Sport

Jasmijn is bijna de beste voetbalster van de wereld

Jasmijn Janssen in actie
Jasmijn Janssen in actie © Omroep Gelderland
APELDOORN - Jasmijn Janssen (25) uit Apeldoorn behoort tot de beste voetbalsters ter wereld. Maar niet op het veld. Jasmijn is de nummer twee van de wereld in het freestyle voetbal.
Ze is volledig de baas over de bal. Jasmijn kan zittend op de grond eindeloos hooghouden en dan opeens overgaan op de handstand, waarbij ze de bal op haar hak laat balanceren. Om dan vervolgens te combineren met haar scheenbeen. Het is een van de vele oefeningen die ze beheerst.

Verdediger bij Twente

Maar ze begon als veldspeler en zat zelfs in de jeugd van FC Twente. "Ik was altijd al wel behendig met de bal en vrij technisch ondanks dat ik negen jaar verdediger was. Op mijn zestiende stopte ik en ben ik begonnen met freestyle voetbal. Ik ging naar een workshop, toen kon ik nog niet zo heel veel. Toen begon ik met trainen en ik vond het zo ontzettend leuk, dat ik iedere dag ging trainen."

Geen coach nodig

"Er is heel veel toewijding en discipline nodig. Sommige trucs duren een half jaar of een jaar voordat je ze onder controle hebt. Ik kan eigenlijk doen wat ik wil en wat ik leuk vind. Bij gewoon voetbal heb je natuurlijk een coach, maar hier bepaal ik wat ik wil trainen en wanneer ik wil trainen. Je kunt dit altijd doen, in elke gemoedstoestand en in wat voor kleren dan ook. Ik train vaak binnen in een sportschool, maar in de zomer trainen we vooral met heel veel vrienden en andere freestylers buiten."
Kijk hier wat Jasmijn allemaal kan met een bal
Jasmijn behoort tot de wereldtop
En dat heeft resultaat gehad, want Jasmijn heeft door kunnen stoten naar de wereldtop. "Anderhalve maand geleden werd ik in Kenia nummer twee op het WK. Afgelopen jaar was ik ook derde op het EK en ik ben al zes keer Nederlands kampioen. De top in Europa zit heel dicht bij elkaar. Er zijn zeker tien hele goeie meiden. Elke battle die je hebt, is daardoor heel spannend."

Shows

"Ik ben veel van huis, zeker van juli tot december, als er heel veel toernooien zijn. In het begin van het jaar is het wat rustiger, maar ik ga binnenkort toch weer weg voor shows. Die zijn ook in binnen-en buitenland. Ik train vier tot vijf keer per week en dat is ongeveer drie uur per dag. En ik ben er ook dagelijks mee bezig, mailtjes beantwoorden en video's editen."

Bijbaantje

"Ik heb er ook nog een ander baantje naast, bezorging van boodschappen ongeveer twee keer per week. Ik kan in principe wel leven van freestyle voetbal, maar ik vind de afwisseling fijn. Bovendien houdt mijn lichaam het geen zeven dagen per week vol. Ik ben gelukkig niet zo blessuregevoelig, maar enkels, knieëen en onderrug krijgen het wel te verduren."

Olympische droom

Jasmijn wil graag een keer wereldkampioen worden. En freestyle voetbal op de Olympische Spelen is een droom. "Misschien ooit, maar er moeten nog wel wat ontwikkelingen plaatsvinden. Wellicht over een jaar of tien à vijftien. Ik ben nu 25, dus misschien kan ik het nog meemaken."