Sport

Groots onthaal voor Mitchel en Martin van den Brink

Martin en Mitchel van den Brink worden onthaald in Harskamp.
Martin en Mitchel van den Brink worden onthaald in Harskamp. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - De Dakar Rally zit erop en Martin en Mitchel van den Brink, vader en zoon, zijn terug in Harskamp. Waar vader vorig jaar op de derde plek eindigde, was het nu de beurt aan de Mitchel om op de derde tree van het podium te beklimmen. En dat vraagt om een flink feest.
Vuurwerk, sterretjes, een erehaag en een brandweerescorte: het gaat los op het bedrijventerrein van de familie Van den Brink. Ze hebben de Saoedische woestijn nog maar nauwelijks van zich af kunnen stoffen terwijl honderden mensen zich hebben verzameld om de twee uitbundig te verwelkomen. "We zijn enorm trots op Mitchel", vertelt een van zijn vrienden.

Mitchel is tevreden

"Heel speciaal", noemt Mitchel de ontvangst door zijn dorpsgenoten. "We hebben drie weken in de woestijn gezeten. Je leeft daar in een bubble, je leeft alleen met de mensen van je team. Maar nu merk ik hoe hier werd meegeleefd."
Vol enthousiasme gooit Mitchel zijn trofee de lucht in. Met zijn team en vader juicht hij mee met het publiek. Wat vader Martin vooral opvalt, is dat er toch iets meer mensen zijn dan toen hij het brons pakte. "Vorig jaar was geweldig, maar nu is het wat drukker. Veel jonge mensen. Echt geweldig", lacht hij.
Al met al kijken zowel Martin als Mitchel tevreden terug op de Dakar. De eerste week van de als zwaarste ter wereld te boek staande rally had Mitchel nog met tegenslag te kampen. "Maar naarmate de rally doorging, hebben we ons weer naar voren kunnen boksen. Dat voelt heel goed."
Mitchel van den Brink komt thuis na een derde plek in de Dakar Rally.

Gebroken pols

Voor Martin ging het iets minder voorspoedig. Hij hield er na een zware etappe een gebroken pols aan over, maar ook zijn doel is behaald. "We wilden met Mitchel op het podium eindigen, dus wij zijn tevreden. Verbeterpunten hebben we genoeg, maar dat is voor volgend jaar. Nu even een feestje vieren en maandag weer aan het werk."
Want in Harskamp is het vooralsnog terug naar het normale leven, vult Mitchel verder. Alhoewel... "We maken natuurlijk weer een plan om de prestatie volgend jaar te verbeteren richting het hoogst haalbare. De hoogste trede is het volgende doel."