liveblog | 16 januari

Terugslag Davy Pröpper • Van den Brink zakt plaats in Dakar Rally

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Davy Pröpper mist door een kleine terugslag de bekerwedstrijd tegen AFC. En Mitchel van den Brink zakt plaats in Dakar Rally.
Laatst bijgewerkt: 16 januari, 17:10 uur
17:10

Davy Pröpper kent terugslag en mist bekerduel

Vitesse moet het donderdag in de bekerwedstrijd tegen AFC doen zonder middenvelder Davy Pröpper.
De ex-international maakte zondag tegen FC Utrecht na een klein jaar afwezigheid door een kruisbandblessure zijn rentree, maar heeft nu een kleine terugslag na zijn invalbeurt van rond de 20 minuten.
Mogelijk zit hij zondag bij de thuiswedstrijd tegen Feyenoord wel weer bij de selectie.
Davy Pröpper.
Davy Pröpper. © ANP
15:15

Van den Brink zakt plaats in Dakar Rally

Trucker Mitchel van den Brink uit Harskamp is na de negende etappe in de Dakar Rally van de tweede naar de derde plaats gezakt.
Van den Brink werd vierde met 24 minuten achterstand op etappewinnaar Gert Huzink. Ales Loprais finishte derde en had 20 minuten minder nodig dan Van den Brink. De Tsjech passeerde de Harskamper daardoor in het algemeen klassement.
Pascal de Baar uit Twello had een goede dag en finishte als vijfde. Hij staat nu elfde in de stand. Het team van de Gorsselse Floor Maten eindigde als dertiende in de etappe en staat nu ook op de dertiende plek in het algemeen klassement.
Mitchel van den Brink.
Mitchel van den Brink. © AFP
11:50

Handballer Ten Velde baalt van gemiste kansen

Arnhemmer Rutger ten Velde scoorde al twintig keer op het EK handbal in Duitsland en staat hoog in de topscorerslijst, maar de 26-jarige linkerhoekspeler van het Nederlands team heeft er weinig mee.
"Tegen Zweden heb ik te veel kansen gemist, dus ik kan onmogelijk tevreden zijn over mezelf. Als ik twee van die open kansen wel had benut, hadden we gewonnen van Zweden. Dat speelt meer door mijn hoofd dan een hoge positie in een klassement", zegt hij tegen het ANP.
De ploeg stond dinsdag op met "een kleine kater", vertelt de speler van de Duitse club Lübbecke. Het team van bondscoach Staffan Olsson verloor maandagavond in Mannheim de laatste wedstrijd in de groepsfase nipt met 29-28 van regerend Europees kampioen Zweden.
"We hebben vaker bewezen dat we het de toplanden moeilijk kunnen maken en nu zaten we echt superdicht bij een overwinning. Maar zo'n wedstrijd wordt op details beslist en als wij dan in de slotfase in 4 minuten tijd niet scoren en drie kansen missen, verliezen we alsnog", aldus Ten Velde, goed voor vijf treffers in de wedstrijd.
Het Nederlands team speelt ook nog tegen Noorwegen, Slovenië en Portugal in de poule. "De hoofdronde halen was het eerste doel en nu mikken we op een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi. Dat is zeker niet onhaalbaar", meent Ten Velde. De handballers speelden nog nooit op de Olympische Spelen. Sterker nog, het toernooi in Duitsland is pas de derde keer dat Oranje meedoet op een EK. "Het enige wat wij moeten doen is boven Portugal eindigen in de poule."
Rutger te Velde scoort veel op EK.
Rutger te Velde scoort veel op EK. © IMAGO/Joaquim Ferreira
11:20

NEC vindt meer dan voldoende sneeuwschuivers

Er hebben zich meer dan 65 mensen gemeld die woensdag indien nodig de sneeuw van het veld van NEC willen schuiven, zodat de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles door kan gaan.
"Dat moet meer dan voldoende zijn àls er morgen sneeuw valt", laat een woordvoerder van NEC weten.
De Nijmeegse club deed maandag op X een oproep of mensen wilden helpen om het veld sneeuwvrij te maken. Daar is dus veel op gereageerd.
10:00

Dost voorlopig nog langs de zijlijn

Bas Dost keert voorlopig nog niet terug op het voetbalveld van NEC. Dat is gebleken uit de nieuwe testuitslagen. "Helaas gaven die aan dat er een langere periode van rust benodigd is", laat NEC weten. Een snelle terugkeer is volgens hen dan ook uitgesloten. De 34-jarige spits kampt nog altijd met myocarditis, een ontsteking van de hartspier, laat de Nijmeegse club weten.
De spits zakte eind oktober tijdens de eredivisiewedstrijd van NEC tegen AZ in elkaar. Hij moest op het veld gereanimeerd worden en werd vervolgens van het veld gedragen. Medisch onderzoek wees uit dat Dost kampt met een ontstoken hartspier. Niet lang daarna is er bij de aanvaller een defibrillator geplaatst die kan ingrijpen bij gevaarlijke hartritmestoornissen.
Bas Dost voorlopig nog niet op het veld.
Bas Dost voorlopig nog niet op het veld. © ANP
09:00

Van den Brink pakt winst in Dakar Rally

Mitchel van den Brink uit Harskamp heeft zijn eerste etappezege in de Dakar Rally van dit jaar te pakken. De net 22-jarige Van den Brink wist de etappe van Al Duwadimi naar Ha'il op zijn naam te zetten. Hij wist de 458 kilometer door de Saoedische woestijn het snelst af te leggen. "We wilden deze winst echt pakken, want we zijn al vier keer tweede geworden."
Hij was al enkele keren heel dichtbij een etappewinst. In etappe 4, 5, 6 en 7 werd hij al tweede. Maar nu weet hij de concurrentie dus voor te blijven met zijn truck. Lees hier alles over zijn strijd in de woestijn.
Mitchel van den Brink (archieffoto).
Mitchel van den Brink (archieffoto). © REX by Shutterstock