Sport

Vitesse verwacht messcherp Feyenoord: 'Alles is van topkwaliteit'

Ramon Hendriks speelt met Vitesse tegen Feyenoord, waar hij onder contract staat
Ramon Hendriks speelt met Vitesse tegen Feyenoord, waar hij onder contract staat © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse hield twee wedstrijden op rij de nul, maar krijgt zondag in Arnhem bezoek van de landskampioen. Beide clubs voelen veel druk. De één om minimaal tweede te worden, de ander vecht tegen degradatie. "Het is een strijd van de langste adem."
Amper twaalf uur na de nipte bekerzege op AFC doen de spelers van Vitesse een lichte uitlooptraining. Het veld is redelijk bespeelbaar. Even verderop is het kunstgrasveld voor het complex wel bedekt met een flinke laag sneeuw. "Hier op Papendal ligt altijd wat meer dan elders", lacht clubman Edward Sturing als hij al na een klein uurtje van het veld stapt op weg naar de warme kleedkamers.
De trainer overlegt na de winterstop kleine succesjes. Een punt is tegenwoordig namelijk al heel wat voor Vitesse dat FC Utrecht op 0-0 hield en daarmee de laatste plaats verliet. Vervolgens schaarde de Arnhemse club zich donderdag bij de laatste acht in het bekertoernooi. Vanavond rolt in de loting misschien wel aartsrivaal NEC uit de koker.

Aangeslagen Feyenoord?

Maar het vizier is enkel gericht op Feyenoord dat GelreDome aandoet in de wetenschap dat het vorige week twee punten morste tegen NEC (2-2). Vitesse treft misschien wel een Feyenoord dat zich al realiseert dat PSV de landstitel over een aantal maanden gaat overnemen.
"Zij waren flink teleurgesteld na die wedstrijd. Dat hebben we wel doorgekregen", aldus Sturing. "Ze zullen hier scherp naartoe komen en dat kan ook tegen ons werken. Feyenoord heeft de pech dit seizoen dat er één andere ploeg is die het fantastisch doet en niets laat liggen. Elk punt dat je nu verspeelt is kostbaar. Er staat veel druk op. Maar het blijft een uitstekend elftal."

Informatie via gehuurde Hendriks

Liever kijkt Sturing naar zijn eigen Vitesse. Met Ramon Hendriks, dit seizoen gehuurd van Feyenoord, heeft hij een troef in de kleedkamer die interessante tactische details van de regerend landskampioen kan vertellen.
"Ik heb vrijdag wel even apart met hem gesproken. Ja, Ramon kent er heel veel", lacht Sturing. "Maar ook wij weten alles over Feyenoord hoor. Ze missen nu ook wat spelers vanwege de Afrika Cup."
Hendriks kijkt enorm uit naar de clash die waarschijnlijk voor een zeer goed gevuld GelreDome gespeeld gaat worden. "Ik heb met één speler contact gehad", zegt de linker centrale verdediger. "Dat gaat heel kort. Je bent allebei zo gefocust op deze wedstrijd. 'Tot zondag' is het eigenlijk alleen. Maar inderdaad, ik ken die jongens goed."

'Alles is van topkwaliteit bij Feyenoord'

Het liefst speelt Hendriks volgend seizoen weer in De Kuip. In principe keert hij na dit seizoen ook terug, al is er een koopoptie opgenomen in de huurovereenkomst.
"Ik heb er een paar keer gespeeld en het blijft een jongensdroom om bij Feyenoord te slagen. Alles is daar goed geregeld en van topkwaliteit. Feyenoord geeft een heel mooi gevoel, maar nu ben ik speler van Vitesse. En ik zal alles geven in dit shirt om het jaar goed te eindigen. Ook zondag."
"Natuurlijk hebben wij niks te verliezen als je kijkt naar de ranglijst. We kunnen ook alleen nog maar omhoog", weet de 22-jarige Hendriks. "Het is prettig dat we nu eens twee keer de nul hebben gehouden. Dat geeft vertrouwen. Voetbal is onzeker. Het kan nog alle kanten op dit seizoen."

Langste adem

Zijn trainer weet dat het voor Vitesse een hete strijd wordt tot de laatste speeldag. "Ik heb al vaker gezegd dat het erom gaat wie de langste adem heeft. Die clubs gaan het redden. We hebben alles nodig om in de eredivisie te blijven. Tot de laatste speeldag zal het waarschijnlijk spannend blijven."

Vol stadion

Sturing verwacht een wedstrijd in een prachtige ambiance. "We moeten goede weerstand bieden en niet alleen maar teruglopen. Daar zijn we ook niet zo goed in. Er zal veel meekomen aan supporters in het stadion die voor Feyenoord zijn. Dat weet je vooraf. Het is een aansprekende tegenstander. Maar wij zullen ook genoeg steun krijgen als we zelf vooruit willen voetballen. Dat is belangrijk."
Vitesse heeft weinig te verliezen tegen Feyenoord