Sport

NEC-horeca afgezet met lint: supporters protesteren tegen hoge bierprijzen

De prijzen stijgen, ook van een biertje.
De prijzen stijgen, ook van een biertje. © Pixabay
NIJMEGEN - Supporters van NEC zijn niet te spreken over de prijsstijging van een drankje bij hun voetbalclub. Daarom werd voor de wedstrijd tegen FC Twente actie gevoerd in het stadion. De bierverkooppunten werden met rood-witte linten afgesloten.
Een half uur voor de aftrap werd supportershome De Schup afgesloten en ook de verkooppunten in het stadion werden voorzien van rood-witte tape. Er werd opgeroepen om de horecapunten in de rust te boycotten. "Genoeg is genoeg. Prijsverhoging op prijsverhoging, de normale supporter kan het amper bijbenen. Een volksclub hoort er te staan voor de gewone supporter", viel er te lezen op pamfletten.
Supporters betalen voor een klein biertje van 0,35 liter is nu 4,80 euro, maar moeten daar zelf een beker bijkopen van 2 euro. Die kunnen ze later hergebruiken. De stadionbezoekers zijn boos omdat de prijs eerder al werd verhoogd naar 4,50 euro, en nu halverwege het seizoen dus nogmaals met 0,30 euro.
De hoge bierprijzen zijn al dagenlang een thema onder supporters van NEC. Op X zijn felle reacties te lezen. "NEC alleen voor de elite", reageert de Nijmeegse oppernuilerd Jean Knipping. "De huidige beleidsmakers hebben NUL empathie met de supporters", zegt fractievolger Harold Bastiaans van GewoonNijmegen.Nu. "Wat is het volgende? Een extra euro neerleggen elke keer als je niet hoeft te wachten bij de toegangspoorten?", vraagt Zwimpie024x zich af.
"We snappen de emotie en onvrede over de prijsverhoging", reageert de Nijmeegse voetbalclub in een artikel op de eigen website. "NEC werd in december, evenals haar supporters deze week (tijdens de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles, red.), verrast door deze prijsstijging."

Nalatige communicatie horecapartner

De club ging vervolgens in gesprek met horecabedrijf YveY en vroeg uitleg over de nieuwe prijzen. "YveY heeft te maken met een suikertaks die wordt opgelegd (van 0,09 euro per liter naar 0,26 euro per liter), stijgende bierprijzen en de schaarste van personeel waardoor prijzen stijgen", is de uitleg.
NEC verwijt YveY nalatigheid in de communicatie. "Hiermee had veel emotie en onvrede weggenomen kunnen worden. Met een tijdige en juiste onderbouwing had eenieder deze prijsstijging alsnog niet leuk gevonden, maar had hier wel meer begrip voor kunnen worden gekweekt."

Prijsstijgingen andere Gelderse voetbalclubs

Ook andere voetbalclubs hebben met de prijsstijging te maken. Bij voetbalclub Vitesse in Arnhem kostte een klein biertje 3,25 euro, tegenwoordig betalen bezoekers 3,50 euro. Een groot biertje kost nu 4,95 euro, voorheen 4,50 euro. Bij De Graafschap in Doetinchem is een klein biertje het goedkoopst; daar betaal je nu 3 euro, voorheen 2,75 euro.
Waarom ook daar een hogere prijs? "We konden niet achterblijven. Vrijwel alle leveranciers zijn zo'n acht procent duurder geworden. Daarnaast zijn de loonkosten ook met 13 tot 14 procent omhooggegaan", aldus woordvoerder Kevin ten Dolle.

Circulair bekersysteem

Naast de prijsverhoging is YveY ook overgaan op een circulair bekersysteem. Bezoekers moeten bij hun eerst drankje twee euro extra neerleggen voor een beker. Bij elk nieuw drankje is het de bedoeling dat die beker wordt ingeleverd. Aan het einde van de wedstrijd ontvangen supporters een speciale NEC-munt. Die leveren ze bij de volgende wedstrijd weer in, zodat supporters dan niet opnieuw twee euro voor een beker moeten betalen.
Sinds 1 januari is het gebruik van plastic wegwerpbekers- en bakjes niet meer toegestaan bij gesloten evenementen als voetbalwedstrijden. Een circulair systeem is daarom verplicht en dat leidt mogelijk tot een kleinere afvalberg, minder schoonmaakwerkzaamheden en een beter milieu.
Vitesse en de Graafschap zijn vorig jaar zomer al overgestapt op zo'n zelfde soort systeem. Alleen bij Vitesse hoef je (in principe) niet voor de beker te betalen. Supporters krijgen bij het betreden van GelreDome een Vitesse-munt. Bij de eerste bestelling van een drankje krijgen zij, in ruil voor de munt, een gratis beker. Na afloop moeten de bekers weer ingeleverd worden bij de bar, per ingeleverde beker ontvangen zij een Vitesse-munt. Wordt er ondertussen een nieuwe beker gehaald zonder munt of gebruikte beker, dan kost dat wel twee euro.