Parry met miljoenen euro's moesten bijspringen.