Sport

Waterpoloster Vivian Sevenich: 'Ik ben een leuker mens geworden'

Vivian Sevenich rust even uit tijdens een wedstrijd van Oranje
Vivian Sevenich rust even uit tijdens een wedstrijd van Oranje © Orange Pictures
LICHTENVOORDE - Leven als een topsporter valt niet altijd mee. Ook niet voor de directe omgeving. Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde weet hoe het werkt, maar vindt steeds meer balans. "Ik kan de teugels nu wat laten vieren. Ben minder streng voor mezelf", zegt de ervaren midvoor van het Nederlands team die zaterdag opnieuw Europees kampioen werd.
Zacht gemompel op de achtergrond, een hoog kinderstemmetje klinkt door de ruimte. Het is haar pas 2-jarige nichtje. Ze is maar even op schoot gekropen bij haar favoriete tante in Nunspeet. "Lotta is het dochtertje van mijn oudste zus. Ik heb een hele hechte band met haar. Het is altijd heerlijk om even samen te zijn. Ze wilde niet slapen en dus kijkt ze nu even een fimpje op de bank", lacht Sevenich.
De Achterhoekse is lichamelijk aan het herstellen van een zwaar maar 'fantastisch' toernooi in het Pieter van den Hoogenbank zwembad in Eindhoven. Oranje kroonde zich na een bloedstollende finale tegen Spanje (8-7) tot Europees kampioen waterpolo. De wereldtitel had het team al in bezit toen afgelopen zomer eveneens Spanje in de eindstrijd werd verslagen.

'We hebben de koorts weer kunnen aansteken'

"Ik ben even aan het ontprikkelen", zegt een goed gemutste Sevenich vanaf de Veluwe. "Back to reality. Even wat tijd voor mezelf en nagenieten met foto's en heel veel leuke berichtjes. Ontzettend veel mensen hebben het toernooi gevolgd. Super leuk dat we die koorts weer hebben kunnen aansteken. Het is wat je hoopt als team. Dit EK is tot nu toe wel het mooiste dat ik heb meegemaakt. De hele sfeer, alles maakte indruk."

Passie wint van pijn

Sevenich heeft inmiddels de ervaring opgebouwd om ook bewust te genieten van dit soort bijzondere ervaringen. "In 2012 speelde ik al mijn eerste EK. Maar dat is als een waas langs me heen gegaan. We plaatsten ons met het team dat jaar niet voor de Spelen en later ook niet voor die van 2016. Dat heeft heel veel pijn gedaan bij mij. Maar de passie voor waterpolo zit bij mij zo diep. Die tegenslagen vallen uiteindelijk weer weg bij het enorme plezier dat ik eraan beleef."
Voor Tokio 2021, een jaar uitgesteld door de coronapandemie, kwalificeerde Nederland zich wel. Maar de Spelen in Japan brachten voor Oranje niet wat ze ervan hadden verwacht. Sevenich was erbij en is voorlopig nog lang niet van plan te stoppen. Nu, met een uitgebalanceerd team vol talent en ervaring, moet het komende zomer in Parijs gebeuren tijdens haar tweede Spelen. Goud is het ultieme doel.

'We gaan in Parijs voor goud'

"Ik ga het EK in eigen land nooit meer vergeten, maar de Olympische Spelen...We gaan daar strijden om de titel. Met twee titels op zak zijn kunnen we ook niets anders zeggen. En we hebben de luxe dat we al zijn geplaatst omdat we de huidige wereldkampioen zijn."
Sevenich: "Ik vind het realistisch om voor het allerhoogste te gaan, al zijn er natuurlijk ook heel veel andere sterkelanden die kans maken. Amerika is niet meer zo ongenaakbaar, ze waren een onverslaanbare machine. Nu zijn ze wat kwetsbaarder. Dat proeven we natuurlijk. Ze zijn te pakken voor ons."

Vuile meters

Binnen Oranje geldt Sevenich (30) als de fysiek sterke midvoor die in het water ruimtes maakt voor ploeggenoten door soms letterlijk het gevecht aan te gaan. Ze knapt veel 'vuil werk' op in het water, zowel aanvallend als verdedigend, en laat daardoor ook vaak anderen scoren. "Ik ben wel wat gewend en het is part of the job", lacht ze opnieuw.
Vivian Sevenich legt aan voor een schot namens Nederland
Vivian Sevenich legt aan voor een schot namens Nederland © Orange Pictures
Het slimme spel van Sevenich leidt bij de tegenstander regelmatig tot uitsluitingen. Maar bovenal is ze een echte teamspeelster die altijd het uiterste vraagt van zichzelf en haar omgeving.
Waterpolo staat al jaren op één in het leven van Sevenich. De bondscoach noemt de Gelderse midvoor een speelster die door haar voorbeeldige mentaliteit de 'standaard heeft gezet' voor aanstormend talent. Een groot compliment dus.

'Discipline is mijn basis'

"Het is mooi dat mensen mij zo zien", zegt ze dankbaar. "Maar het is de enige manier waarop ik topsport kan bedrijven. Door heel gedisciplineerd te zijn. Dit is mijn basis en het is altijd mijn vertrekpunt geweest. Voor het waterpolo moest alles wijken."
"Ik had soms oogkleppen op en dacht verder eigenlijk nergens over na", vertelt ze openhartig. "Ik was ontzettend streng voor mezelf en heb altijd gedaan wat het beste is voor het waterpolo. Dat betekende bijvoorbeeld dat ik sociale dingen skipte. Mijn studie kwam ook niet op de eerste plaats."
Met het ouder en rijper worden ontstond langzaam een kentering in haar leven. Waterpolo is nog altijd topprioriteit, zeker in dit Olympische jaar. Maar er is wel een beter evenwicht gekomen in het drukke sportbestaan van Sevenich.

'Ik voel me gelukkiger'

"Ik sta overal nu iets relaxter in en ben een leuker mens geworden. Er is meer tijd voor ontspanning. Ik kan de teugels wat laten vieren. Het gevolg is ook dat ik me gelukkiger voel. Het harde is minder geworden. Je zou kunnen zeggen dat ik wat aaibaarder ben geworden. Maar ik verwacht nog steeds het allerhoogste van mezelf hoor", haast ze er bijna bij om te zeggen.
Het vizier richt zich na een vrije week op Hollandse bodem op het WK in Qatar. "We zitten in een zeer druk jaar. Wat we in een clubseizoen normaal spelen in negen maanden, dat doen we nu in zes. Daarnaast is er dus nog het nationaal team. Het is veeleisend", weet Sevenich maar al te goed.

Zwembad op het strand

Het Spaanse zonnetje zal haar ongetwijfeld helpen. Sevenich speelt, net als Simone van de Kraats uit Barneveld en keepster Laura Aarts uit Beuningen, in de regio Barcelona. "Na het WK ben ik terug bij mijn club Mataró. We trainen en spelen daar in een zwembad op het strand. Hoe mooi wil je het hebben?"
"Het leven in Spanje is relaxed. We eten bijna elke dag buiten de deur. Ik heb het daar echt heerlijk. Maar eerst gaan we ons voorbereiden op het WK. We willen in Doha onze titel verdedigen."