liveblog | 13 januari

Lavreysen met groot machtsvertoon Europees kampioen baanwielrennen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Harrie Lavreysen heeft zich op het EK baanwielrennen in Apeldoorn gekroond tot kampioen op de sprint. En de Nederlandse handbalmannen verpletterden op het EK Bosnië-Herzegovina met een Arnhemmer als uitblinker.
Laatst bijgewerkt: 13 januari, 20:48 uur
20:48

Lavreysen met overmacht Europees kampioen

Harrie Lavreysen is Europees kampioen.
Harrie Lavreysen is Europees kampioen. © ANP
Harrie Lavreysen heeft zaterdagavond de gouden medaille veroverd in de finale van het sprinttoernooi op het EK baanwielrennen in zijn thuisstad Apeldoorn. Lavreysen, tweevoudig olympisch kampioen en regerend wereldkampioen, won in zijn eerste én tweede heat met groot machtsvertoon van Mateusz Rudyk uit Polen en kroonde zich daarmee tot winnaar van het goud.
Lavreysen had, samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg, op de openingsdag al goud veroverd op de teamsprint. De Apeldoorner hoopt zondag nog een extra gouden medaille toe te voegen op het onderdeel keirin. Hij is op dat onderdeel de titelverdediger.
19:30

Arnhemse handballer uitblinker

De Nederlandse handballers denderen door op het EK in Duitsland. Met groot machtsvertoon werd Bosnie Herzegovina vernederd in Mannheim. De cijfers: 36-20. Rutger ten Velde uit Arnhem werd uitgeroepen tot 'player of the match.' Hij maakte negen goals vanaf de linkerhoek. Nederland is nu al geplaatst voor de hoofdfase. Maandag wordt in de voorronde nog gespeeld tegen titelhouder Zweden. Ook Robin Schoenaker uit Arnhem kwam weer regelmatig in actie in de ijzersterke dekking van Oranje. Twee jaar geleden werd Oranje op het EK tiende.
Rutger ten Velde scoort één van zijn negen goals
Rutger ten Velde scoort één van zijn negen goals © Orange Pictures
19:01

Lavreysen naar finale

Baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Apeldoorn heeft de finale bereikt van het sprinttoernooi op het EK in zijn thuisstad. De vijfvoudig wereldkampioen en titelverdediger versloeg in de halve finales zijn landgenoot en eeuwige rivaal Jeffrey Hoogland in twee heats.
Tegenstander in de finale wordt de Pool Mateusz Rudyk, die te sterk was voor de Israëliër Mikhail Yakovlev. Daarmee is de titelstrijd een herhaling van de finale van het EK van vorig jaar.
De finale is later op de avond.
Harrie Lavreysen (rechts) neemt de felicitaties van Jeffrey Hoogland in ontvangst.
Harrie Lavreysen (rechts) neemt de felicitaties van Jeffrey Hoogland in ontvangst. © ANP
17:43

Boer en Velzeboer naar finale op aflossing

Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich op het EK shorttrack in Polen geplaatst voor de finale op het onderdeel aflossing. Teun Boer uit Nijmegen eindigde met Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman als tweede achter België en is door naar de finale op zondag. Daarnaast zullen Polen en Hongarije meedoen in de eindstrijd.
Bij de vrouwen lukte het Xandra Velzeboer uit Culemborg om zich met Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Diede van Oorschot als snelste te kwalificeren voor de eindstrijd. Italië werd tweede en zit zondag ook in de finale. Ook Polen en Frankrijk zitten er zondag bij.
16:59

Zilver voor Teun Boer

Shorttracker Teun Boer uit Nijmegen heeft bij de Europese kampioenschappen shorttrack in Gdansk een zilveren medaille behaald. De 22-jarige Boer eindigde op de 500 meter als tweede achter de Italiaan Pietro Sighel, die eerder op de dag ook al de beste was op de 1500 meter.
De Pool Michal Niewinski ging kort na de start onderuit, waardoor nog vier van de vijf finalisten overbleven. Boer lag vanaf het begin op kop, maar kon niet voorkomen dat Sighel hem twee rondjes voor het einde inhaalde. De Belg Stijn Desmet werd derde, net als zijn zus Hanne eerder op de dag deed bij de 500 meter bij de vrouwen.
16:33

Velzeboer schrijft historie in Gdansk

Xandra Velzeboer (rechts) en Selma Poutsma wonnen goud en zilver.
Xandra Velzeboer (rechts) en Selma Poutsma wonnen goud en zilver. © ANP
Shorttrackster Xandra Velzeboer uit Culemborg heeft zaterdag voor het eerst in haar loopbaan een gouden medaille veroverd op een EK. De 22-jarige Velzeboer finishte als eerste op de 500 meter in het Poolse Gdansk. Een uur daarvoor ontvouwde zich nog een drama voor Velzeboer, toen ze in de finale van de 1500 meter ten val kwam.
Op weg naar de finale om de 1500 meter was Velzeboer oppermachtig geweest in de kwartfinale en halve finale. In de laatste rondjes van de strijd om het goud gleed Velzeboers Belgische concurrente Hanne Desmet vlak voor haar uit. Daardoor viel ook Velzeboer en was haar kans op de winst meteen verkeken. Het goud ging naar Elisa Confortola uit Italië.
Enkele uren na die onfortuinlijke val nam Velzeboer revanche op de 500 meter. Het werd een gevecht tussen haar en landgenote Selma Poutsma. Velzeboer bleef haar snel vertrokken concurrente in de gaten houden en glipte er op de valreep langs voor goud.
Later op de dag komt Velzeboer met het Nederlandse team nog in actie in de halve finales op de 3.000 meter aflossing.