Sport

Mitchel van den Brink wint in Dakar Rally: 'Als een speer door de woestijn'

Archieffoto.
Archieffoto. © REX by Shutterstock
HARSKAMP - Mitchel van den Brink uit Harskamp heeft zijn eerste etappezege in de Dakar Rally van dit jaar te pakken. De net 22-jarige Van den Brink wist de etappe van Al Duwadimi naar Ha'il op zijn naam te zetten. Hij wist de 458 kilometer door de Saoedische woestijn het snelst af te leggen. "We wilden deze winst echt pakken, want we zijn al vier keer tweede geworden."
Het is de achtste etappe van deze Dakar Rally. Mitchel van den Brink was al enkele keren heel dichtbij een etappewinst. In etappe 4, 5, 6 en 7 werd hij al tweede. Maar nu weet hij de concurrentie dus voor te blijven met zijn truck.
"Het ging heel goed", zegt Mitchel van den Brink over de etappe van vandaag. "Al vanaf de start reden we vrij constant. We hadden gelijk een goed tempo en de samenwerking in de cabine met monteur Jarno en navigator Moises was top. We maakten bijna geen fouten en gingen als een speer door de woestijn heen."

Strijd in de woestijn

De Tsjech Martin Macik werd tweede. De Harskamper was ruim een minuut sneller. Ales Loprais, ook uit Tsjechië, eindigde deze etappe als derde. Van den Brink haalde de nummer één tijdens de race in. "Op een gegeven moment kwamen we Macik tegen, na zo'n dertig kilometer. Maar we hadden meer snelheid en konden hem inhalen. Toen zijn we bij hem weggereden."
Maar de strijd ging voort. "In het tweede deel van de etappe lagen er meer stenen en rotsen op de route. Daarin is hij sterker. Maar toch zijn we hem voorgebleven. We wilden deze winst echt pakken, want we zijn al vier keer tweede geworden. Dus we deden een tandje erbij. Op een gegeven moment zagen we Macik wel in de spiegel, maar toch zijn we hem ruim een minuut voorgebleven."
In het begin van de rally hebben we veel technische pech gehad, toen was het overleven
Niet alleen wist Van den Brink te winnen, hij deed dat ook zonder pech. "We hebben de truck gespaard, want we moeten nog vier dagen. In het begin van de rally hebben we veel technische pech gehad, toen was het overleven. Maar vandaag reden we heel constant. We hebben eigenlijk niks meegemaakt en een supermooie dag gehad."

'Knallen'

Dankzij de winst van vandaag doet Mitchel van den Brink ook goede zaken in het algemeen klassement. "We zijn behoorlijk ingelopen op Ales Loprais", zegt Van den Brink, die stijgt een plek ten koste van Loprais. Alleen Macik rijdt sneller deze rally, met een voorsprong van 1 uur en 49 minuten.
"De jongens gaan nu de auto klaarmaken en dan gaan we morgen weer knallen. Dan kunnen we een mooie buffer opbouwen. Morgen starten we als eerste en dat is een goed teken, want het is stoffig hier." Wie als eerste start, hoeft niet in het stof van een ander te rijden.

Vorig jaar

Mitchel van den Brink eindigde de editie van vorig jaar als vierde. De rally duurt nog tot en met aanstaande vrijdag. Hoewel de voorsprong van Macik fors is, kan er de komende vier etappes nog van alles gebeuren.