Sport

Raakt De Graafschap groeibriljant kwijt aan Turkse topclub?

Basar Önal is vleugelspits bij De Graafschap.
Basar Önal is vleugelspits bij De Graafschap. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Basar Önal is bij De Graafschap ontegenzeggelijk de speler met de meeste marktwaarde. De vleugelspits staat serieus op de radar bij de grote clubs in het land waar zijn wortels liggen. En Önal heeft wel oren naar een transfer. "Misschien komt zo'n kans maar één keer. Na dit seizoen ben ik klaar voor een stap."
De interesse is er, zo bevestigt de rappe aanvaller. Voor een club als De Graafschap geldt de verkoop van een zelf-opgeleide speler als een compliment, maar ook als een mooie kans en soms zelfs bittere noodzaak. Een tussentijds vertrek van toptalent Önal kan de kas immers behoorlijk spekken. Zijn contract loopt nog door tot juni 2025.

Grote belofte

Clubs in Turkije zijn wel in staat om flinke transfersommen te betalen. De technische leiding in Doetinchem zal Önal dan ook niet zonder slag of stoot van de hand doen. Hij geldt als één van de grote beloftes in de eerste divisie en wordt alleen maar beter.
Anderzijds kan Önal De Graafschap verder helpen richting het grote doel, namelijk eindelijk weer eens promoveren. Met hem in de ploeg is er constant gevaar. Önal overlegt dit seizoen al zeven doelpunten en drie assists.

'Ze vinden mij een leuke speler'

Hij wordt al maanden gelinkt aan clubs. "Topclubs als Besiktas en Galatasaray vinden mij een leuke speler", vertelt de 19-jarige Önal een beetje verlegen na de training in Doetinchem. "Zelf heb ik nog niets vernomen, maar je hoort hier en daar wel eens wat."
"Niemand is concreet en ik geloof het pas echt als er iets gebeurt. Het is eerst zien dan geloven", toont de linksbuiten zijn Achterhoekse nuchterheid als hij het kunstgras is afgestapt. "Ik hou ervan. Lekker snel, geen hobbels. Leuk."
Ook tegen ADO vorige week was Önal weer goed voor een goal.
Ook tegen ADO vorige week was Önal weer goed voor een goal. © Orange Pictures
Hoewel geboren en getogen in Doetinchem overheerst bij Önal het gevoel van trots en temperament. Hij speelt ook al jeugdinterlands voor de nationale ploeg van Turkije, nu onder 20. Soms gebeurt dat voor duizenden gepassioneerde fans.

'Je houdt van de ene club en haat de andere'

Spanje is ook een favoriet voetballand van hem. "Maar het is wel een jongensdroom om in Turkije te spelen. Mijn ouders zijn er geboren en mijn vader is een geboren Fenerbahce fan. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Er komt veel emotie bij kijken, dat merk ik thuis ook. Je houdt van de ene club en haat de andere", lacht hij.
Trainer Jan Vreman gunt het groeibriljantje van De Graafschap het allerbeste. "Het liefst geniet ik er zelf nog een poosje van, maar als het door zou gaan hoop ik dat hij het gelijk zal redden. Voor ons zou het ontzettend jammer zijn, maar voor hem heel erg geweldig."

'We hopen dat veel opgeleide spelers verkocht worden'

Vreman weet als clubicoon hoe belangrijk de eigen opleiding is voor De Graafschap. Financieel hebben de Superboeren het al jaren lastig. Geld om vervolgens weer te kunnen investeren is dus essentieel. "Het liefst wil je ze houden, maar je moet ook reëel zijn. En hopen dat er heel veel spelers verkocht worden. Maar zo lang ze hier spelen, wil je ervan profiteren."
De Turkse markt is nog wat langer open. Tot eind februari kunnen er spelers gehaald worden. In Nederland is dat tot 31 januari. Voor Önal en De Graafschap biedt dat dus nu al kansen. "Het liefst hoop ik dit seizoen af te maken. Dan zou ik wel klaar zijn voor een stap. Ik heb geen haast."

Tussentijds vertrek?

Maar hij voegt er nog wel iets aan toe. "Sommige kansen komen maar één keer voorbij. Het zou raar zijn om te zeggen, dat als er nu ineens iets zou gebeuren, ik er niet voor open sta. Ik denk dat iedereen wel naar dergelijke clubs zou willen. Nee, met de clubleiding van De Graafschap is nog niet gesproken. Zover is het niet."
Vreman vindt het lastig in te schatten of Önal al klaar is voor een vertrek. "Ik heb zelf nooit bij dat soort clubs gewerkt. En ook niet gespeeld", grapt de ervaren coach, die altijd al werkzaam was bij De Graafschap.
"Krijgt hij daar een kans? Of is het ook voor hen een investering. Dat weet je vooraf gewoon niet goed. Ver van huis? Ja, dat zal waarschijnlijk niet zo makkelijk zijn. Hij heeft altijd hier gezeten", gniffelt Vreman.
Onal viert een goal met de Sloveen Flakus Bosilj
Onal viert een goal met de Sloveen Flakus Bosilj © Orange Pictures