Sport

NEC moet dit seizoen oogsten met de miljoenen van suikeroom Boekhoorn

Juichende NEC'ers
Juichende NEC'ers © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Twee seizoenen gaf NEC alle kansen op succes weg door een mindere tweede seizoenshelft. Maar dit jaar is het ideale moment om alle miljoenen die Marcel Boekhoorn in de club pompt, te gelde te maken. Want NEC kan op twee fronten richting Europees voetbal.
Boekhoorn zorgt er al een paar jaar voor dat NEC financieel overeind blijft. De geldschieter uit Bennekom staat garant voor de jaarlijkse tekorten. Daarnaast zorgde hij er mede voor dat er grote namen naar De Goffert komen, zoals Lasse Schöne, Jasper Cillessen, Oussama Tannane, Bram Nuytinck en Bas Dost. Hij laat zich daarbij adviseren door Fred Rutten.

Slecht einde

In het eerste seizoen na de promotie naar de eredivisie was iedereen al tevreden dat NEC nooit in degradatiegevaar kwam. De promovendus deed zelfs lang mee voor de play-offs om Europees voetbal, maar van de laatste zes wedstrijden werden er vijf verloren. En dus eindigde NEC als elfde.

Weer geen play-offs

Vorig seizoen waren de ambities hoger. Cillessen en Tannane wilden Europees voetbal halen met NEC en na een matige eerste seizoenshelft, met heel veel gelijke spelen, leek dat toch nog mogelijk: in maart stond NEC achtste. Maar weer werd dat verpest door een zwakke slotreeks. NEC haalde in de laatste acht wedstrijden slechts vijf punten en werd teleurstellend twaalfde: een positie die bepaald niet strookte met de investeringen die suikeroom Boekhoorn had gedaan.
Marcel Boekhoorn, de verlosser van NEC
Marcel Boekhoorn, de verlosser van NEC © Broer van den Boom
Dit seizoen kwamen er twaalf nieuwe spelers. NEC begon matig met vier nederlagen in de eerste zeven duels. Maar daarna werd in tien wedstrijden nog maar één keer verloren en door een sterke serie in december rukte NEC op naar de achtste plaats, aan het einde van het seizoen goed voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Als PSV, Feyenoord of AZ de beker wint, volstaat zelfs de negende plaats.

NEC kansrijk

Traditionele deelnemers aan de play-offs als FC Utrecht, Heerenveen en vooral Vitesse draaien geen topseizoen en FC Groningen degradeerde vorig jaar zelfs. Voorlopig lijken ploegen als Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles op de play-offs af te koersen. NEC heeft financieel veel meer mogelijkheden dan deze clubs.

Het loopt beter

Bovendien zit er na de moeizame start nu meer lijn in het elftal. Magnus Mattsson is de veelscorende uitblinker en Dirk Proper haalt ook constant een goed niveau. Achterin is Philippe Sandler eigenlijk fit en met hem erbij is de defensie veel stabieler. En NEC is nog niet uitgewinkeld. De club haalde al het Luxemburgse talent Yvandro Borges Sanches en NEC wil ook de ervaren Tjaronn Chery binnen hengelen.

Kansen in de beker

Het halen en vervolgens winnen van de play-offs is met deze ploeg zeker niet onmogelijk. Maar er is ook nog een andere weg naar succes: de beker.
NEC rekende al af met Roda JC, GVVV en Go Ahead en zit bij de laatste acht. En bij een gunstige loting zit er nog veel meer in. Slechts twee ploegen uit de top vijf (PSV of Feyenoord en AZ) zitten nog in de koker, daarnaast drie eerstedivisionisten of zelfs een amateurclub (stuntploeg Hercules) en Fortuna Sittard en aartsrivaal Vitesse.
Voor het eerst sinds 2000 lonkt de finale in De Kuip. De supporters van NEC zijn er heel duidelijk over, dat lieten ze al zien met een spandoek voor de bekerwedstrijd tegen Go Ahead. En de spelers beseffen dat ook. "Nu bij de laatste acht en al veel goede clubs liggen eruit. We maken kans om misschien de finale te halen", zei bekerheld Sai van Wermeskerken.
De fans willen naar De Kuip
De fans willen naar De Kuip © Omroep Gelderland
Voor Marcel Boekhoorn zou de ultieme droom uitkomen, wanneer zijn geïnvesteerde miljoenen iets concreets opleveren: een bekerfinale in De Kuip of Europees voetbal. En het lijkt ook nu of nooit, want de concurrentie was zelden zo matig. Na dit seizoen vertrekken Magnus Mattsson en Dirk Proper waarschijnlijk en kan NEC weer opnieuw beginnen.
Bovendien kan de club zich financieel niet verder ontwikkelen zolang het Goffertstadion niet wordt verbouwd. En de onderhandelingen over de verkoop van het stadion zitten al bijna tien jaar muurvast.
NEC staat er goed voor