Sport

Met 'scheve neus' jaagt Arnhemse tophandballer op Olympische Spelen

Robin Schoenaker uit Arnhem heeft zijn handen vol aan de fysiek sterke Zweden
Robin Schoenaker uit Arnhem heeft zijn handen vol aan de fysiek sterke Zweden © Orange Pictures
ARNHEM - Een plek bij de laatste vier op het EK is niet (meer) heel realistisch. Maar een ticket voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi is dat zeker wel. Het OKT in maart is het nieuwe doel van de handbalmannen na de zure nederlaag tegen Zweden. "De wedstrijd tegen Portugal volgende week wordt waarschijnlijk een echte finale', weet Arnhemmer Robin Schoenaker.
Het is wonden likken vandaag in de trein op weg naar Hamburg. De spelers herstellen, ieder op zijn eigen manier, van een pijnlijk verlies. Europees kampioen Zweden trok maandagavond in Mannheim met 28-27 aan het langste eind.
Oranje speelde een ijzersterke wedstrijd en verloor pas in de laatste minuut de kraker om de groepswinst. Gevolg is dat Nederland geen punten meeneemt naar de hoofdfase van het EK. In de nieuwe groep van zes, met louter sterke handballanden, zijn de halve finales het doel.

Grote belangen

Robin Schoenaker uit Arnhem is één van de spelers van het 'vriendenteam'. Deze dinsdag is een reisdag. Vanuit de treincoupé doet de boomlange dekkingsspecialiast zijn verhaal over wat er gebeurde tegen Zweden en hoe de ploeg nu verder moet in het toernooi. De belangen blijven immers groot voor het ambitieuze team met daarin ook nog Arnhemmer Rutger ten Velde.

'Topsport is keihard'

"Ik kon heel moeilijk in slaap komen", vertelt Schoenaker. "Allerlei scenario's uit de wedstrijd vliegen nog door je hoofd. Je bent zo dichtbij en je weet dat één bal, of één centimeter soms, het verschil kan maken op het eind. Het was super spannend en ook nog eens een late wedstrijd. Maar we mogen er niet in blijven hangen en moeten weer door. Topsport is keihard."
De dekkingsspecialist, hij speelt al vijf jaar competitie bij Sporting Pelt in België, weet ook wel dat de Nederlanse ploeg trots mag zijn op het spel. "Dat zijn we ook. Maar we beseften ons terdege hoe belangrijk deze wedstrijd was. Nu beginnen we woensdag zonder punten tegen Denemarken. Zij zijn de wereldkampioen. We hebben onszelf tegen Zweden helaas niet beloond."
Het Wilhelmus klinkt voor Nederland tijdens het EK handbal
Het Wilhelmus klinkt voor Nederland tijdens het EK handbal © Orange Pictures

Trein boven vliegtuig

De selectie probeert in de trein wat te ontspannen. Even verderop heeft ook de Zweedse ploeg een coupé voor zichzelf onderweg naar het handbalgekke Hamburg. Daar zal het EK pas echt losbarsten. "Het is toch een rit van zes uur. We doen veel spelletjes, net als in het hotel. Toepen, saboteur. De trein is relaxed reizen en soms beter dan vliegen. Op een luchthaven moet je toch vaak lang wachten."
Schoenaker is een handballer die het moet hebben van zijn fysieke spel. De 28-jarige Arnhemmer staat bekend als een pure verdediger die in het middenblok zijn mannetje staat en beschikt over een geweldige wedstrijdmentaliteit. Op het hoge niveau van een EK krijg je als speler extra veel te verduren in deze soms keiharde sport. Schoenaker merkte dat opnieuw tegen de sterke Zweden.

'Die scheve neus is voor na mijn carriere'

"Mijn neus staat een beetje scheef", zegt hij opvallend nuchter. "Het valt niet zo heel erg op hoor, maar je krijgt vaak veel klappen in dit soort wedstrijden. De pijn valt mee en door de zwellling kan het misschien weer wat bijtrekken, maar ik kan door mijn neusgaten goed ademen. Wat dat betreft gaat het goed. Ik laat er eventueel na mijn handbalcarriere wel naar kijken."

Dromen van de Spelen

Voor de korte termijn heeft Schoenaker een hoger doel dan een neus die wat scheef is komen te staan. Oranje kan in Duitsland een startbewijs voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) afdwingen. Daarmee is plaatsing voor Parijs komende zomer mogelijk. Een droom die zeker niet onmogelijk is door de grote stappen die de afgelopen jaren zijn gezet door het team.
Nederland moet op dit EK dan Portugal onder zich houden. De onderlinge confrontatie staat volgende week dinsdag op de agenda. Tussendoor speelt Oranje nog tegen Denemarken, Noorwegen en Slovenië. Om de dag is er een wedstrijd. Een EK geldt voor de spelers daarmee als een ware slijtageslag.

'Portugal wordt een finale'

"Er wordt natuurlijk wel wat gerekend en dit is waar we nu vooral voor gaan. Hoe hoger we eindigen, hoe beter. Portugal wordt waarschijnlijk wel een echte finale. We hebben een kans, maar er valt nu nog weinig van te zeggen. Het traject is behoorlijk ingewikkeld en je weet ook niet wie er de komende dagen van elkaar gaat winnen", weet Schoenaker.
Woensdag zal Oranje in de Duitse ochtenduren waarschijnlijk nog licht trainen om wat gevoel met de nieuwe hal te krijgen. Om 18:00 uur wacht dan Denemarken, de grote favoriet voor het goud.
"Dat is echt een belachelijk goede ploeg die ook maar kunnen blijven doorwisselen zonder dat ze daar minder van worden. Maar ook het doelsaldo kan van belang zijn. We zullen dus voor elk doelpunt moeten blijven spelen. Anders kun je je later misschien wel voor je kop slaan."