Sport

'Verschil tussen Vitesse en AFC is niet zo groot'

Eric Meijers als trainer van Achilles'29.
Eric Meijers als trainer van Achilles'29. © Gerrit van Keulen
ARNHEM - Vitesse neemt het vanavond in de beker op tegen amateurclub AFC. Al moet je de term amateurclub met een korreltje zout nemen, vindt de Nijmeegse trainer Eric Meijers.
Meijers heeft een grote ervaring met het verslaan van profclubs door amateurclubs. Met Achilles'29 uit Groesbeek was hij in de beker te sterk voor NAC Breda, FC Volendam, RKC Waalwijk, Heracles Almelo, MVV en Telstar. "En volgens mij waren het er wel meer", voegt Meijers daaraan toe.

'Eigenlijk geen amateurclubs'

"En dat was tien jaar geleden. In de tweede divisie kun je niet promoveren naar het betaald voetbal. Daarom zijn die teams nu doorontwikkeld. Zij letten nu ook op voeding, gebruiken hartslagmeters, hebben fysiotherapeuten tot hun beschikking. Er is een heel team omheen gebouwd. Eigenlijk is het geen amateurvoetbal, het is heel professioneel. Ze hebben ook een serieuze begroting."
"Bekerzeges van amateurclubs lijken heel verrassend, maar zijn het niet. Natuurlijk dat Hercules Ajax uitschakelt en Spakenburg Utrecht, dat is uitzonderlijk. Maar het verschil tussen AFC en Vitesse is niet heel groot", benadrukt Meijers, tegenwoordig co-trainer van TEC in Tiel.
'Toch ziet de Nijmegenaar wel verschillen. "Dat zit vooral in de trainingsintensiteit. Vitesse traint zeven à acht keer in de week, AFC drie keer. De profs kunnen alleen met voetbal bezig zijn, de amateurs hebben er nog een baan van 20 tot 40 uur per week naast. Bij AFC voetballen spelers met ervaring in het betaald voetbal. Als je die zeven tot acht per week laat trainen, zijn ze echt niet veel minder dan de Vitesse-spelers."

'Met goede strategie heeft AFC kans'

Hij verwacht dat AFC onbevangen zal spelen in GelreDome. "Quick Boys deed het goed tegen AZ. Hercules en Spakenburg heb ik al genoemd. Als AFC het op dezelfde manier aanpakt, hebben ze een kans. De trainers hebben ervaring, die zullen een goede strategie hebben en met een bepaald plan Vitesse bestrijden."

Positief nieuws

Toch heeft hij ook positief nieuws voor de Arnhemse profs: "Er is een groot verschil tussen thuis en uit." Vitesse heeft het wel vaker moeilijk gehad met amateurclubs. SV Venray (1987), FC Lienden (2008), SML (2011), AHV Swift (2017) en Kozakken Boys (2022) bleken te sterk.
Maar de Arnhemmers wonnen ook vaak van amateurs: Bijvoorbeeld van DVS'33, ODIN'59, Kozakken Boys, RKAV Volendam, Jodan Boys en ASV De Dijk, om er maar een paar te noemen. In welk rijtje AFC komt, weten we donderdagavond.