Sport

De Graafschap haakt af in promotiestrijd: 'Snel volwassen worden'

Ralf Seuntjens viel in bij De Graafschap en was kritisch na afloop
Ralf Seuntjens viel in bij De Graafschap en was kritisch na afloop © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap maakt een seizoen door met vallen en opstaan. Het spel en de resultaten zijn stabieler dan de afgelopen jaren, maar voor directe promotie lijkt de selectie kwalitatief te smal. De pijnlijke 5-3 sof van vrijdagavond tegen ADO Den Haag voelde als de grootste teleurstelling tot nu toe.
Natuurlijk wist De Graafschap dat het in de Hofstad een heet avondje te wachten stond. Maar dat de Achterhoekers vijf tegengoals moesten slikken in één helft, was wel heel gortig. "Als je dat overkomt, weet je één ding zeker: het is niet goed", stelde Ralf Seuntjens bij zijn rentree in het shirt van de Superboeren.
Seuntjens gaf nog een assist op Mimoun Mahi (3-3) en liet zelf een kans liggen. "Die had erin gemogen", zei de ervaren spits. Maar daarna gaat het opnieuw twee keer mis. Het was een ongelooflijke wedstrijd."

'Iedereen moet wel zijn taak weten'

"We hebben best veel kwaliteit, maar moeten wat volwassener worden", is Seuntjens direct streng bij zijn terugkeer. "De organisatie staat niet bij ons bij een corner en ook niet bij een ingooi. Daar mag je geen tegengoals op krijgen. Iedereen moet wel zijn taak weten en zorgen dat hij snel op zijn plek staat bij spelhervattingen."
Even verderop keek Thijs Jansen naar de grond. De van Feyenoord gehuurde doelman onderscheidde zich voor rust met katachtige reflexen. Hij gooide zich overal voor en hield in de eerste helft op sublieme wijze de nul voor De Graafschap.
Na rust zakte de ploeg van Vreman als een kaartenhuis in elkaar. De ploeg werd overrompeld en compleet overlopen. "Het was knotsgek dit duel", stamelde Jansen. "Je krijgt direct een goal om de oren bij een corner. Terwijl we nog zo hadden gezegd dat we het eerste kwartier goed moesten doorkomen."

'Dit mag nooit gebeuren'

"We zijn het op een gegeven moment helemaal kwijt. Hun publiek gaat erachter staan en we krijgen vijf doelpunten tegen. Ook ik had meer kunnen doen, bij de 4-3 bijvoorbeeld. Dit mag nooit als je voor rust zo speelt en 0-2 voor staat."
De Graafschap, nu gezakt naar plek zes, haakt door het verlies af in de strijd om directe promotie. De eerste twee ploegen promoveren rechtstreeks. Het verschil met ADO Den Haag, de nieuwe nummer twee, liep op naar zeven punten. De Graafschap heeft nog wel het inhaalduel tegen Jong PSV tegoed.
"Als we hadden gewonnen, had je er gewoon bijgestaan", meldde Jansen ontgoocheld. "Als we nog iets willen dit seizoen, zullen we het toch echt beter moeten doen." Seuntjens: "Het is pijnlijk, al is het met een inhaalwedstrijd voor de boeg nog overbrugbaar denk ik."

Weer gaf De Graafschap het helemaal weg

De Graafschap verslikte zich eerder dit seizoen al in Willem II. Ook toen leidde de club uit Doetinchem halverwege, maar gaf het de wedstrijd in een tijdsbestek van zes minuten volledig uit handen. Nu gebeurde dat opnieuw tegen een topploeg in de eerste divisie. De deceptie bij ADO betekende de zevende nederlaag dit seizoen.
Ondanks de drie goals gisteravond en de vier doelpunten medio december in Den Bosch hoort De Graafschap nog altijd bij de clubs die vrij moeizaam scoren. Met 29 treffers in 20 wedstrijden zijn er slechts vijf ploegen die het tot nu toe slechter deden. FC Eindhoven en Jong AZ maakten er ook 29.
Conclusie is dat De Graafschap zich voorlopig moet richten op het bereiken van de play-offs. Ook daarin kan promotie worden afgedwongen. Maar de concurrentie is groot. FC Groningen, FC Emmen en NAC Breda hebben het bijzonder lastig en staan zelfs nog onder De Graafschap. Ook zij moeten eerst maar eens zien dat ze een plekje kunnen bemachtigen in de nacompetitie.