liveblog | 22 januari

Tavsan verlaat NEC • Van Gilst toont zich bij De Graafschap

In dit liveblog vind je alles over de Gelderse sport. Elayis Tavsan vertrekt per direct bij NEC en Aniek van Koot speelt op de Australian Open tegen topfavoriet Diede de Groot.
Laatst bijgewerkt: 22 januari, 22:45 uur
22:45

Zware klus voor Aniek van Koot

Aniek van Koot uit Dinxperlo heeft de kwartfinales van het rolstoeltennis op de Australian Open bereikt na winst op de Britse Lucy Shuker.
Ze stuit nu op Diede de Groot, die de laatste drie jaar alle Grand Slams heeft gewonnen. Vorig jaar wonnen ze als duo ook nog het dubbelspel op de Australian Open, maar dat gaat dit jaar niet gebeuren. Van Koot vormt nu een duo met Lizzy de Greef en ze spelen in de kwartfinales tegen Diede de Groot en Jitske Griffioen.
Aniek van Koot
Aniek van Koot © Mathilde Dusol
22:35

Tavsan per direct weg bij NEC

Elayis Tavsan vertrekt deze transferwindow toch bij NEC. De vleugelspits had al een voorcontract getekend bij Hellas Verona voor de zomer, maar de Serie A-club wil hem nu toch per direct halen. Dat betekent dat NEC nog wel een transfersom kan vragen. Beide clubs zijn hierover zo goed als akkoord.
Elayis Tavsan
Elayis Tavsan © Broer van den Boom
Tavsan kwam na de winterstop niet meer in actie voor NEC. Hij meldde zich voor de wedstrijd tegen Feyenoord tot irritatie van trainer Rogier Meijer af vanwege de transferperikelen, maar de aanvaller kampte ook met een hamstringblessure. Elayis Tavsan kwam in 2020 over van Sparta en scoorde in totaal 25 keer voor NEC. Dit seizoen maakte hij er twee.
22:30

Van Gilst toont zich bij De Graafschap

Tristan van Gilst is normaal gesproken reserve bij De Graafschap. Maar tegen Jong PSV mocht hij de geschorste Basar Önal vervangen als linksbuiten en dat pakte heel goed uit. Van Gilst blonk uit en scoorde bovendien twee keer. Zijn eerste doelpunten in het betaald voetbal.
Tristan van Gilst legt aan voor een treffer
Tristan van Gilst legt aan voor een treffer © Orange Pictures
"Een verlossing", vertelde de rappe vleugelspits. Hij speelde vooral vanaf rechts dit seizoen. "Maar ik ben absoluut het best op de linkerkant", zegt Van Gilst. Hij stelde zich bescheiden op na afloop van de 4-2 overwinning. "Ik denk dat het vooral een goede teamprestatie was van onze ploeg."
16:00

Vitesse huurt vleugelspeler Mazilu

Vitesse huurt de rest van het seizoen de Roemeense vleugelspeler Adria Mazilu van Brighton & Hove Albion. Het is de eerste winterse versterking van de Arnhemmers.
Brighton kocht de 18-jarige aanvaller afgelopen zomer van Farul Constanța. Dat werd vorig seizoen landskampioen van Roemenië.
Technisch directeur Benjamin Schmedes is verheugd over zijn komst: “De vleugelpositie was een absoluut aandachtspunt. Helemaal met de langdurige blessure van Miliano Jonathans in het achterhoofd. Adrian is een talent en heeft ondanks zijn jonge leeftijd al de nodige ervaring opgedaan.”
“Dit is een ontzettend mooie kans voor mij. Vitesse is een prachtige club. Natuurlijk hoop ik de komende maanden belangrijk te kunnen gaan zijn voor het team. Ik heb er in ieder geval veel zin in en ga er vol energie voor", verzekert Mazilu.
Adrian Mazilu (in het blauw).
Adrian Mazilu (in het blauw). © IMAGO/Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
13:45

Streuer blijft bij FC Twente

Jan Streuer blijft technisch directeur Arnold Bruggink tot september ondersteunen bij FC Twente. De 72-jarige Arnhemmer droeg de functie in de zomer van 2023 over aan de oud-speler en hielp hem de afgelopen maanden op de achtergrond.
"Laat ik voorop stellen dat Jan en ik goed samenwerken. Jan is een prettige persoon en we denken op dezelfde manier over voetbal. Het halve jaar dat ik nu in dienst ben, heeft dat bevestigd", aldus Bruggink (46) op de website van de club.
"De functie van technisch directeur is heel breed. Het onderdeel aan- en verkoop van spelers is er een van. Jan levert hier met zijn expertise en ervaring en met zijn netwerk een grote bijdrage aan. Daarnaast is hij op andere facetten van het technisch beleid een heel goede aanvulling."
FC Twente staat derde in de Eredivisie. "In de afgelopen jaren hebben we FC Twente op de plek gekregen waar de club thuishoort, een plek die toegang geeft tot Europees voetbal. Ik vind het mooi om Arnold ook het komend half jaar te ondersteunen op de route naar een nog sterker FC Twente", zei Streuer.
Jan Streuer.
Jan Streuer. © Anneke Janssen
09:00

Seuntjens basisspeler bij De Graafschap

Ralf Seuntjens staat vanavond in de inhaalwedstrijd tegen Jong PSV in de basis bij De Graafschap. Hij vervangt de licht geblesseerde Devin Haen. Seuntjens maakte vrijdag als invaller nog de winnende treffer uit tegen FC Eindhoven.
Ralf Seuntjens viert zijn wonderschone goal
Ralf Seuntjens viert zijn wonderschone goal © Broer van den Boom
Basar Önal zit een schorsing uit. Voor hem speelt Tristan van Gilst in de basis. Alexander Büttner en Levi Schoppema, twee linksbacks, ontbreken door blessures, net als Rio Hillen, Jan Lammers en Lion Kaak. Een maand geleden werd het duel afgelast vanwege een onbespeelbaar veld in Doetinchem. De Graafschap staat momenteel vijfde.
Kijk hier hoe belangrijk Seuntjens vrijdag was voor De Graafschap:
De Seun of God slaat toe