Sport

Crash in Dakar Rally stopt debutant Lex (63) niet, volgend jaar start hij weer

Lex Peters (rechts) en Wouter de Graaff hebben een fantastische Dakar achter de rug.jpg
Lex Peters (rechts) en Wouter de Graaff hebben een fantastische Dakar achter de rug.jpg © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het was niet het einde van zijn Dakardebuut waar hij op had gehoopt. Donderdag raakte Lex Peters met zijn buggy een steenhoop, waarna hij vier keer over de kop vloog en de auto onherstelbaar beschadigd raakte. Maar dat mag de pret niet drukken. "Dit was een geweldige ervaring, volgend jaar doe ik gewoon weer mee!"
Het was de eerste keer dat de 63-jarige Lex meedeed aan de Dakarrally. "Een jaar geleden ben ik als toeschouwer gaan kijken bij de rally. Dat vond ik zó gaaf, dat ik besloot om ook mee te gaan doen." Hij sloot zich aan bij een rallyteam en begon rally's te rijden. "Ik had al wel race-ervaring, maar de rally was helemaal nieuw voor me. Ik ben nu helemaal besmet met het rally-virus, dit is zo ontzettend gaaf!"
Tijdens een van zijn rally's kwam hij Wouter de Graaff tegen, een ervaren navigator. "Toen ik hem vroeg of hij met mij Dakar wilde doen, was hij heel eerlijk: 'Als er een snellere coureur voorbij komt, met wie ik kan winnen, ga ik met hem mee'", lacht Lex. "Gelukkig kwam die niet, en ging ik met Wouter mee. Want ik heb echt veel aan hem gehad, in de woestijn. Niet alleen qua navigatie, maar ook bij alles wat we hebben moeten repareren."

'Alles gaat een keer kapot'

Want er waren nogal wat reparaties nodig. "Zo'n beetje alles wat kapot kon gaan aan de auto, is wel een keer kapot gegaan", vertelt Wouter. "De stuuras, een aandrijfas, versnellingen, banden, noem het maar op. Dan heb je elkaar echt nodig, want je moet samen sleutelen om weer verder te kunnen." Wat dat betreft heeft Lex veel ervaring. De Nijmegenaar staat nu bekend als eigenaar van ANAC Carwash, maar heeft in het verleden ook een kartcentrum gehad, en sleutelde zelf al van jongs af aan aan auto's.
Harde crash, alles ging kapot

Wiel en as 300 meter verderop

De crash van afgelopen donderdag bleek net even teveel voor het duo. "Alle wielen waren afgebroken", vertelt Wouter. "Een van de wielen lag, samen met de as, zelfs zo'n 300 meter verderop. Dat was niet meer te repareren. Bovendien was de rolkooi kapot, dan mag je officieel niet eens meer verder rijden."
Een teleurstellend einde van de Dakarrally, maar voor Lex geen reden om te treuren. "Als je geen problemen hebt, maak je ook weinig mee. Maar de dingen die verkeerd gaan, blijven je het beste bij. We hebben veel meegemaakt deze Dakar." Hij is vast van plan volgend jaar ook weer mee te doen. "Ik weet nu dat ik het fysiek en mentaal vol kan houden. Dit was een geweldige ervaring, zeker om dit samen met Wouter te doen, dus ja: volgend jaar gewoon weer."