Sport

Nederlandse waterpolosters Europees kampioen

Nederland is na wereldkampioen nu ook Europees kampioen waterpolo bij de vrouwen.
Nederland is na wereldkampioen nu ook Europees kampioen waterpolo bij de vrouwen. © ANP
De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich zaterdag tot Europees kampioen gekroond. In een volgepakt Eindhoven won Nederland in een spannende finale in de absolute slotseconden met 8-7 van Spanje.
In het eerste kwart van de wedstrijd nam Spanje een 1-0 voorsprong en miste Nederland, dat regerend wereldkampioen is bij de vrouwen, meerdere kansen om gelijk te maken, waarna de Spaansen de score verdubbelden naar 2-0. Simone van de Kraats uit Barneveld bracht Nederland met een rake penalty terug in de wedstrijd (2-1).

Voorsprong in tweede kwart

In het tweede kwart leverde Nederland een fraaie krachttoer en draaide het de 2-1 achterstand plots om in een knappe 3-5 voorsprong.
Die marge wist de ploeg van de Griekse bondscoach Evangelos Doudesis niet vast te houden: Spanje scoorde twee keer achter elkaar en trok de stand zo weer gelijk. Daarna liep de score op tot 7-7 en in de slotseconden pakte Nederland na een rommeldoelpunt van Bente Rogge een kostbare 8-7 voorsprong. Die klap kwam Spanje niet meer te boven.
Nederland kende tijdens dit EK een zeer grote Gelderse afvaardiging: Laura Aarts uit Beuningen, Fleurien Bosveld uit Velp, Simone van de Kraats uit Barneveld, Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde en Lola Moolhuijzen, Nina ten Broek en Iris Wolves uit Ede behoorden tot de nationale selectie.