Sport

'Stelletje idioten', klinkt het na onrustige wedstrijd in GelreDome

De politie kwam na de wedstrijd Vitesse=Feyenoord in actie tegen relschoppers.
De politie kwam na de wedstrijd Vitesse=Feyenoord in actie tegen relschoppers. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord is zondagmiddag tijdelijk stilgelegd doordat supporters het veld op kwamen rennen. Waarom ze dat deden, is nog onduidelijk. Na de wedstrijd was het bovendien onrustig rond stadion GelreDome. Vitesse bungelt al langer onderin de Eredivisie en vecht voor lijfsbehoud.
In de 88ste minuut renden supporters langs de rand van het veld, waarna het duel werd stilgelegd. Ook werden er rake klappen uitgedeeld. Ook elders in het stadion werd er gevochten, waarschijnlijk Feyenoorders tussen het Vitesse-publiek.
Toen de supporters het veld op kwamen, was de stand 1-2 voor Feyenoord. De wedstrijd lag in totaal ongeveer twintig minuten stil. De stand vóór de rellen was uiteindelijk ook de eindstand. Vitesse staat daardoor laatste in de Eredivisie.

Sturing: 'Stelletje idioten'

"Het is een stelletje idioten", zegt Edward Sturing. "Dit zijn dan Vitesse-supporters. Als je dit wil doen, blijf dan lekker thuis. Ze verknallen het voor de andere supporters, ze verknallen het voor de club en met name voor het voetbal in het algemeen. Nu gaat het over een aantal supporters, een stuk of dertig van die idioten, die over een hek klimmen. Terwijl het eigenlijk over een mooie wedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord moet gaan."

'Dit kunnen we er niet bij hebben'

Vitesse-speler Thomas Buitink, die zondag zijn rentree maakte, is niet blij met de actie. "Dit kan echt niet. Er zitten daar heel veel kinderen aan die kant van de tribune, die waren aan het huilen. Diegenen die dat deden hebben hoop ik spijt, want dit kan niet voor de club, die nu waarschijnlijk weer een boete krijgt. Dat kunnen we er allemaal niet bij hebben."

Vitesse-directeur Peter Rovers laat weten dat de club de komende dagen zal gebruiken om de betrokkenen in samenwerking met de politie, te identificeren, om ze een passende straf op te kunnen leggen. Hij noemt de gang zaken 'bijzonder kwalijk'. Voor aanvang van de wedstrijd blokkeerde Vitesse naar eigen zeggen 'enkele honderden tickets in de thuisvakken'.

Mobiele Eenheid

Na afloop van de wedstrijd probeerden supporters van Vitesse bij de bussen met Feyenoordaanhang komen. Een fotocorrespondent meldde dat het ging om tientallen supporters. De Mobiele Eenheid stak daar een stokje voor. De supporters zouden daarbij met stenen hebben gegooid. De politie verdreef de relschoppers uiteindelijk richting de Rijnhal.
Bij het Olympus College hielden agenten elf relschoppers staande. Het is onduidelijk of zij zijn aangehouden.
Deze elf personen werden na de wedstrijd staande gehouden bij het Olympus College.
Deze elf personen werden na de wedstrijd staande gehouden bij het Olympus College. © Persbureau Heitink
Kijk hier naar de reacties na afloop van Vitesse-Feyenoord:
Vitessenaren balen van supporters op het veld