Sport

EK beachvolleybal komt naar Apeldoorn en Arnhem

De Doetinchemse beachvolleybalster Sanne Keizer.
De Doetinchemse beachvolleybalster Sanne Keizer. © ANP
APELDOORN - Apeldoorn en Arnhem zijn uitgekozen als speelsteden voor het Europees kampioenschap beachvolleybal. Naast deze Gelderse steden worden ook wedstrijden gespeeld in Den Haag. Het toernooi vindt plaats van dinsdag 13 tot en met zondag 18 augustus 2024, vlak na de Olympische Spelen.
Eerder was al bekend dat het EK Beachvolleybal aan Nederland was toebedeeld. Dat gebeurde al vier keer eerder. De laatste keer, in 2018, werd er ook in Apeldoorn gespeeld. Net als tijdens het wereldkampioenschap beachvolleybal in 2022, toen de finale in de Veluwse stad plaatsvond. Arnhem was in datzelfde jaar gastheer van het WK voor vrouwen.
Het is niet toevallig dat Apeldoorn nu wederom speelstad is, meent de Apeldoornse wethouder Nick Derks: “Apeldoorn is een echte volleybalstad. Onze gemeente kent een sterke volleybalgemeenschap met topclubs”. Hij noemt het geweldig om topsporters en bezoekers uit zoveel landen te mogen verwelkomen.

Activiteiten

In Apeldoorn vinden de wedstrijden plaats op het Marktplein. Het beachstadion in Arnhem staat op de Markt. “Als Arnhemmer ben ik er natuurlijk trots op dat we TeamNL in huis hebben”, zegt de Arnhemse wethouder Bob Roelofs.
Rondom het EK beachvolleybal gaat een nieuw programma van start: de ‘TeamNL Sport Experience’, een landelijk initiatief om mensen te betrekken bij sport en topsportevenementen. Hoe dit precies eruit gaat zien, wordt nog uitgewerkt. Volgens de gemeente Arnhem komt er zeker een vechtsportdag, een voetbaldag en een luchtkussenspektakel.

Finale

Tijdens het laatste EK beachvolleybal in 2018 werd de finale gewonnen door de Gelderse Sanne Keizer, samen met beachvolleybalster Madelein Meppelink. Dit keer wordt de strijd om het goud op het EK beachvolleybal gespeeld op Scheveningen.